18.5 C
Široki Brijeg
More

  Što je urostoma?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Urostoma je kirurški napravljen otvor na trbušnoj stjenki kroz koji se mokraća prazni iz organizma kada to nije moguće postići prirodnim putem. Izvodi se kada mokraćni mjehur ili ne funkcionira pravilno ili se mora ukloniti zbog određenih razloga.

  Kod ovog oblika stome uretra se povezuje s pouchem napravljenim od tankog crijeva, tako da urin može istjecati van tijela bez prolaska kroz mjehur, a izvodi se kad postoji neko oboljenje ili oštećenje mjehura, poput raka mokraćnog mjehura, ozljeda leđne moždine, kronične infekcije mokraćnog mjehura i urođenih stanja poput spine bifide.

  Formiranje urostome je jedna od najčešćih operacija koja se koristi u liječenju raka mokraćnog mjehura.

  Urostoma je crvenkaste boje, najviše nalikuje boji unutrašnjosti usne šupljine, te  sjajna i vlažna na dodir. Oblik urostome se kreće od okruglog do ovalnog oblika, a prvobitna veličina nakon same operacije se s vremenom smanji. Nema živčane završetke, što znači da je neosjetljiva na dodir, a pražnjenje urina kroz stomu urinarnog trakta je bezvoljno i ne može se kontrolirati.

  Urostoma može biti izbočena do nekoliko cm iznad površine kože ili biti u ravnini trbuha, a mjesto na kojem se izvodi se određuje uz dogovor liječnika i pacijenta, vodeći se nizom faktora od zanimanja pacijenta, fizionomije tijela pa sve do samog postupka operaije.

  Urostoma sama po sebi nije nikakva bolest, ali obično je potrebna zbog bolesti ili nekog drugog zdravstvenog problema.

  Urostoma znači promjenu u načinu na koji tijelo funkcionira, odnosno kirurški mijenja način na koji urin izlazi iz tijela, te zahtjeva konstantno nošenje pomagala.

  Što je stoma/ostomija

  Što je ileostoma?

  Što je kolostoma

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »