Tuesday, July 23, 2024

Što je j-pouch, koja mu je funkcija i kakva je kvaliteta života nakon operacije

Podijelite

Ako morate ukloniti cijelo debelo crijevo zbog ozbiljne bolesti/stanja, svakako će vam trebati alternativni put za izbacivanje fekalija iz vašeg tijela. Formiranje ileoanalnog rezervoara (eng. ileal pouch-anal anastomosis IPAA) ili j-poucha jedno je od rješenja koje vaš kirurg može ponuditi. Radi se o unutarnjem rezervoaru napravljenom od kraja vašeg tankog crijeva koji se povezuje s vašim analnim kanalom, što vam omogućuje da veliku nuždu vršite kao i kad je sve bilo u redu i kad ste imali debelo crijevo i rektum.

photo/my.clevelandclinic.org

Što je j-pouch?

J-pouch je vrsta ileoanalnog rezervoara koju kirurg može napraviti unutar vašeg tijela da zamijeni vaše debelo crijevo i rektum. Kirurg konstruira ileoanalni rezervoar od ileuma – završnog dijela tankog crijeva.

Postoji nekoliko različitih vrsta ileoanalnih rezervoara, ali j-pouch je danas najpopularniji. Rezervoar služi kao spremnik za fekalije koji se dalje povezuje s anusom kako bi preuzeo funkciju koju je nekada imao rektum.

Tko je kandidat za j-pouch?

Osobe koje su već imale ili ćete tek imati totalnu proktokolektomiju,mogu biti kandidati za izvođenje j-poucha. Totalnom proktokolektomijom uklanja se debelo crijevo i rektum, a ova operacija se izvodi kada su isti postali neupotrebljivi zbog bolesti.

Kada se iz tijela odstrani debelo crijevo, potrebno je osigurati alternativni način za izbacivanje fekalija iz tijela. Operacija formiranja j-poucha jedno je od rješenja koje vam omogućuje da vršite veliku nuždu i dalje kroz anus.

Koja je razlika između j-poucha i ileostome?

J-pouch je alternativa trajnoj ileostomi. Ako je vaš anus još uvijek funkcionalan, j-pouch može interno zamijeniti vaše debelo crijevo i rektum. Ponovno povezuje ileum i anus kako biste mogli vršiti veliku nuždu kao i prije operacije – kroz ananlni otvor.

Ileostoma, s druge strane, preusmjerava vaš ileum na otvor koji se napravi na površini abdomena, a koji se naziva stoma. Vaša stolica u tom slučaju izlazi preko ileostome u vanjsko pomagalo (stoma vrećicu), koje se redovito mijenja i prazni.

Kako se j-pouch prazni?

J-pouch je unutarnji rezervoar koji oponaša izvornu anatomiju. Prazni se kroz anus kao i kada su debelo crijevo i rektum bili. Kad se napuni, osoba osjeti nagon za odlazak u toalet kako bi isti ispraznila.

Kako se vrši procjena za j-pouch?

Da li osoba može biti kandidat za operaciju formiranja j-poucha nakon proktokolektomije, u obzir se mogu uzeti neki od sljedećih faktora:

 • Mišići i živci u vašem anusu dovoljno su funkcionalni da kontroliraju pokrete crijeva. Vaš kirurg će procijeniti njihovo stanje nakon što se oporavite.
 • Dovoljno ste zdravi da možete podnijeti više operacija. Neki ljudi kojima je potrebna proktokolektomija imaju druga stanja ili uzimaju lijekove koje treba razmotriti.
 • Vaš kirurg će razgovarati o ovim čimbenicima s vama prije i nakon vaše proktokolektomije.

Što se događa tijekom postupka formiranja j-poucha?

Operacija formiranja j-poucha obično se odvija u dvije do tri faze, počevši s potpunom proktokolektomijom. Vaš kirurg može započeti proces tijekom vaše operacije proktokolektomije ili kasnije zasebnom operacijom.

Nakon proktokolektomije imat ćete privremenu ileostomu (izuzev u slučajevima kad je potreban trajna ileostoma). Vaša privremena ileostoma ostat će sve dok vaš j-pouch ne bude spreman za korištenje.

Što mogu očekivati nakon operacije formiranja j-poucha?

Nakon zahvata vašem će tijelu trebati vremena da se prilagodi novoj anatomiji. Vaš j-pouch bit će u početku manji rezervoar, s malim kapacitetom. Postupno će se rastezati tijekom sljedećih mjeseci kako ga budete više koristili.

To znači da u početku nećete moći zadržati puno stolice. Vjerojatno ćete ići češće prazniti pouch tijekom dana i nekoliko puta tijekom noći, što će se s vremenom poboljšati.

Osim toga, vaši će analni mišići biti slabi zbog slabog korištenja. Možda ćete ih morati ponovno uvježbati kako bi kontrolirali vaše pražnjenje crijeva. Vaš liječnik može predložiti Kegelove vježbe koje će vam pomoći u tome.

Vaš liječnik će biti tu da vam pomogne u procesu oporavka. Nastavit će pratiti vaše stanje i tražiti znakove mogućih komplikacija tijekom kontrolnih pregleda.

Koji su mogući rizici operacije j-poucha?

Rizici operacije formiranja j-poucha uključuju:

 • Propuštanje rezervoara – Ako vaš ileoanalni rezervoar procuri, bakterije iz crijeva mogu procuriti u trbušnu ili zdjeličnu šupljinu i uzrokovati infekciju. Možda ćete razviti apsces koji treba sanirati. Infekcija također može postati sistemska i dovesti do sepse.
 • Trbušne priraslice – Ponekad se može razviti prekomjerno ožiljkasto tkivo oko trbušnih organa nakon abdominalne operacije. Ožiljkasto tkivo može uzrokovati začepljenje u vašem tankom crijevu, što otežava prolaz hrane. Također može utjecati na ženske reproduktivne organe, što dovodi do ženske neplodnosti.
 • Seksualna disfunkcija – Operacija oko vašeg anusa i rektuma ponekad može oštetiti živce povezane sa seksualnom funkcijom. To može uzrokovati bol ili osjetljivost pri seksu kod žena. Ponekad može uzrokovati erektilnu disfunkciju kod muškaraca. Ovi se simptomi često povlače s vremenom.

Koje dugoročne komplikacije ili nuspojave mogu nastati s j-pouchom?

Komplikacije j-poucha uključuju:

 • Pouchitis – Pouchitis znači upala unutar vašeg j-poucha, koja može uzrokovati simptome poput boli, hitne potrebe za pražnjenjem crijeva ili čak krvarenja. Otprilike polovica osoba s j-pouchem će u nekom trenutku razviti pouchitis. Većinu vremena smatra se da je to posljedica bakterijske infekcije, a antibiotici ju brzo ublažavaju. Ali neke osobe razviju pouchitis koji ne prestaje, što može zahtijevati ozbiljniju terapiju kako bi se spriječilo kvarenje rezervoara.
 • Striktura/stenoza – Ponekad ožiljkasto tkivo na mjestu anastomoze rezervoara i anusa uzrokuje sužavanje puta u vaš anus. To može uzrokovati začepljenje ili blokadu vašeg j-poucha. Možda ćete imati poteškoća s ispuštanjem plinova i stolice. Zarobljena stolica može izazvati infekciju u vrećici. Vi ili medicinsko osoblje možda ćete morati upotrijebiti dilatator da ga ponovno rastegnete.
 • Sindrom uvrnutog poucha – Vaš j-pouch se također može začepiti ako je prilikom formiranja rotiran u zdjelici (ako je otvor uvrnut). Ova nedavno otkrivena komplikacija nazvana je sindrom uvrnutog poucha. Uobičajeni simptomi uključuju jaku bol u trbuhu ili zdjelici, poteškoće s prolazom stolice, nepravilno funkcioniranje crijeva i potrebu za odlaskom u toalet više od 10 puta dnevno. Uvrnuti j-pouch treba ponovnu operaciju da se popravi. Srećom, ovo je dosta rijetka operacija.
photo/my.clevelandclinic.org/

Koliku uspješnost ima j-pouch operacija?

Procijenjena dugoročna stopa uspjeha je 95%. Mali broj j-pouch operacija ne uspije. Nefunkcionalan j-pouch znači da su prisutne stalne komplikacije koje mu onemogućuju dobar rad i da ga treba ukloniti ili zamijeniti. U ovakvim slučajevima, kvaliteta života bolja je s dobro odrađenom trajnom ileostomom nego s nefunkcionalnim j-pouchem.

Kako ću znati da nešto ne valja s j-pouchem?

Pokazatelj da nešto nije kako treba s j-pouchem je ako dugo vremena imate problematične simptome koji i dalje traju unatoč liječenju. To će obično biti simptomi upale unutar ili oko rezervoara, kao što su:

 • bol koja se osjeća kao da je u ili neposredno iznad vašeg anusa,
 • osjećaj topline, otekline ili iritacije kad imate stolicu,
 • krv u stolici,
 • tenezmi (stalni osjećaji nagona na stolicu, ali ne možete imati stolicu).

Koje su prednosti j-poucha?

Nakon što ste imali totalnu proktokolektomiju, način na koji vršite veliku nuždu zauvijek će se promijeniti. Bez obzira radi li se o elektivnoj operaciji ili operaciji koja spašava život, dobro je znati da ćete u budućnosti imati neke mogućnosti.

Vaš će izbor biti vanjska trajna ileostoma ili unutarnji ileoanalni rezervoar.

J-pouch se povezuje se s vašim anusom, omogućujući vam da imate stolicu koristeći  mišiće i živce za vršiti veliku nuždu koje ste koristili i prije operacije, zadržavajući vašu stolicu do trenutka dok ne budete spremni obaviti nuždu, poput novog rektuma.

J-pouch eliminira potrebu za životom i brigom o stomi i vrećici za stomu. Iako ćete imati stolicu češće nego prije, zadržat ćete tjelesnu kontrolu nad time kada i gdje ćete vršiti nuždu.

Može li se živjeti normalan život s j-pouchom?

Iako će to biti češće nego prije, s j-pouchem ćete imati rutinu stolice kao i prije operacije. U početku možete imati više od 10 pražnjenja crijeva dnevno, međutim ta će se brojka smanjiti između pet i deset.

Vaša će stolica također biti rjeđa jer putuje puno kraćom udaljenosti nego prije. Bez prolaska kroz vaše debelo crijevo, vaša stolica neće imati priliku polako se formirati kao prije.

To također znači da vaše tijelo neće moći ponovno apsorbirati tekućine iz stolice kao prije. Morat ćete se dodatno pobrinuti da ostanete hidrirani (isto vrijedi i za ileostomu).

Većina osoba navodi poboljšanje kvalitete života nakon operacije j-poucha.

Trebam li promijeniti svoju prehranu nakon operacije j-poucha?

Ne postoji niti jedna propisana dijeta za osobe koje žive s j-pouchem. Ali uravnotežena, zdrava prehrana pomoći će vam da se dobro osjećate i izbjegnete neugodne simptome.

Vaš liječnik može predložiti:

 • Počnite sporo: kada nakon operacije prvi put ponovno počnete jesti krutu hranu, htjet ćete biti nježni prema svom probavnom sustavu. Birajte blendanu, lako probavljivu hranu u manjim obrocima. Izbjegavajte hranu bogatu mastima, vlaknima i jako začinjenu hranu. Za to vrijeme postupno uvodite nove namirnice.
 • Ostanite hidrirani: možda ćete gubiti više tekućine i elektrolita kroz stolicu nego prije, osobito na početku. Zamjena izgubljenih elektrolita slanom juhom, sportskim napitcima ili formulama za oralnu hidrataciju dobra je ideja. Kako vaša stolica bude postajala čvršća, možete prilagoditi unos tekućine.
 • Kontroliranje proljeva: ako vam stolica i dalje bude vodenija i češća nego što biste željeli, možete je pokušati formirati unosom više škroba, poput banana, krumpira, riže i kruha. Također biste trebali izbjegavati prekomjerne količine šećera, kofeina, masti i alkohola koji pogoršavaju proljev.
 • Kontrola upale: prehranom možete spriječiti i upravljati upalom u rezervoaru. Prehrana bogata nezasićenim mastima i antioksidansima, poput mediteranske prehrane, može pomoći u smanjenju upale i podržati zdrav mikrobiom u vašem j-pouchu kako bi se spriječila infekcija.

Operacija formiranja j-poucha veliki je korak i prirodno je osjećati nervozu oko toga kako će promijeniti vaš život. Odvojite sve potrebno vrijeme za istraživanje i postavljanje pitanja o postupku prije nego što se odlučite i probudite se nakon operacije s j-pouchem kako biste unaprijed znali što možete očekivati i mogli biti spremni na izazove na koje ćete moći utjecati.

Pročitajte više

Više

Translate »