4.1 C
Široki Brijeg
More

  Što je ileostoma?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ileostoma nastaje kirurškim putem, nakon što se dio tankog crijeva izvede na površinu trbuha. Najčešće se izvodi na desnoj strani trbuha, malo ispod razine pupka, a služi za pražnjenje sadržaja iz crijeva jer to više nije moguće prirodnim putem.

  Operativnim zahvatom se odstranjuje bolesni dio crijeva, a kroz otvor na trbuhu (ostomiju) se izvodi dio tankog crijeva. Crijevo zašiveno oko otvora se naziva stoma, a prema organu koji se izvodi na površinu trbuha, novi organ dobija svoje ime. Kako se kod ovog operativnog zahvata na površinu najčešće izvodi ileum (završni dio tankog crijeva), tako se i novonastali organ naziva ileostoma. 

  Do formiranja ileostome najčešće može doći zbog upalnih bolesti crijeva, tumora, polipoza, ozljeda ili začepljenja crijeva.

  Zavisno od traume ili oboljenja, ponekad se odstrani cijeli dio debelog crijeva zajedno s rektalnim dijelom i analnim otvorom i tada govorimo o trajnoj ileostomi.

  Trajna ileostoma može nastati i kad nije moguće ponovno prespajanje na anus. Mogući uzroci uključuju Crohnovu bolest, neke vrste raka, ulcerozni kolitis ili obiteljske polipoze. 

  Privremena ileostoma se može formirati kada je potrebno vremena da niži dijelovi probavnog trakta se odmore ili zacijele. Razlozi mogu biti operacije kolorektalnog karcinoma, operacije divertikulitisa, operacije formiranja j-poucha za ulcerozni kolitis ili obiteljsku polipozu. 

  Promjer ileostome je od dva do četiri centimetra, a izbočena je najčešće tri do četiri centimetra iznad razine kože. Oblik ileostome može varirati od okruglog do ovalnog, koji se mogu smjenjivati, te je moguće primijetiti kako se ileostoma „miče“, odnosno uvlači ili izvlači iz otvora na trbušnoj stjenki.

  Kako se radi o sluznici, crijevo je crvenkaste boje koja najviše nalikuje boji unutrašnjosti usne šupljine. Na dodir je vlažno i nema živčane završetke pa je neosjetljivo na bol.

  Pražnjenje sadržaja crijeva na ileostomu je bezvoljno i ne može se kontrolirati voljnim pokretima. Feces se izlučuje u posebno dizajnirana pomagala prilagođena osobama s ileostomom.

  Nakon operacije dolazi do većeg broja pražnjenja crijeva u vrećicu, a sadržaj je uglavnom vodenast. S vremenom, zdravim načinom života i pravilnom prehranom moguće je donekle utjecati na sadržaj, što zahtijeva praćenje svoga tijela i potreba, te dobro upoznavanje samog sebe i svojih navika.

  Što je stoma

  Što je kolostoma

  Što je urostoma?

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »