Wednesday, February 28, 2024

Što znači biti žena i imati IBD

Podijelite

Za žene s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom važno je razumjeti kako događaji u životu žene – mjesečnica, trudnoća i menopauza—mogu utjecati na tijek njihove bolesti i kako njihova bolest, zauzvrat, može utjecati na iste.

U nastavku pročitajte o nekim često postavljanim pitanjima i odgovorima o ženama i upalnim bolestima crijeva (IBD).

Mjesečnica

Zašto su mjesečnice neredovite s ovom bolesti?

Mnogi čimbenici pridonose neredovitim ciklusima, uključujući razine hormona, prehranu i stres. Kada je IBD kod žene aktivan, sama upala može uzrokovati da se u tijelu poremete normalne funkcije hormona. Stavljanje bolesti pod kontrolu je put do uspostavljanja redovitih mjesečnica.

Simptomi IBD-a uvijek se pogoršaju tjedan prije ili u vrijeme mjesečnice. Je li to uobičajeno?

Da, ovakav slijed događaja je uobičajen za mnoge bolesti. Istraživanja pokazuju da fluktuirajući hormoni i tvari slične hormonima tijekom menstrualnog ciklus mogu utjecati na simptome IBD-a.

Spolni odnosi

Je li uobičajeno imati bolove tijekom spolnog ako imate IBD?

Nema razloga da IBD uzrokuje dispareuniju (medicinski izraz za bolan spolni odnos). Za žene s Crohnovom bolesti, dispareunija može signalizirati aktivnu bolest u perianalnoj regiji ili fistuluu vagini. Kod ulceroznog kolitisa može predstavljati tešku upalu. Iako može biti neugodno govoriti o ovom simptomu, trebali biste porazgovarati o ovom simptomu sa svojim gastroenterologom i/ili ginekologom.

Začeće

Mogu li žene s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom zatrudnjeti jednako lako kao druge žene?

Općenito, da. Studije su pokazale da žene s ulceroznim kolitisom imaju istu stopu plodnosti kao i žene bez IBD. Međutim, žene s ulceroznim kolitisom koje su podvrgnute totalnoj kolektomiji (kirurškoj resekciji cijelog debelog crijeva) s ilealnim pouchem analne anastomoze (J-pouch) imaju smanjenu stopu plodnosti. Ako trebate ovu vrstu operacije, a
planirate zasnovati obitelj, razgovarajte sa svojim kirurgom i gastroenterologom o kirurškim opcijama koje ne uključuju operacije u zdjelici. Žene koje imaju poteškoća sa zečećem nakon operacije formiranja J-poucha mogu razmisliti o “potpomognutom” začeću (kao što je in vitro oplodnja ili “IVF”).

Trudnoća

Kako će trudnoća utjecati na Crohnovu bolest ili ulceroznim kolitisom?

Svaka žena koja razmišlja o trudnoći treba razmotriti svoje zdravstveno stanje prije začeća. Najbolje vrijeme da žena zatrudni je kada je bolest u remisiji. Prema studijama, žene s IBD nemaju većih poteškoća tijekom trudnoće ako im bolest je u vrijeme začeća u remisiji. Međutim, ako do trudnoće dođe tijekom razdoblja aktivne bolesti, bolest će vjerojatno ostati aktivna ili se pogoršati tijekom trudnoće.

Tijekom trudnoće, važno je da žene nastave uzimati lijekove za IBD kako bi spriječile pogoršanje bolesti i negativne posljedice i ishodi. Većina lijekova sigurna je za korištenje tijekom trudnoće (i dojenja). Međutim, postoje neki lijekovi koji nisu sigurni, kao što je metotreksat. Ako planirate trudnoću, razgovarajte sa svojim gastroenterologom i porazgovarajte koji su lijekovi sigurni i prikladni kako biste svoju bolest mogli držati pod kontrolom i mogli imati dobre ishode trudnoća.

Kolike su šanse da će dijete majke s IBD razviti jednu od ovih bolesti?

Moguće je da dijete naslijedi IBD, ali nije pravilo. Dokazi sugeriraju da ako jedan roditelj ima IBD, vjerojatnost da će dijete razviti to stanje je otprilike 2-9%. Ako oba roditelja imaju IBD, šanse za dijete mogu biti čak 36%.

Menopauza

Utječe li IBD na menopauzu?

Ne. Ako je bolest neaktivna, a menstruacije redovite, menopauza nastupa prirodno. Uočeno je da kirurška menopauza ima pozitivan učinak na simptome IBD-a koji se inače javljaju uz mjesečnicu.

Deficit željeza

Jesu li moje šanse za deficit željeza veće ako imam IBD?

Da, šanse su veće nego za žene iste dobi koje nemaju IBD – povećana mogućnost krvarenja iz unutarnje sluznice crijeva i smanjena apsorpcija željeza iz upaljenog tankog crijeva povećava šanse za deficit željeza.

Pročitajte više

Više

Translate »