-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Što kažu britanski stručnjaci o cijepljenju osoba s dijagnozom upalnih bolesti crijeva?!

  Zasigurno jedno od gorućih pitanja današnjice, kako kod opće populacije, tako i kod osoba koje imaju neku od dijagnoza upalnih bolesti crijeva, je upravo odluka da li se cijepiti ili ne?!

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Profesor Shaji Sebastian – Stručnjak-konzultant za upalne bolesti crijeva i gastroenterologiju, izjavio je za Crohns and Colitis UK kako će on osobno primiti cjepivo i da će prvenstveno zagovarati cijepljenje kod svih svojih pacijenata, bilo da imaju Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis.

  Prema mišljenju liječnika, odnosno stručnjaka iz područja gastroenterologije, smatra se da je sigurno primiti COVID-19 cjepivo osobama koje imaju Crohnovu bolest ili kolitis, i to svima osim onima koji imaju manje od 16 godina ili uz IBD imaju neke druge zdravstvene poteškoće, a zbog kojih se preporučuje dodatno informirati kod liječnika koji to stanje prati. Imati Crohnovu bolest ili kolitis, kao i koristiti neku od terapija za ta stanja, ne bi trebao biti razlog za ne primiti COVID-19 cjepivo. Sva dostupna cjepiva su sigurna za primjenu kod osoba koje su na biološkoj terapiji, kortikosteroidima ili imunosupresivima, kao i za osobe sa stomom ili j-pouch-em, stoji na stranici.

  Kako se navodi na Crohns and Colitis UK, nije potrebno praviti vremenski razmak između primanja cjepiva i biološke terapije – i jedno i drugo se mogu primiti isti dan, ukoliko je potrebno, jer jedno ne poništava drugo, odnosno cjepivo ne umanjuje djelovanje i učinkovitost terapije i obrnuto.

  Kao i s bilo kojim drugim lijekom ili cjepivom, uvijek postoji manji rizik od nuspojava. Međutim, ne postoje dokazi koji ukazuju kako kod osoba oboljelih od Crohnove bolesti ili kolitisa, kao i kod uzimanja bilo kojeg lijeka za ova stanja, postoji veći rizik od nuspojava nakon cijepljenja.

  Osobe koje su na imunosupresivima zbog Crohnove bolesti ili kolitisa imaju smanjeni odgovor imuniteta, ali njihov imunitet je još uvijek sposoban boriti se s raznim infekcijama, samo ne u onoj mjeri kao kod drugih ljudi. Zbog toga su takve osobe u mogućnosti primiti cjepiva koja nisu karakterizirana kao “živa” cjepiva, bez obzira na lijekove koje koriste za svoje zdravstveno stanje, navodi se na stranici.

  Svima koji imaju Crohnovu bolest ili kolitis bih preporučila da se cijepe COVID-19 cjepivom, što sam i sam učinila. Smatram da je cijepljenje jako bitno, posebno za one osobe koje su na imunosupresivima, izjavila je za Crohn`s and Colitis UK Daljit Chohan, medicinska sestra specijalizirana za IBD.

  Sva tri cjepiva koja su do sada odobrena na Europskom tržištu, Pfizer/BioNTech, Moderna i Oxford/AstraZeneca, smatraju se prikladnim za oboljele od Crohnove bolesti i kolitisa, uključujući i osobe koje su na imunosupresivnoj terapiji.

  Na pitanje da li je cjepivo za COVID-19 testirano na osobama koje imaju neku od spomenutih dijagnoza navodi se kako su mnoge osobe s Crohnovom bolesti i kolitisom već primili COVID-19 cjepivo u Velikoj Britaniji, te kako CLARITY studija provodi istraživanje o odgovoru antitijela nakon cijepljenja COVID-19 cjepivom kod osoba koje koriste infliximab i vedolizumab, kao i kod osoba koje te lijekove koriste u kombinaciji s imunomodulatorima kao što su azatiopirin i metotreksat.

  U daljnjem pojašnjenju stoji kako je u potpunosti razumljivo tražiti odgovore o činjenici kako cjepivo još uvijek nije testirano za sve terapije za Crohna i kolitis, te kako se korona virus cjepivo opsežno testira, te da ta istraživanja uključuju osobe s raznim kroničnim oboljenjima različite životne dobi, uključujući i mnoge starije osobe koje imaju slabiji imunološki sustav, te da istraživanja potvrđuju da je cjepivo prikladno i za primjenu kod njih. Prema dostupnim podatcima o tome kako su osobe s Cronom i kolitisom podnijele zarazu korona virusom, uključujući i one pod terapijom koja utječe na imunološki odgovor, vidljivo je kako nije bilo nekih značajnijih razlika u odnosu na opću populaciju.

  Prema svim dosadašnjim podatcima koja imamo za ostala cjepiva, vidljivo je kako osobe koje imaju Crohnovu bolest i kolitis nisu izložene većem riziku od neželjenog djelovanja cjepiva, navodi se.

  Niti jedna terapija koju IBD pacijenti koriste mimo njihove uobičajene terapije, poput paracetamola za glavobolju, inzulina za dijabetes ili lijekova za snišavanje krvnog pritiska, nije konkretno testirana isključivo za primjenu kod osoba oboljelih od IBD-a. Međutim, to ne znači da su ovi lijekovi riskantni za uzimanje kod tih osoba. Isto vrijedi i za sva druga cjepiva koja koristimo, te prema tome poželjno je smatrati kako su ova nova cjepiva nisko-rizična za oboljele od IBD-a. Naravno da ćemo i dalje nastaviti pratiti djelovanje cjepiva. Samo sa sigurnošću možemo tvrditi kako korona virus infekcija sama po sebi se smatra kao visoko-rizična i zbog toga može izazvati ozbiljne poteškoće pa čak i smrtni ishod kod određenih ljudi, izjavio je za Crohn`s and Colitis UK, dr. Nick Powell.

  Na pitanje koliko je COVID-19 cjepivo učinkovito kod oboljelih od Crohnove bolesti ili kolitisa stoji kako te bolesti ne umanjuju djelovanje samog cjepiva, te da oni koji koriste 5-ASA terapiju ili ne koriste terapiju uopće, da će cjepivo biti učinkovito jednako kao i kod opće populacije. Za one koji koriste imunosupresivne terapije postoji mogućnost nešto manje učinkovitosti iz razloga što takva terapija smanjuje obrambeni mehanizam protiv virusa i drugih štetnih čimbenika. Dalje stoji, kako još uvijek nije poznato koji lijekovi, ako uopće bilo koji od njih, mogu dovesti do smanjene učinkovitosti cjepiva, te do koje mjere. Smatra se da postoji mogućnost da dođe do toga na temelju dosadašnjih informacija iz istraživanja za cjepivo protiv gripe, ali da to ni u kom slučaju ne znači da osoba mora prestati s terapijom, jer prestanak korištenja terapije može dovesti do pogoršanja bolesti, što dovodi do većeg rizika od ozbiljnijih komplikacija od posljedica COVID-19. Čak iako postoji mogućnost da cjepivo djeluje nešto slabije i dalje stoji kako će zaštita od virusa biti veća nego u slučajevima ne cijepljenja.

  U nastavku stoji kako ne postoje dokazi koji upućuju na činjenicu da bi COVID-19 cjepivo moglo izazvati pogoršanje kod Crohnove bolesti ili kolitisa, kao i ni za činjenicu da bi cjepivo moglo dovesti do neučinkovitosti terapije, te da, ukoliko dođe do pogoršanja bolesti nakon cijepljenja, da se najvjerojatnije radi o slučajnosti, jer je poznato da se stanje kod Crohna i kolitisa može iznenada pogoršati. Situacije u kojima su stresna razdoblja izraženija, kao u vrijeme pandemije, mogu pogoršati simptome bolesti, te upravo to može biti razlog za istim.

  Ako pogledamo povijest cijepljenja kod osoba s imunološkim problemima kao što su Crohn i kolitis, vidjeti ćemo da ne postoje dokazi koji upućuju na to da prilikom cijepljenja redovnim cjepivima postoji mogućnost pogoršanja simptoma bolesti. Komponente COVID-19 cjepiva ne mogu preživjeti dugo u organizmu, što znači da će ih tijelo eliminirati kroz nekih deset dana (pokazuju istraživanja na kliničkim miševima) i u tom periodu će se stvoriti imunološki odgovor na njih. Naš imunološki sustav ima odlično pamćenje i zbog toga će upamtiti komponente koje su bile prisutne u cjepivu, te ukoliko dođe do izloženosti korona virusu u budućnosti, reagirati će brže prilikom stvaranja antitijela koja će neutralizirati virus ili zaštitnih imunoloških stanica koje nazivamo T-stanicama. Imunološki sustav je specifičan, imunološke stanice aktivirane za imunološki odgovor na korona virus cjepivo su u potpunosti drugačije od imunoloških stanica koje mogu sudjelovati u procesu oštećenja crijeva kod IBD-a, stoga, mala je mogućnost da će odgovor imunološkog sustava kojeg je aktiviralo cjepivo, biti pogrešno usmjeren i na taj način pogoršati simptome IBD-a, navodi dr. Nick Powell za Crohn`s and Colitis UK.

  Na pitanje treba li se cijepiti ili ne u određenim situacijama, stoji kako je korona virus cjepivo sigurno primiti u većini slučajeva, uključujući i stanja aktivne faze Crohnove bolesti ili kolitisa. Nije potrebno praviti vremenski razmak između cijepljenja i biološke terapije, i jedno i drugo se mogu primiti isti dan, ukoliko je potrebno, a liječnik, gastroenterolog može odlučiti drugačije na osnovu medicinske povijesti pacijenta.

  Ovaj savjet se temelji na mišljenju stručnjaka British Society of Gastroenterology koji izjavljuju kako aktivna faza upalnih bolesti crijeva, kao i vrijeme primjene subkutane/intravenske terapije za IBD nije razlog za odgađanje cijepljenja. Postoje dokazi kako godišnje cjepivo protiv gripe korišteno u vrijeme primjene anti-TNF terapije značajno ne utječe na imunogenost cijepljenja, izjavili su.

  Ipak, postoje određene situacije koje odstupaju od takvog mišljenja, a to su:

  • Ukoliko se osoba ne osjeća dobro na dan termina (na primjer, ako je povišena temperatura ili postoje simptomi koji upućuju na korona virus)
  • Ukoliko je zakazan termin za neko drugo cjepivo. Tada je poželjno napraviti pauzu od barem 7 dana između cijepljenja COVID-19 cjepivom i drugim cjepivom, poput onoga protiv gripe, a iz razloga jer u određenim, vrlo rijetkim slučajevima, može doći do alergijske reakcije i u takvim slučajevima je bitno znati koje cjepivo je izazvalo reakciju. Ovo se ne odnosi na injekcije biološke terapije, jer one nisu cjepivo, ali je svakako preporučljivo tražiti savjet svog gastroenterologa ukoliko se počinje s novim tretmanom u istom tjednu kad je zakazano cijepljenje.
  • Ukoliko se uzima kortikosteroidnu terapiju. Gastroenterolog bi u tim situacijama mogao preporučiti smanjivanje doze ili čekanje prestanka korištenja kortikosteroidne terapije prije cijepljenja s COVID-19 cjepivom iz razloga jer bi cjepivo imalo puno veću učinkovitost kod manjih doza kortikosteroida, ali se i dalje smatra sigurnim primiti cjepivo ako se koriste kortikosteroidi.
  • Ukoliko se upravo krenulo s novom biološkom terapijom ili imunosupresivima. Gastroenterolog bi tada mogao preporučiti primanje obadvije doze cjepiva prije početka korištenja nove terapije, što bi moglo značiti da osoba mora odgoditi početak nove terapije do završetka cijepljenja, a iz razloga jer bi to moglo dovesti do manje učinkovitosti cjepiva, ali se i dalje smatra sigurnim primiti cjepivo pod ovakvom terapijom.

  Na pitanje može li se primiti cjepivo ako je osoba imala neku alergijsku reakciju u prošlosti, stoji kako se u većini slučajeva može cijepiti. Ukoliko je u prošlosti došlo do alergijske reakcije, uključujući i reakcije na terapiju koju osoba koristi za Crohna ili kolitis, smatra se kako takva osoba uglavnom može primiti bilo koje od dostupnih cjepiva za COVID-19. Iznimka su slučajevi u kojima je došlo anafilaktičkog šoka kao posljedice jakih alergijskih reakcija na različite lijekove ili anafilaktičke reakcije za koju liječnici nemaju objašnjenje, međutim to je rijetkost jer većina alergijskih reakcija prođe bez anafilaktičkog šoka. U ovakvim slučajevima poželjno se savjetovati s liječnikom pije cijepljenja.

  Na pitanje da li se treba cijepiti ako je osoba već bila zaražena virusom stoji da treba, jer nije poznato koliko dugo traje imunitet na virus, te da je moguće zaraziti se virusom više od jednom. Ukoliko je osoba u skorije vrijeme bila pozitivna na korona virus, čak i bez simptoma, poželjno je posavjetovati se s liječnikom jer postoji mogućnost da će liječnik preporučiti da se pričeka izvjesni period prije cijepljena.

  Za više informacija posjetite Crohn`s and Colitis UK

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »