Monday, April 22, 2024

Što je gastroduodenalna Crohnova bolest?

Podijelite

Gastroduodenalna Crohnova bolest je oblik Crohnove bolesti koji uzrokuje upalu jednjaka, želuca i/ili dvanaesnika (početnog dijela tankog crijeva).

Gastroduodenalna Crohnova bolest nije česta – samo oko 5% ososba s Crohnovom bolesti ima gastroduodenalnu Crohnovu bolest.

Ova bolest je cjeloživotno kronično stanje za kojejoš uvijek nema lijeka i jedno je od stanja poznatih kao upalne bolesti crijeva (IBD).

Crohnova bolest uzrokuje upalu u gastrointestinalnom traktu. Najčešće zahvaća tanko crijevo i početak debelog crijeva, no može zahvatiti bilo koji dio probavnog trakta – od usta do anusa.

Zahvaća cijelu debljinu stijenke probavnog trakta, s tim da može preskočiti područja – što znači da osoba može imati upalu u blizini usta i u tankom crijevu, ali ne i negdje između.

Osobama s Crohnovom bolesti može biti dijagnosticirano više od jedne vrste ove bolesti ako je upala prisutna na nekoliko različitih mjesta u probavnom traktu.

Uobičajeni simptomi gastroduodenalne Crohnove bolesti su:

 • Gubitak apetita
 • Gubitak težine
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Bolovi u trbuhu slični probavnim smetnjama
 • Umor

Tretmani trenutno uključuju lijekove i operaciju. Nekim se osobama kirurški odstrane jako upaljeni ili oštećeni dijelovi probavnog trakta, što može smanjiti ili ukloniti simptome, ali ni nakon toga bolest nije izliječena i uvijek postoji rizik da će se u budućnosti pojaviti u nekom drugom području probavnog trakta.

Liječenje može uključivati i supresiju kiseline pomoću inhibitora protonske pumpe jer želučana kiselina može izazvati iritaciju kod gastroduodenalne Crohnove bolesti.

Neke osobe također prilagođavaju svoju prehranu i način života kako bi doprinjeli liječenje – poput uključivanja tjelovježbe u svoju svakodnevnicu, rade na poboljšanju kvalitete sna i poduzimaju radnje koje im pomažu u smanjenju stresa.

Koje komplikacije mogu nastati kod gastroduodenalne Crohnove bolesti?

 • Fistule – Fistula je kanal koji se razvija između dva organa povezujući ih. Postoji mnogo različitih vrsta fistula (ovisno o tome gdje se fistula povezuje). Otprilike 1 od 3 osobe s Crohnovom bolesti u nekom trenutku razvije fistulu.
 • Pothranjenost – Zbog nedostatka apetita može doći do pothranjenosti kod osoba s gastroduodenalnom Crohnovom bolesti. Mogu se pojaviti i nepravilnosti u prehrani.
 • Gastroduodenalne strikture – Najčešća komplikacija gastroduodenalne Crohnove bolesti. S vremenom stijenka crijeva može zadebljati zbog ožiljkastog tkiva koje je nastalo zbog kronične upale. To može uzrokovati začepljenje crijeva – djelomično ili potpuno. Potpuna opstrukcija je opasna po život i često zahtijeva operaciju.
 • Začepljenje izlaznog otvora želuca – Začepljenje se može stvoriti na izlazu iz želuca i ulazu u tanko crijevo, a može rezultirati nemogućnošću prolaska hrane i uzrokovati povraćanje.
 • Pankreatitis – Probavni enzimi napadaju gušteraču. Ovo je rijetka komplikacija gastroduodenalne Crohnove bolesti i može biti posljedica refluksa duodenuma (gornjeg dijela tankog crijeva).
 • Apsces – Gnojni džep uzrokovan bakterijskom infekcijom se može formirati u stjenci crijeva, ponekad uzrokujući njegovo izbočenje.
SourceIBDrelief

Pročitajte više

Više

Translate »