4.1 C
Široki Brijeg
More

  Što je rektalna sluz i kako se izboriti s njom nakon formiranja stome?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ako vam kod operacije formiranja stome rektum nije odstranjen, moguće je da ćete kao jednu od najčešćih popratnih nuspojava, skoro odmah nakon operacije stome, imati  curenje sluzi iz rektuma.

  Zašto se javlja rektalna sluz?

  Rektalna sluz je prirodna i normalna pojava. Crijeva, u sklopu svog normalnog rada, proizvode sluz kako bi se olakšalo kretanje fecesa i osiguralo lijepo i glatko pražnjenje istog. Kada se feces preko stome prazni u vašu vrećicu, ostatak vašeg crijeva ne zna da nema više stolice koja izlazi iz tijela na prirodan način, tako da i dalje nastavlja proizvoditi sluz koju i dalje morate izbaciti van preko rektuma.

  Kako dalje s rektalnom sluzi?

  Kod nekih osoba sa stomom, sluz može biti više prisutna, dok kod drugih u znatno manjoj mjeri. Određeni postotak osoba sa stomom uopće nema problema s tim.

  Oni kod kojih se javlja ovaj problem, nakupljanje sluzi osjete kao osjećaj hitnosti odlaska u toalet ili punoće u rektumu.

  Oni koji mogu zadržati sluz, rješavaju se iste samo odlaskomi u toalet i sjedanjem na WC školjku kako bi sluz izbacili van tijela i smanjili pritisak u rektumu. Za te osobe to može biti jednom dnevno ili jednom tjedno, ali ne postoji način da se predvidi koliko bi često uklanjanje sluzi moralo biti.

  Za one osobe koje ne mogu kontrolirati sfinkter i zadržati sluz, to može biti mnogo problematičnije jer ne mogu kontrolirati sluz i ona samo iscuri prije nego uspiju stići u toalet. Ako se to vama događa, razgovarajte o tome sa svojim kirurgom ili liječnikom koji vam mogu preporučiti način za smirivanje količine sluzi koja izlazi na rektum.

  Ako ipak nije moguće smiriti situaciju sa sluzi, nakon svakog pražnjenja dobro osušite područje oko rektuma i pazite na higijenu. Možete koristiti i higijenske uloške ili pelene kako biste izbjegli neugodne situacije.

  Zaštita kože oko rektuma

  Morate zaštititi kožu oko rektuma i anusa, a to možete učiniti tako da je dobro operete i osušite. Možete koristiti zaštitnu kremu ili neko sredstvo koje se koristi za pelenski osip, recimo kremu – koja će vam pomoći da nanesete sloj barijere na kožu, tako da kada sluz izađe ne oštetiti vašu kožu.

  Bonus savjet

  Metoda koja je pomogla nekim osobama u kontroliranju sluzi su vježbe za dno zdjelice. Urinarna i fekalna inkontinencija značajno se mogu poboljšati vježbama za jačanje mišića zdjeličnog dna.

  Vježbe za trening mišića dna zdjelice mogu pomoći u jačanju mišića ispod maternice, mokraćnog mjehura i crijeva (debelo crijevo). Mogu pomoći i muškarcima i ženama koji imaju problema s curenjem urina ili kontrolom crijeva.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceEakin
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  3 KOMENTARI

  1. Molim pomoć. Nakon ugradnje sto me imam jake grčeve u rektuma. Bol je iritantna i blokirao mi svakodnevni život. Molim pomoć kako da ublažim tu bol i da li je trajna?

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »