Wednesday, February 28, 2024

Što uzrokuje jutarnju ukočenost kod artritisa?

Podijelite

Jutarnja ukočenost česta je kod osoba s artritisom. Ako je intenzivnija, možete se osjećati kao da jedva hodate kad ujutro ustanete. Ponekad se ukočenost može javiti čak i ako ste na terapiji za artritis. Može utjecati na one s osteoartritisom, reumatoidnim artritisom i psorijatičnim artritisom, a uzrokovana je nizom čimbenika.

Ovaj članak objašnjava moguće uzroke jutarnje ukočenosti kod artritisa i što možete učiniti da vam jutra budu manje bolna.

Mogući uzroci jutarnje ukočenosti

Jutarnja ukočenost uobičajena je kod različitih vrsta artritisa, uključujući reumatoidni artritis (RA), psorijatični artritis (PsA) i osteoartritis (OA).

Simptomi jutarnje ukočenosti mogu varirati ovisno o vrsti artritisa koji imate. Na primjer:

  • Kod RA ili druge vrste upalnog artritisa, jutarnja ukočenost će vjerojatno trajati više od sat vremena—ili čak nekoliko sati.
  • Uz PsA (koji se javlja kod psorijaze), ukočenost zglobova i bolovi često su gori ujutro, a simptomi mogu trajati 30 minuta ili više.
  • Jutarnja ukočenost koja nestaje unutar pola sata ili manje nakon buđenja tipičnija je za OA ili neko drugo neupalno stanje mišićno-koštanog sustava.

Fenomen gela

Jedan mogući uzrok jutarnje ukočenosti naziva se “fenomen gela”.

U vašim zglobovima postoji tekućina koja se zove sinovijalna tekućina. Kada se vaši zglobovi ne miču, tekućina može postati gusta i “poput gela”. Geliranje otežava lako kretanje zglobova. Međutim, kada se ponovno počnete kretati, tekućina će se vratiti u svoje normalno tekuće stanje.

Fenomen gela jedan je od razloga zašto se osobe s OA mogu osjećati ukočeno nakon dugih razdoblja neaktivnosti.

Nizak kortizol

Neki istraživači smatraju da bi jutarnja ukočenost mogla biti povezana s hormonskim fluktuacijama u tijelu tijekom ciklusa od 24 sata. Smatra se da neka stanja uzrokuju niske noćne razine hormona kortizola.

Nizak kortizol preko noći ostavlja vaše tijelo nesposobnim za borbu protiv stanica koje se nazivaju proupalni citokini, kao što je interleukin-6 (IL-6). Budući da upala nije pod kontrolom dok spavate, budite se s dodatnom upalom. Više vrsta upala pridonosi simptomima artritisa poput boli i jutarnje ukočenosti, osobito za osobe s upalnim oblikom artritisa.

Vaša razina kortizola obično je najviša (vrhunska) ujutro. Kako dan odmiče, a razine i upala se smanjuju, simptomi artritisa također se mogu postupno poboljšati.

Uloga pretilosti

Postoji nekoliko načina na koje je pretilost povezana s artritisom, posebice OA “istrošenosti”.

Prekomjerna težina dodatno opterećuje vaše zglobove, posebno kukove i koljena. Također može ubrzati slabljenje i oštećenje hrskavice u zglobovima (degeneracija). Postoje i neki dokazi da je pretilost povezana s upalom u tijelu, a upala s artritisom.

Ako ste pretili, možete primijetiti ukočenost zglobova ujutro, kao i tijekom dana. Ako možete smršavjeti i održavati težinu koja podržava vaše zdravlje, to bi moglo pomoći kod simptoma artritisa.

Uloga nedostatka vitamina D

Vitamin D igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju i zglobova i važan je prehrambeni aspekt njege ovih dijelova tijela. Ipak, manjak vitamina D može uzrokovati bolove u zglobovima i ukočenost ujutro, čak i kod osoba koje nemaju artritis. Za osobe kojima je dijagnosticiran neki oblik artritisa, vitamin D bi mogao imati bitnu ulogu u pomoći kontroliranja bolesti.

Neka su istraživanja pokazala povezanost između niske razine vitamina D i bolova u zglobovima, osobito u koljenima i kukovima.

Jedna studija iz 2017. godine pokazala je da povećanje unosa vitamina D može biti korisno za osobe koje imaju artritisne bolove i nedostatak vitamina D, ali nije nužno korisno za osobe koje imaju odgovarajuće razine vitamina D. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se otkrilo bi li dodatni vitamin D bio koristan za osobe s artritisom koje nemaju njegov nedostatak.

Uzrokuje li nizak vitamin D RA?

Neke su studije pokazale da osobe s RA često imaju niske razine vitamina D, ali istraživači nisu sigurni kakav je odnos. Umjesto da nedostatak vitamina uzrokuje RA, moguće je da osobe s RA obično imaju nutritivne deficite.

Kako olakšati jutarnju ukočenost?

Možda ćete moći kontrolirati jutarnju ukočenost lijekovima ili promjenama u dnevnim rutinama ili životnim navikama. Također možete razgovarati sa svojim liječnikom o određenim tretmanima koji bi mogli pomoći, ovisno o vrsti artritisa koji imate.

Na primjer, kortikosteroidi s odgođenim otpuštanjem kao što je prednizon, koji je snažan protuupalni lijek, može pomoći kod jutarnje ukočenosti jer se obično uzima oko 22 sata, a lijek se otpušta oko četiri sata kasnije (što se smatra najboljim vremenom za suzbijanje IL-6).

S jutarnjom ukočenošću uzrokovanom artritisom također se možete nositi na sljedeći način:

  • Podupiranjem zglobova dok spavate (na primjer, jastucima ili protezama).
  • Održavanjem topline pomoću električnih pokrivača ili grijaćih jastučića ili pojačavanjem termostata.
  • Jednostavnim vježbama istezanja prije ustajanja iz kreveta.
  • Tuširanjem vrućom vodom odmah po ustajanju kako biste opustili zglobove i mišiće.
  • Uključivanjem lagane vježbe nakon što se počnete opuštati.
  • Pokušavanjem osloboditi stresa prije spavanja.
  • Odgađanjem aktivnosti za kasnije tijekom dana, ako je moguće. Na primjer, tražiti kasniji početak na poslu ili ne dogovarati sastanke rano ujutro.

Možda ćete morati eksperimentirati s više od jedne metode dok ne pronađete onu (ili kombinaciju nekoliko) koja vam pomaže u kontroli jutarnje ukočenosti i borbi s učincima artritisa u vašem svakodnevnom životu.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Zašto ujutro imam ukočene zglobove?

Ukočeni zglobovi ujutro mogu biti posljedica OA, RA ili starenja zglobova.

OA ukočenost općenito traje manje od pola sata. Zbog RA zglobovi mogu biti ukočeni satima. Ukočenost zbog starenja obično traje 15 minuta ili manje.

Kako spriječiti ukočenost mišića ujutro?

Ugrijte se, napravite nekoliko jednostavnih istezanja, pobrinite se da vam zglobovi imaju oslonac dok spavate i pokušajte jutro započeti tuširanjem.

Ovisno o uzroku vaše ukočenosti, vaš će vam liječnik možda moći propisati lijekove koji će vam pomoći.

Zašto imam bol u ramenu nakon jutarnjeg buđenja?

Jutarnja bol u ramenu ima nekoliko mogućih uzroka, uključujući upalni artritis, OA, udarac u rame, ozljedu rotatorne manšete ili spavanje u nezgodnom položaju.

Razgovarajte sa svojim liječnikom za dijagnozu i liječenje.

Pročitajte više

Više

Translate »