Wednesday, February 28, 2024

Što učiniti kako ne bi došlo do stvaranja parastomalne kile

Podijelite

Kako spriječiti parastomalnu kilu? Pretpostavljam da je to pitanje koje se prije ili kasnije mota po glavi svake osobe sa stomom. Sarah Russell kaže da nije uopće sigurna da se može spriječiti. Ali prije nego donesete zaključke na osnovu ove izjave, Sarah navodi kako je uvjerena da se treba prestati govoriti o “prevenciji parastomalne kile” i promijeniti narativ o parastomalnim kilama. Ne vjerujem da ih mi (kao pacijenti) uopće možemo spriječiti, kaže Sarah.

Parastomalna kila je komplicirana i multifaktorijalna pojava, te obavijena velom stida i srama. Koliko se loše osjećamo kad nas medicinska sestra ili kirurg pregledaju i kažu “oh, izgleda kao da imate kilu.. što ste radili?”.. kao da smo mi krivi.

Umjesto da govorimo o “prevenciji”, vjerujem da bismo trebali razgovarati o tome kako možemo “smanjiti rizik” ili naučiti kako živjeti s njima ili upravljati njima ako ih razvijemo, jer činjenica je da mi (kao zdravstveni djelatnici) znamo vrlo malo o njima. Postoji vrlo malo istraživanja i dokaza i zapravo vrlo malo konsenzusa o tome zašto ih neki ljudi dobiju (a neki ne) i još manje o tome… kako ih kontrolirati i liječiti.

Ono malo istraživanja kojih ima pokazuje da će oko 50-70% osoba sa stomom razviti kilu, a neki kirurzi s kojima sam razgovarala kažu da su kile vjerojatno neizbježne s vremenom za gotovo sve one koji imaju stomu. Iako ovo zvuči obeshrabrujuće, ne mora biti tako.

U istraživačkom projektu koji sam radila za ConvaTec, otkrili smo da većina osoba (oko 67%) kojima je dijagnosticirana kila zapravo ima minimalne ili nikakve probleme. Nemojte me krivo shvatiti, ne umanjujem činjenicu da se neke osobe užasno muče s kilom.. ako ste to vi, onda stvarno imate moje suosjećanje jer od drugih znam koliko je to iscrpljujuće.

Dakle, ako ih ne možemo spriječiti.. što možemo učiniti?

Ono što MI znamo je da postoji nekoliko čimbenika povezanih s “POVEĆANIM RIZIKOM” od razvoja kile, a mogu biti: starenje, tehnika/vrsta/broj operacija i komplikacije, spol (muški), prekomjerni opseg trbuha, pušenje, alkohol, Kronična opstruktivna plućna bolest, dijagnoza raka divertikulitisa/AAA, tretmani kao što su steroidi/kemoterapija, povišen IAP, dijabetes, kolostoma, bipolarna ileostoma, povišen IAP (povećanje/kašalj), atrofija abdominalnih mišića ili oslabjeli mišići. 

To ne znači da ĆETE razviti kilu ako imate puno ovih čimbenika, niti znači da ako nemate nijedan od ovih čimbenika da nećete… to je samo popis STVARI (na temelju malo istraživanja koje imamo) koje pokazuje povećanu vjerojatnost nastanka kile.

Na primjer, nemamo kontrolu nad našim zdravstvenim stanjem/dijagnozom koja je dovela do naše stome, tako da ako ste imali divertikulitis, ili AAA ili rak ili IBD (a zatim godine na steroidima) to bi moglo povećati vjerojatnost kile.

Također nemamo kontrolu nad tehnikom operacije, koliko je naš kirurg bio vješt, koliko smo operacija imali ili jesmo li imali postoperativne infekcije ili odgođeno zacjeljivanje rana. Sve su to čimbenici za koje se smatra da povećavaju šanse za kilu, iako nitko zapravo ne zna točno kako i koliko.

Ne možemo učiniti ništa u vezi toga što smo muškog spola, ili imamo kolostomu ili bipolarnu ileostomu ili (nažalost) što starimo.

Mogla bih ovako u nedogled, ali pretpostavljam da ste shvatili do sada.

Kao što sam rekla, to je složeno i višefaktorsko stanje, stoga da bismo riješili “višefaktorski problem” potrebno nam je višefaktorsko rješenje, ;zato se usredotočimo na stvari koje MOŽEMO kontrolirati i utjecati na njih.

I umjesto da se uzrujavamo pokušavajući spriječiti kilu (kada zapravo vjerojatno ne možemo), usredotočimo se na smanjenje svojih šansi za dobiti ju, učinimo sve što možemo da smanjimo rizik i naučimo živjeti svoj život bez straha i ograničenja, jer zapravo je “strah” od kile jedna od stvari koja sprječava ljude da budu aktivni, žive svoj život i rade stvari koje vole.. a to NIJE u redu.

Dakle, ovdje je popis čimbenika na koje “možda” možemo utjecati i kontrolirati ih, a koji mogu SMANJITI naš rizik.

Zamislite “izbjegavanje nastanka kile” kao slagalicu. Svatko će trebati različite komade i usredotočiti se na različite aspekte.

Umjesto da brinemo o tome što trebamo IZBJEGAVATI.. pokušajte to preoblikovati kao stvari koje MOŽEMO učiniti.

Koje životne odluke možete učiniti kako biste smanjili mogućnost nastanka kile? Možete li prestati pušiti? Liječiti svoj kronični kašalj ili astmu? Smanjiti konzumaciju alkohola? (usput, zapravo ne znamo ZAŠTO alkohol povećava rizik, ali neka danska istraživanja su pokazala da jest). Biste li mogli raditi na tome da postanete fizički spremniji i aktivniji?

Usput rečeno, niti jedna od ovih stvari sama po sebi ne UZROKUJE kilu, i nikoga ne osuđujem, sve je to dio slagalice upravljanja rizikom.

Što možete poduzeti da smanjite rizik ili čak da spriječite povećanje kile? Možete li naučiti kako ojačati trbušne mišiće? 

Bavim se ovim poslom gotovo desetljeće i neko sam vrijeme željela vjerovati da vježbe za jezgru tijela mogu spriječiti kilu, ali za to još nemamo dokaze i sumnjam da ćemo ih ikada imati. Ali možemo li smanjiti rizik od kile dobrim programom tjelesnih vježbi? Da, vjerojatno možemo.

Možemo li kontrolirati kilu, možda čak zaustaviti njezino povećanje pomoću vježbi za jezgru tijela? Da, vjerojatno možemo.

Ali možemo li vježbama za trbušne mišiće SPRIJEČITI kilu? Ne. Mislim da to ne možemo reći. Niti bismo trebali. Ali postoji milijun drugih razloga zašto radimo vježbe za jezgru i to nije razlog da ih ne radimo!

Dakle – mi kontroliramo ono što se može kontrolirati, jer to je sve što možemo učiniti. Jesam u pravu?

Rad na sebi, dubokoj unutarnjoj kontroli jezgre i snazi trbušnih mišića vjerojatno je jedna od stvari koje se mogu najviše “kontrolirati” i koje možete učiniti kako biste smanjili rizik, kao i poboljšali svoje samopouzdanje, osjećali se dobro i poboljšali opću fizičku funkciju.

Znamo da to može utjecati na smanjenje rizika i na liječenje kile ako je imate. Zapravo, smatram bitnim reći da je učenje pravilnog disanja dijafragmom vjerojatno najvažnija stvar za upravljanje “unutarnjim pritiskom” i smanjenje rizika od kile; pa ako ne radite ništa drugo, naučite kako disati dijafragmom.

Ali znati kako raditi vježbe za jezgru na siguran način i na način “siguran za stomu” jedan je od načina na koji si stvarno možete pomoći.

Oslobodite se ‘straha’ od kile… ili straha od pogoršanja i odbacite ideju da možete “spriječiti” kilu. Možda nećete moći. I to je u redu. Ali ono što MOŽETE učiniti je ograničiti čimbenike rizika, učiniti sve što možete da SMANJITE rizik, ali nemojte da vas to sprječava da živite svoj život onako kako želite, zaključuje Sarah.

Pročitajte više

Više

Translate »