Tuesday, July 23, 2024

Što je endometrioza i može li se zbog toga dobiti stoma?

Podijelite

Endometrioza je iscrpljujuće upalno stanje koje pogađa oko 176 milijuna žena diljem svijeta.

Kod oboljelih, endometrioza može započeti od puberteta do menopauze i tu ne prestaje jer se učinak može osjećati cijeli život.

Prepoznavanje simptoma je jako važno. Endometrioza može imati značajan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje osobe na više načina, kao što je život s kroničnom boli, prilagodba na pjave umora, depresija/izolacija, suočavanje s problemima u seksualnom životu koji mogu utjecati na odnose, nemogućnost začeća, te poteškoće u ispunjavanju radnih i društvenih obveza.

Što je to endometrioza?

Endometrioza je kronična bolest koju karakterizira pojava endometrija – tkiva sluznice koje oblaže maternicu bilo gdje izvan nje, na mjestima na kojima se normalno ne bi trebalo nalaziti. Obično nastaje na potrbušnici ili površini trbušnih organa te priraste za jajovode, jajnike i ligamente koji stabiliziraju maternicu. Međutim, može prirasti i za druge strukture, npr. za mokraćni mjehur, tanko i debelo crijevo, završno debelo crijevo (rektum) pa čak i za postoperativne ožiljke u trbušnoj šupljini (npr. one od carskog reza ili abdominalnih operacija).

Uzimajući u obzir da se endometrioza obično može dijagnosticirati samo izravnim prikazom (tijekom operacije), nema preciznog podatka koliko žena pati od ovog poremećaja. Čak je moguće da endometriozu ima veliki postotak neplodnih žena, jer je narav bolesti takva da može spriječiti prolaz jajne stanice od jajnika preko jajovoda do maternice, odnosno stvarati mehaničku zapreku začeću.

Prema najnovijim spoznajama endometrioza se smatra neuroupalnim poremećajem ovisnim o estrogenu. S obzirom da je endometrioza prepoznata kao sindrom kronične abdominalne boli, to jest boli koja traje duže od šest mjeseci, jasna je nužnost dugoročne skrbi za postizanje optimalnog terapijskog rezultata, objašnjava dr. sc. Ines Krištofić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva.

Simptomi endometrioze

U većini slučajeva simptoma nema ili su tako blagi da se ne zamjećuju pa nije potrebno nikakvo liječenje. Primarni simptom endometrioze je bol u području zdjelice, koja je često povezana s menstrualnim ciklusom.

Iako većina žena ima grčeve tijekom mjesečnice, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijom nego obično. Također se kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

 • bolnu mjesečnicu,
 • bol kod snošaja,
 • bol kod uriniranja,
 • jako krvarenje,
 • problemi s plodnošću,
 • drugi simptome poput umora, proljeva, zatvora, povraćanja i slično.

Jačina vaše boli ne mora nužno biti pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene s endometriozom imaju veću bol, dok neke imaju manju ili čak nikakvu. Bol ovisi o smještaju endometrioznih implatanata.

Liječenje endometrioze

Liječenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lijekove. Pristup koji vi i vaš liječnik odaberete ovisit će o težini vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću. Liječnici prvo preporučuju konzervativne pristupe liječenju, a operacija je tek posljednji izbor.

Kako endometrioza utječe na crijeva?

Endometrioza crijeva je najčešće vidljiva na debelom crijevu, posljedično se javljaju teškoće sa stolicom, a u najtežim slučajevima endometrioza rezultira opstrukcijom odnosno tumorom crijeva.

Endometrioza može utjecati na crijeva u abdomenu i zdjelici. Penetracija endometrioze može varirati u dva oblika:

 • Površinski – endometrioza se nalazi na površini crijeva.
 • Duboko – endometrioza prodire u stijenku crijeva.
 • U nekim slučajevima, rekto-vaginalni čvorovi mogu započeti kao površinska endometrioza i napredovati do infiltracije u stijenku crijeva.

Simptomi endometrioze crijeva

Simptomi endometrioze crijeva slični su onima kod sindroma iritabilnog crijeva; međutim, mogu varirati ovisno o menstrualnom ciklusu, pogoršavajući se u danima prije i tijekom ciklusa.

Ako sumnjate da imate endometriozu crijeva, pratite simptome i zabilježite ih kako biste utvrdili vaš mjesečni obrazac simptoma.

Simptomi mogu biti:

 • nadutost ili plinove
 • zatvor
 • jaka bol u području zdjelice i/ili donjeg dijela leđa
 • rektalno krvarenje tijekom menstruacije
 • jaka bol tijekom pražnjenja crijeva
 • probavni ili gastrointestinalni bol
 • bol tijekom seksa
 • neplodnost

Liječenje endometrioze crijeva

Nakon što vaš liječnik postavi dijagnozu endometrioze crijeva i ovisno o ozbiljnosti vaših simptoma, može vam biti ponuđena kombinacija lijekova protiv bolova i hormonskih tretmana za kontrolu.

Dobro je krenuti s tretmanima jer je vjerojatno da će se simptomi nastaviti i mogu se s vremenom pogoršati ako liječenje nije uključeno. Komplementarni tretmani također mogu biti korisni u kontroli simptoma, iako to nisu znanstveno dokazani tretmani.

Liječenje endometrioze koja se nalazi oko ili unutar crijeva može uključivati uklanjanje zahvaćenog područja crijeva. Neke će žene možda morati dobiti privremenu kolostomu ili ileostomu kako bi crijevo imalo vremena zacijeliti.

Kirurške mogućnosti variraju, ovisno o težini endometrioze i zahvaćenim područjima. Operacije se mogu izvesti laparoskopijom ili otvorenom operacijom i mogu trajati nekoliko sati i može biti potrebno više od jedne operacije, ovisno o proširenosti endometrioze.

Vrste operacija crijeva kod endometrioze

Postoje tri mogućnosti operacije za endometriozu crijeva, koje će biti prilagođene potrebama pojedinca:

 • Zahvaćeni segment ili dio crijeva se uklanja, a crijevo se ponovno spaja (ponovna anastomoza).
 • Za manja područja koja je zahvatila endometrioza, dio zahvaćenog crijeva se odsiječe nakon čega slijedi zatvaranje rupe u crijevu.
 • Zahvaćena područja ili čvorići mogu se “obrisati” s crijeva ostavljajući crijevo netaknutim. Ova opcija može ostaviti zaostalu endometriozu.

Komplikacije koje mogu nastati 

Neke komplikacije koje treba uzeti u obzir su curenje u crijevu gdje se crijevo ponovno spaja, visoka temperatura, infekcija u šavovima i infekcije prsnog koša ili urina.

Funkcija crijeva može biti promijenjena nakon operacije, osobito kod resekcije crijeva (anastomoze). Ovo stanje se s vremenom može popraviti zahvaljujući praćenju prehrane, odnosno utvrđivanjem koja hrana pogoršava ili poboljšava situaciju.

Kada potražiti liječničku pomoć za endometriozu

Ako mislite da patite od simptoma endotrofije, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom.e

Neliječena endometrioza može dovesti do kronične boli, problema s mjehurom, cista na jajnicima i neplodnosti. Mnoge žene nisu ni svjesne da imaju endometriozu dok ne potraže liječničku pomoć zbog problema s plodnošću.

Pročitajte više

Više

Translate »