5.2 C
Široki Brijeg
More

  Što je stoma/ostomija

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stoma je novoformirani organ na površini trbuha koji omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je to nemoguće ostvariti kroz urinarni sustav ili probavni sustav.

  Ostomija je stvarni otvor u trbuhu oko kojeg je ušivena stoma.

  Operacije formiranja stome se izvode kada neki organ, poput crijeva ili mokraćnog mjehura, treba vremena za zacijeliti ili je iste potrebno u potpunosti ukloniti.

  Stoma vizualno izgleda kao izbočina do par cm na trbušnoj stjenki. Crvenkaste je boje poput unutarnjeg dijela usne šupljine. Nema živčane završetke, što znači da je neosjetljiva na bol i na dodir je vlažna, a njen naziv se određuje prema organu koji se izvodi na trbušnu stjenku.

  @miss_stoma/Instagram

  Više je razlogaza formiranje stome, a najčešći su karcinom crijeva, rektuma ili mokraćnog mjehura, upalne bolesti crijeva, urođene anomalije, opstrukcija uretre kao i ubodne rane ili rane nastale vatrenim oružjem.

  @miss_stoma/Instagram

  Stoma može biti privremena ili trajna, što zavisi od vrste ozljede ili bolesti zbog koje je indiciran kirurški zahvat za formiranje stome. Način izvođenja je isti. Svrha privremene stome je pomoći organizmu da zacijeli od određene traume ili komplikacija uslijed bolesti te omogućavanje uspostavljanja ponovnog normalnog funkcioniranja organizma.

  canva/marija p.

  Trajna stoma znači formiranje za cijeli život novog organa na trbušnoj stjenki čija svrha je u potpunosti i trajno preuzeti funkciju izlučivanja otpadnih tvari iz organizma.

  Ovisno o tome koji se organ probavnog trakta izvodi na površinu, stoma dobiva svoje ime. Pa se tako može raditi o ileostomi (završni dio tankog crijeva) ili kolostomi (debelo crijevo). Kolostome imaju naziv prema dijelu crijeva na kojem su izvedene i može se raditi o cekostomi (cekum), transverzostomi (transverzum-poprečno debelo crijevo) i sigmostomi (sigmoidno debelo crijevo).

  Postoje i stome gastrointestinalnog trakta koje služe za hranjenje, a u organizam se uvode endoskopski, kirurškim putem ili pod nadzorom rendgena. I ove stome se također dijele prema mjestu na koje se postavljaju. Tako razlikujemo gastrostomu (želudac) – najčešće perkutana gastrostoma  ili PEG cijevi, duodenostomau (dvanaesnik) i jejunostomu (jejunum, dio tankog crijeva između dvanaesnika i ileuma).

  Osim stoma probavnog trakta, postoji i urostoma, stoma urinarnog trakta. Kod ovog oblika uretra se povezuje s pouchem napravljenim od tankog crijeva, tako da urin može istjecati van tijela bez prolaska kroz mjehur, a izvodi se kad postoji neko oboljenje ili oštećenje mjehura.

  Najpoznatije među stomama probavnog trakta su kolostoma i ileostoma.

  Kod oba oblika gube se voljni pokreti, što znači da je pražnjenje sadržaja kroz novi organ van kontrole osobe kojoj je napravljena ostomija na površini trbušne stjenke i da ne može utjecati na proces pražnjenja voljnim pokretima.

  Kod kolostome se, obzirom da je debelo crijevo izvedeno na površinu, može uglavnom uspostaviti skoro pa normalno pražnjenje, 1 do 2 puta dnevno pa čak i svako drugi dan. Ipak, postoje i izuzeci, kad se sadržaj kolostome prazni u nešto češćim intervalima, što svakako ovisi o dijelu i dužini debelog crijeva koje je odstranjeno operacijski.

  S ileostomom je nešto drugačije. Kod ovakve stome je dio tankog crijeva izveden na površinu trbuha i, obzirom da nedostaje cijelo debelo crijevo, sadržaj je nešto manje formiran i pražnjenje sadržaja je kontinuirano i neprestano se luči u stoma pomagalo.

  Mjesto stome na trbušnoj stjenki poželjno je odrediti vodeći se nizom faktora, poput konstitucije tijela, ožiljaka na trbušnoj stjenki, izbočina, udubljenja pa sve do društvenih aktivnosti koje osoba prakticira, profesionalnog zanimanja pacijenta kao i dostupnosti stome za budućeg nositelja iste, zbog čega je bitno, ukoliko se radi o planiranom, a ne hitnom medicinskom zahvatu, obaviti predoperativne konzultacije s kirurgom koji će izvoditi postupak.

  Nakon operacije, stoma je natečena te su vidljivi šavovi, što se s vremenom smiruje i ona poprima svoj oblik i boju, a rez zacjeljuje. Postoji mogućnost blagog krvarenja stome prilikom čišćenja ili neposredno nakon operacije, što vas ne treba brinuti jer nije neuobičajeno.

  U kratkom vremenu nakon operacije stoma će postati aktivna i sadržaj će se početi prazniti na vrećicu. Prva pražnjenja su najčešće vodenastog sadržaj i ponekad je moguće da prva pražnjenja prati intenzivniji miris i glasnije pražnjenje zraka iz stome. Kako vrijeme bude odmicalo vi ćete sve više upoznavati svoje tijelo i svoj novi organ i samim time biti u mogućnosti donekle utjecati na teksturu i miris sadržaja.

  Nije neuobičajeno i da osjetite „fantomski“ nagon, odnosno potrebu za odlaskom u toalet kao što ste to činili prije zahvata, te ako vam nije otklonjen rektum, da primijetite bistri i sluzavi iscjedak iz analnog otvora.

  Nakon operacije dobiti ćete smjernice oko brige o stomi i načina prehrane što će vam uvelike olakšati brigu o istoj, te ćete biti savjetovani o vrsti pomagala koje će najbolje odgovarati vašim potrebama.

  Pratite svakodnevnicu sa stomom uz @miss_stoma na TikToku i Instagramu

  @miss_stoma

  Ova mala izbočina na mom trbuhu za mene znači život, a što medicinski termin stoma znači, pogledajte u novom videu. #stoma #ileostoma #kolostoma #urostoma #stomatricks #stomaowner #stomablogger #stomahack #ileostomy #colostomy #urostomy #stomaawareness #stomaspašavaživote #stomasavelives #stomasaved #embracelife #lentismed lentismed.hr misstoma.com

  ♬ BORN FOR THIS – Foxxi

  Personalizirane navlake za stoma vrećice.

  Stoma – sve što trebam znati

  Što je ileostoma?

  Što je kolostoma

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »