-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Sram i stigma prate ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Činjenica da postoji sram i stigma oko Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa nije nimalo iznenađujuća, pogotovo ako se uzmu u obzir oni “poznatiji” simptomi ova dva najpoznatija oblika upalnih bolesti crijeva (IBD). Međutim, svatko kome je dijagnosticirana neka od ovih dijagnoza, ili možda konkretnije – oni iskusni, znaju da simptomi koji se pojavljuju uz ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest nisu ograničeni samo na meteorizam crijeva i sve ono što se događa iza zatvorenih vrata toaleta.

  Upalne bolesti crijeva (IBD) su doživotne, imunitetom posredovane i kronične bolesti koje sa sobom povlače i brojne simptome poput dijareje, zatvora, krvi u stolici, kožnih oboljenja, nepravilnog meteorizma crijeva, bolova u zglobovima, problema s očima, upalnih procesa u organizmu, između ostaloga.

  Međutim, upravo rad probavnog trakta ove bolesti stavlja u koš tema osjetljivih na stigmu.

  Stigma se definira kao društveno označavanje pojedinca kao abnormalnog i identificirana je kao važan konstrukt u ishodima kroničnih bolesti. IBD je izložen riziku od stigmatizacije zbog prirode simptoma usmjerenih oko crijeva i rektuma i povijesne pozadine kao psihosomatske bolesti (među laicima).

  Budimo iskreni, nije baš jednostavno otpočeti razgovor o radu crijeva, boji i konzistenciji stolice, kao i o navikama koje prate cijeli taj proces; bilo da se taj razgovor želi voditi s članom obitelji, prijateljima ili pak kad su simptomi već poodmakli – sa zdravstvenim djelatnikom.

  Zašto je to tako? Pa, realno, moglo bi se reći da je inače čak i kod opće populacije teško započeti razgovor na tu temu. Zamislite sad da uz tu općenitu percepciju morate objašnjavati svakodnevne simptome i da svakodnevno morate nakon svake obavljene velike nužde detaljno analizirati svaku pojedinost.

  Većina oboljelih od IBD izjavila je u sklopu jedne studije kako su doživjeli neki oblik stigmatizacije, što je daljnje sugeriralo da je percipirana stigma značajan prediktor lošijih ishoda kod bolesnika s IBD. Pojedinci sa složenijim simptomima ili čestim egzacerbacijama bolesti izloženi su najvećem riziku od percipirane stigme. Konačno, čini se da je percipirana stigma dosljedna bez obzira na status remisije i može biti relativno stabilan konstrukt bolesti.

  Mnoge osobe nemaju pojma da osim problema s crijevima dolaze i brojne druge komplikacije zbog čega je svakako važno biti otvoreniji kada se radi o ovim dijagnozama.

  Uklanjanje stigme i educiranje javnosti oko IBD uvelike može biti od pomoći široj okolini da razumiju složenost ovih bolesti.

  Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest imaju čitav niz i vancrijevnih simptoma, poput: iscrpljujućeg umora koji otežava obavljanje najjednostavnijih zadataka (i ne, odmaranje ga ne liječi, iako može malo pomoći), anemije, problema s kožom, upale očiju, bolova u zglobovima, otečenih gležnjeva i koljena, depresije, anksioznosti, napadaja panike, gubitka tjelesne težine, debljanja, gubitka kose, nesanice, problema sa zubima, ranica u ustima. Iako pozamašan popis, nažalost nije onaj konačni jer simptomi brojni i mogu se manifestirati u bilo kojem dijelu tijela.

  Stigma kod pacijenata koji pate od kronične bolesti povezana je s lošijim kliničkim ishodima i sekundarnim medicinskim problemima, ističe studija, kao što su depresija, anksioznost i smanjena kvaliteta života. Vjerujemo da različiti oblici stigme mogu imati različito kliničko značenje u bolesnika s upalnom bolesti crijeva (IBD).

  Veza crijeva-mozak izraz je za komunikacijsku mrežu koja povezuje crijeva i mozak. Ova dva organa povezana su i fizički i biokemijski na više različitih načina. Što znači da, ukoliko je narušeno zdravlje crijeva da je narušeno i cjelokupno zdravlje našeg tijela. Čak je i Hipokrat rekao: Sve bolesti počinju u crijevima.

  Crijeva su način na koji apsorbiramo energiju, a kada su crijeva ugrožena, to utječe na naše cijelo tijelo. Ne samo naša crijeva. Naš um, naše oči, naša koža, naši zglobovi, naše kosti, naši mišići – jednom riječju, sve.

  To je domino efekt. Ako naš probavni sustav pati, ubrzo nakon toga će patiti i cijelo naše tijelo.

  Razgovor o ovim bolestima može biti neugodan, a osobe koje moraju pričati o ovim simptomima mogu se osjećati čudno.

  Ipak, od ključne je važnosti biti otvoren o svome zdravlju, educirati se i izdići se iznad srama i stigme koji prate upalne bolesti crijeva. Ne samo da ćete doprinijeti svome sveopćem zdravlju, nego ćete se osjećati i mnogo bolje u društvu svoje obitelji i prijatelja.

  Zato, budite otvoreni i iskreni o svojim simptomima s osobama koje su vam bitne u životu i nemojte kriti svoje simptome, bez obzira koliko ih smatrali neugodnim za započeti razgovor.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »