Monday, April 22, 2024

Srčana oboljenja i IBD – koja je poveznica?

MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

Osobe s IBD (skraćeno od upalne bolesti crijeva), uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, imaju veći rizik za srčana oboljenja u odnosu na opću populaciju. Istraživači su otkrili da IBD udvostručuje vjerojatnost srčanog udara, a osobe s IBD u dobi od 18 do 24 godine imaju devet puta veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar u odnosu na svoje vršnjaka bez IBD.

Istraživanja su otkrila da osobe s IBD također imaju veću vjerojatnost razvoja uobičajenih čimbenika rizika za bolesti srca kao što su: hipertenzija (visoki krvni tlak), dijabetes, arterioskleroza (otvrdnute arterije) i visoke razine kolesterola. Ali zašto?! Iako su potrebna dodatna istraživanja, čini se da je kronična upala povezana s IBD temeljni pokretač većeg rizika za srčana oboljenja kao što su fibrilacija atrija (nepravilni otkucaji srca), moždani udar, srčani udar i zatajenje srca.

Uzroci i čimbenici rizika za srčana oboljenja kod IBD

Stručnjaci nisu sigurni u točne mehanizme koji povezuju srčana oboljenja i IBD, ali vjeruje se da određeni čimbenici koji prate IBD mogu doprinijeti visokom krvnom tlaku i drugim faktorima rizika za srčana oboljenja. Postoje i istraživanja koja također sugeriraju da IBD može biti neovisni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.

 • Sistemska upala
  IBD je dobro poznat po tome što uzrokuje upalu koja zahvaća gastrointestinalni trakt. Međutim, IBD je kronično stanje povezano sa sistemskom upalom, što znači da se upala javlja u cijelom tijelu. U nekim slučajevima, upala može imati ekstraintestinalne manifestacije (znakovi ili simptomi koji se javljaju izvan gastrointestinalnog trakta), uključujući i srce. Upala u srcu može biti uzrok srčanog i moždanog udara.
 • Dehidracija i visoki krvni tlak
  Aktivna faza Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa je posebno osjetljivo vrijeme za razvoj kardiovaskularnih poteškoća. Ukoliko je pogoršanje bolesti popraćeno dijarejom i povraćanjem – dehidracija i neravnoteža elektrolita mogu pridonijeti povišenom krvnom tlaku.
Članovi tima MyCrohnsAndColitisTeam prijavili su skokove u krvnom tlaku tijekom pogoršanja IBD simptoma, odnosno razdoblja povećane aktivnosti bolesti. Jedan član je rekao: “Već imam visok krvni tlak, ali čini mi se da svaki put kad se bolest aktivira, moj krvni tlak postane još gori.” Drugi član je dodao: “Moj ponekad poraste. Vjerojatno zbog dehidracije! To su mi rekli kad sam posljednji put bio u bolnici.”
 • Deficiti vitamina
  Mnoge osobe s IBD ne mogu uvijek apsorbirati sve hranjive tvari koje su im potrebne iz hrane koju konzumiraju, što može dovesti do deficitarnih vrijednosti vitamina. Konkretno, nedostaci vitamina skupine B ponekad mogu povisiti razinu upale, čime povećavaju rizik za nastanak krvnih ugrušaka (tromboza) i moždanog udara.
 • Upotreba steroida
  Neki tretmani za IBD mogu biti korisni za srčana oboljenja, dok drugi mogu biti štetni. Salicilati, koji se često propisuju za ulcerozni kolitis, imaju protuupalni i antitrombocitni učinak koji pomaže smanjiti rizik od krvnih ugrušaka. TNF inhibitori također mogu biti korisni za srce jer pomažu u snižavanju razine sistemske upale. Međutim, steroidi, koji se koriste kao terapijsko sredstvo za kontrolu IBD, mogu pridonijeti srčanim bolestima. Neki podaci sugeriraju da povijest uzimanja oralnih steroida povećava rizik od zatajenja srca za 25 posto. Za osobe s kongestivnim zatajenjem srca, neki TNF inhibitori mogu biti kontraindicirani.
Nekoliko članova tima MyCrohnsAndColitisTeam posumnjalo je na korelaciju između srčanih problema i steroida. “Uzimala sam prednizon 25 godina… Sada moram uzimati lijekove za krvni tlak,” rekla je jedna članica. Drugi je istaknuo: “Bio sam na prednizonu sedam godina. Tlak mi je stalno rastao dok nije postao opasno visok. Uzeo sam tri lijeka da ga smanjim.” Ako uzimate steroide za smirivanje IBD upale IBD ne bi bilo loša ideja pratiti svoj krvni tlak i razgovarati sa svojim liječnikom o svim promjenama.
 • Stres
  Imati kronično stanje kao što je IBD može biti jako stresno, a samo oboljenje povezano je s višim stopama pojave anksioznosti i depresije. Postoji dobro uspostavljena veza između emocionalnog zdravlja (uključujući anksioznost i depresiju) i zdravlja srca, što bi također moglo pomoći u objašnjenju kako IBD može povećati rizik od srčanih bolesti.

Kako pratiti i kontrolirati srčana oboljenja i IBD

Osoba oboljela od IBD i njen liječnik imaju nekoliko mogućnosti za smanjenje rizika od srčanih bolesti kod ove skupine.

 • Držite IBD pod kontrolom
  Stručnjaci sugeriraju da je ključna strategija za smanjenje rizika od srčanih bolesti kod osoba s IBD držanje bolesti pod kontrolom. Tijekom pogoršanja gastrointestinalnih simptoma, osobe s IBD trebale bi pratiti svoj krvni tlak i paziti na simptome povezane s kardiovaskularnim problemima, uključujući omamljenost, umor i bolove u prsima. Ukoliko su propisani steroidi, obavezno razgovarati sa svojim liječnikom o svojoj obiteljskoj povijesti bolesti, kao i o bilo kakvim srčanim problemima.
 • Promjena načina života
  Nekoliko faktora koji utječu na poboljšanje IBD simptoma, također imaju tendenciju da pogoduju zdravlju srca. Osobe s IBD mogu imati koristi od unosa više vlakana tijekom razdoblja remisije, redovitog vježbanja i davanja prioriteta kvalitetnom snu i upravljanju stresom. Ovi koraci također mogu poboljšati lipidni profil i smanjiti upalne markere za bolesti srca (kao što su razine C-reaktivnog proteina).
 • Izbjegavanje konzumacije cigareta
  Kod pušača, cijelo će tijelo imati koristi od prestanka pušenja. Ne samo da je pušenje u izravnoj korelaciji s kardiovaskularnim bolestima, već istraživanja pokazuju da osobe s Crohnovom bolesti koje puše cigarete imaju aktivniju bolest, veću stopu recidiva i veće šanse da im budu potrebne imunosupresivne terapije i operativni tretmani.
 • Usvajanje redovite prakse opuštanja
  Studije pokazuju da tehnike opuštanja mogu učinkovito smanjiti simptome IBD, utječući na snižavaje otkucaja srca i krvni tlak. Prakticiranje vođene meditacije, joge ili vježbi dubokog disanja može biti korisno za oba stanja.
Prema nekim članovima tima MyCrohnsAndColitisTeam, medicinska marihuana (gdje je legalno dostupna) može imati koristi i za IBD i za visoki krvni tlak. Jedan član je istanuo: “Medicinska marihuana mi je dosad omogućila da živim život izvan bolnica. Ne samo da mi marihuana omogućuje da radim donekle normalne stvari s Crohnovom bolesti, već mi također snižava krvni tlak do razine kad više ne trebam lijekove za visoki krvni tlak. To je samo moje iskustvo!”

Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

DARIVANJE

Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

Grupa podrške

Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1,110FansLike
3,607FollowersFollow
29FollowersFollow

Marija P.

Author

Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

Translate »