5.2 C
Široki Brijeg
More

  Što znači imati autoimunu bolest

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Što znači imati autoimunu bolest za nekoga tko mora naučiti živjeti s dijagnozom za cijeli život? Koje sve pretrage mora raditi pod redovno i može li takvo stanje biti izliječeno?

  U normalnim uvjetima naš imunološki sustav štiti naše tijelo i čuva ga od virusa i bakterija i prepoznaje ih kao strana tijela koja napadaju i ugrožavaju naš organizam. Ako se takav besprijekoran rad imuniteta poremeti i počne primati pogrešne signale koji ga upućuju da vlastiti organizam prepoznaje kao prijetnju, tada dolazi do poremećaja u radu našeg imunološkog sustava.

  Autoimune bolesti su specifična skupina raznih poremećaja i bolesti kojima je zajednički faktor pretjerana aktivnost imunološkog sustava usmjerena protiv vlastitog tkiva i stanica jer ih vidi kao strano tijelo i potencijalne prijetnje za organizam. Neke autoimune bolesti napadaju samo jedan organ, neke više njih ili cijelo tijelo, a činjenica je ako osoba ima jednu autoimunu bolest da postoji mogućnost nastanka i više njih.

  Konkretan uzrok autoimunih oboljenja nije do kraja poznat, ali prema onome što se do danas zna, genetska predispozicija bi mogla biti jedan od faktora, uz okolišne čimbenike kao i određene stilove života, kao pojedinačni faktori ili kao uzajamna kombinacija svih. Stres bi, također, prema nekim procjenama mogao imati veoma bitnu ulogu kod kulminiranja autoimunih oboljenja.

  Procjenjuje se kako 5 do 7 % ljudske populacije ima neku od autoimunih bolesti. Autoimune bolesti češće su kod žena nego kod muškaraca i to u razdoblju od oko 15. do 45. godine života, odnosno otprilike u periodu reproduktivne dobi žene, odnosno čak 80% od svih oboljelih od nekog tipa autoimunih bolesti su žene. Razlog tomu je spoznaja kako ženski spolni hormon estrogen potiče aktivaciju imunološkog sustava, dok ga muški spolni hormon testosteron u određenoj mjeri suprimira.

  Neke od najčešćih autoimunih bolesti su dijabetes tip 1, artritis, psorijaza, multipla skleroza, lupus, hašimoto te Addisonova bolest, međutim, tu nije kraj u brojnosti autoimunih bolesti koje su danas poznate. Do danas je opisano preko 80 različitih autoimunih bolesti, a zajednički faktor svakoj od njih je pretjerana i nekontrolirana aktivnost imunološkog sustava.

  Simptomi autoimunih bolesti su veoma slični u ranim fazama, a moglo bi se reći kako prednjače umor i iscrpljenost. Ostali simptomi koji upućuju da bi se moglo raditi o nekom autoimunom oboljenju su bol u mišićima, otečenost i crvenilo, temperatura, kožni osipi te opadanje kose.

  Ne postoji samo jedan test ili pretraga koji se može odraditi kako bi se utvrdilo da se radi o nekoj autoimunoj bolesti, nego se kod ovih oboljenja koristi kombinacija raznih testova i pretraga kako bi se izolirali simptomi i uspostavila dijagnoza.

  Tretmani koji se koriste u kontroliranju autoimunih bolesti su protu-upalni lijekovi, kortikosteroidi, imunosupresivi, biološke terapije pa čak i operacije u nekim slučajevima. Još uvijek ne postoji konkretan način liječenja ili izlječenja ovih vrsta oboljenja, što znači da za ovu skupinu oboljenja ne postoji konkretan lijek, a sami tretmani se baziraju na kontroliranje simptoma bolesti i pokušaja postizanja stanja remisije kod oboljelog, odnosno neaktivne faze bolesti.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »