5.2 C
Široki Brijeg
More

  Što je eliminacijska dijeta?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Većina dijeta osmišljena je tako da vam pomogne izgubiti težinu ili poboljšati vaše zdravlje. Eliminacijska dijeta je drugačija. Cilj ovog plana je pomoći vam da se osjećate bolje identificiranjem hrane koja vam može naštetiti.

  Kako funkcionira eliminacijska dijeta

  Iako postoje različite vrste eliminacijskih dijeta, sve se uglavnom svode na isto: da prestanete jesti određenu hranu na nekoliko tjedana i zatim je polako ponovno uvedete u svoju prehranu, jednu po jednu namirnicu.

  Ovakva strategija može vam pomoći identificirati alergije, osjetljivost ili intoleranciju na hranu koja može dovesti do neugodnih eakcija.

  Faza “eliminacije” prehrane obično traje dva do četiri tjedna. Od vas se može tražiti da prestanete jesti jednu namirnicu, više namirnica ili cijele skupine namirnica. Ako određena hrana uzrokuje neugodnu reakciju, simptomi bi trebali nestati do kraja ove faze.

  Sljedeći korak je “ponovno uvođenje” namirnica. Tijekom ove faze polako ćete vraćati namirnice u svoju prehranu i bilježiti simptome. Vaš liječnik također može provesti i neke druge testove kako bi odredio koja je to hrana koja možda stvara probleme.

  Nakon što saznate koja je hrana problematična, vi i vaš liječnik možete napraviti novi plan prehrane kako biste izbjegli ponovnu pojavu simptoma.

  Eliminacijska dijeta može biti korisna za osobe koje imaju razna zdravstvena stanja koja su povezana s reakcijama na hranu.

  Možete isprobati eliminacijsku dijetu kako biste vidjeli uzrokuje li određena hrana simptome, kao što su:

  • Nadutost, plinovi, probavne smetnje ili drugi gastrointestinalni problemi
  • Bolni zglobovi
  • Umor
  • Glavobolje
  • Moždana magla
  • Česte prehlade ili problemi s imunološkim sustavom
  • Promjene raspoloženja, tjeskoba ili depresija

  Ovakva vrsta prehrane može biti složena, stoga je važno provoditi je sigurno i ispravno. Eliminacijsku dijetu trebate provoditi samo pod nadzorom medicinskog stručnjaka.

  Koje su potencijalne zdravstvene dobrobiti eliminacijske dijete?

  Eliminacijska dijeta može vam pomoći da shvatite koja hrana uzrokuje da se osjećate loše. Ovo može biti itekako korisno za osobe s alergijama ili intolerancijom na hranu.

  Eliminacijska dijeta može pomoći u poboljšanju simptoma zdravstvenih stanja koja mogu biti potaknuta reakcijama na hranu, kao:

  • Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili drugi gastrointestinalni poremećaji – IBS je čest crijevni poremećaj koji uzrokuje neugodne probleme poput proljeva, grčeva, bolova u trbuhu, plinova i zatvora. Istraživanja su pokazala da eliminacijske dijete mogu pomoći u smanjenju ovih simptoma kod određenog broja osoba s IBS.
  • Eozinofilni ezofagitis (EoE) – Ovo kronično stanje karakterizira upala u jednjaku. Pregled objavljen 2020. godine otkrio je da su eliminacijske dijete …vrlo učinkoviti tretmani za eozinofilne gastrointestinalne bolesti. Drugo istraživanje pokazalo je da je više od 75% pacijenata s EoE koji su slijedili eliminacijsku dijetu prijavilo manje simptoma i manje upale na testovima biopsije.
  • Celijakija – Simptome ovog autoimunog stanja izaziva gluten, protein koji se nalazi u pšenici. Dijeta koja eliminira gluten jedini je način liječenja celijakije.
  • Poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) – ADHD je neuropsihijatrijski poremećaj koji pogađa oko 7 posto djece i adolescenata. Prema studiji objavljenoj 2020. godine, eliminacijska dijeta bila je učinkovita u smanjenju simptoma za 30% djece s ADHD-om.
  • Ekcem ili alergijska stanja – Nova istraživanja pokazuju da osjetljivost na hranu može igrati ulogu kod ekcema – upalnom stanju kože koje uzrokuje svrbež, crvenilo i osip.  Izvješće o kliničkom slučaju iz 2015. godine pokazalo je da su određene osobe s astmom prijavile poboljšanje simptoma i manje ovisnosti o lijekovima kada su slijedili eliminacijsku dijetu.
  • Migrena – Ovo je neurološka bolest koju karakteriziraju ponovljene epizode simptoma, obično uključujući iscrpljujuće glavobolje, koje mogu utjecati na kvalitetu života osobe. U studiji iz 2010. godine, sudionici koji su slijedili eliminacijsku dijetu smanjili su prosječan broj glavobolja s devet na šest.
  • Ostala stanja – Poznato je da određena hrana pogoršava simptome i drugih bolesti, osobito autoimunih ili upalnih poremećaja. Eliminacijska dijeta može se koristiti za različita zdravstvena stanja.

  Učinci na mršavljenje

  Unatoč svom nazivu, eliminacijska dijeta nije osmišljena da vam pomogne u mršavljenju. Zapravo, izbacivanje hrane ili cijelih grupa namirnica može učiniti ograničavanje kalorija još većim izazovom za mnoge osobe.

  S druge strane, neki pojedinci s alergijama na hranu koji slijede eliminacijsku dijetu mogu se osjećati bolje i izgubiti na težini, ali ovakva vrsta prehrane vjerojatno nije bila razlog za ovaj učinak.

  Osobe s poremećajima prehrane u prošlosti, poput anoreksije ili bulimije, trebale bi izbjegavati eliminacijsku dijetu jer bi mogla potaknuti nezdrave navike.

  Primjeri eliminacijskih dijeta

  Postoje različiti načini za provođenje eliminacijske dijete. Neki su planovi restriktivniji od drugih. Na primjer, možda ćete morati izbaciti samo jednu sumnjivu namirnicu ili ćete možda morati izbaciti šest vrsta namirnica ili čak više njih.

  Broj namirnica koje ćete izbaciti ovisiti će o vašim simptomima, mogućim okidačima, koliko ste motivirani i nekim drugim čimbenicima. Obično, eliminacijske dijete koje su restriktivnije daju najbolje rezultate.

  Popularna eliminacijska dijeta od šest namirnica isključuje sljedeće skupine:

  • Mliječni proizvodi – Ova skupina namirnica uključuje mlijeko, jogurt, sir, maslac i sladoled.
  • Pšenica – Hrana koja sadrži brašno, mekinje ili gluten može biti ograničena.
  • Jaja – Jaja i začini koji sadrže jaja, poput majoneze ili preljeva za salatu, česti su okidači.
  • Soja – Proizvodi na bazi soje uključuju edamame, sojin umak i tofu.
  • Orašasti plodovi i sjemenke – Kikiriki i orašasti plodovi često puta mogu biti krivci koje treba eliminirati.
  • Riba – Školjke su posebno čest alergen u hrani.

  Druge namirnice ili tvari koje su često ograničene kod eliminacijskih dijeta uključuju:

  • Citrusna hrana – Naranče ili grejp mogu biti na vašem popisu za eliminaciju.
  • Određeno povrće – Rajčice i paprike često se eliminiraju.
  • Umjetni zaslađivači – Aspartam i druge neprirodne zaslađivače možda ćete morati eliminirati iz svoje prehrane.
  • Ulja – Maslace na bazi mlijeka i određena ulja možda treba izbjegavati.
  • Mahunarke – Ova kategorija uključuje grah, grašak i sve proizvode na bazi soje.
  • Šećeri – Bomboni i slatkiši mogu biti ograničeni.
  • Ostalo – Određene začine i ekstrakte treba izbjegavati, zajedno s kofeinom i alkoholom.

  Planiranje obroka kod eliminacijske dijete

  Ako odlučite slijediti eliminacijsku dijetu, možda ćete morati planirati ili pripremiti svoje obroke unaprijed.

  Registrirani dijetetičar ili nutricionist može vam pomoći u kreiranju odgovarajuće strategije. Ovi su stručnjaci obučeni da vam pomognu čitati etikete na hrani i uključiti točnu količinu hranjivih tvari u vašu prehranu.

  Svakako planirajte započeti svoju eliminacijsku dijetu u vremenu kada budete motivirani slijediti ju. Nije dobra ideja započeti dijetu prije godišnjeg odmora ili nekog drugog velikog događaja za koji znate da će vas staviti na kušnju.

  Možete potražiti na internetu recepte koji su prilagođeni tako da ne sadrže namirnice koje ste izbacili. Neke osobe također vole pripremati svoje obroke unaprijed kako bi obrok bio brz i jednostavan.

  Što možete očekivati ukoliko se odlučite isprobati eliminacijsku dijetu

  Ukoliko se odlučite isprobati eliminacijsku dijetu, evo što možete očekivati:

  • Iz prehrane ćete nakratko izbaciti određene namirnice, a zatim ih postupno ponovno uvoditi.
  • Liječnik će pratiti vašu prehranu i napredak.
  • Vodit ćete dnevnik prehrane o unosu hrane i simptomima.
  • Možete se podvrgnuti određenim medicinskim testovima prije, tijekom ili nakon dijete kako biste bolje identificirali okidače međunamirnicama. Na primjer, osobama s EoE možda će trebati opetovane biopsije kako bi se vidjelo poboljšava li se upala u jednjaku ili pogoršava kada se određena namirnica ukloni ili vrati.
  • Vi i vaš liječnik smislit ćete individualizirani plan prehrane na temelju rezultata koje dobijete. To može uključivati namirnice koje treba izbjegavati ili jesti u manjim količinama.

  Prednosti i nedostaci eliminacijske dijete

  Kao i kod svakog plana prehrane, postoje prednosti i mane i kod provođenja eliminacijske dijete.

  Prednosti:

  • Osjećati ćete se bolje. Cilj eliminacijske dijete je identificirati okidače koji uzrokuju vaše simptome. Ako uspješno izbjegavate ovu hranu, kvaliteta vašeg života mogla bi se poboljšati.
  • Privremeno je. Eliminacijska dijeta namijenjena je samo kratkom vremenskom razdoblju, što nekim osobama olakšava uspješno provođenje.

  Nedostaci:

  • Može biti restriktivna i teška za slijediti. Možda ćete morati potpuno izbaciti neku od svojih omiljenih namirnica, što nekim osobama može biti teško učiniti.
  • Potrebno je vrijeme za planiranje. Vjerojatno ćete trebati uložiti više vremena u praćenje unosa hrane, planiranje popisa namirnica i pripremajući obroke.
  • Možda neće biti uspješna. Unatoč svim vašim naporima, možda nećete moći identificirati okidače koji uzrokuju vaše neugodne simptome.
  • Može dovesti do pothranjenosti. Ako ostanete na ovakvoj prehrani dulje vrijeme, može se razviti nedostatak željeza, kalcija, vitamina B12, vitamina D ili drugih hranjivih tvari.

  Savjeti kako uspješno provesti eliminacijsku dijetu

  Evo nekoliko savjeta za uspješan ishod eliminacijske dijete:

  • Radite sa stručnjakom. Eliminacijska dijeta može biti izazovna. Obavezno surađujte s liječnikom ili dijetetičarom koji vam može pomoći u procesu.
  • Pažljivo slijedite svoj plan. Nemojte odstupati od svoje dijete ili dopustiti sebi varanje.
  • Pripremite sami hranu. Većina restorana ne može jamčiti da određena hrana nije kontaminirana nečim što pokušavate izbjeći.
  • Pišite reakcije na hranu. Vođenje dnevnika prehrane o vašem unosu hrane i simptoma tijekom cijelog procesa može pomoći vama i stručnjaku koji vas prati da odredite problematične namirnice.
  • Izbjegavajte stres. Dajte sve od sebe da slijedite plan, ali ne brinite ako ne možete lako identificirati okidače. Možda ćete morati ponoviti fazu eliminacije ili izbaciti drugu hranu. Pokušajte biti strpljivi tijekom ovog procesa.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »