4.1 C
Široki Brijeg
More

  Slaide Bowden – o komentarima drugih na njegovu stomu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kao da nije dovoljno živjeti sa svakodnevnim izazovima koje tjelesni invaliditet predstavlja za osobe s invaliditetom, određene osobe sebi pridaju za pravo suditi drugima bez da se nisu našli u “njihovim cipelama”. Tako se i Slaide Bowden našao na udaru kritika osoba koje ne znaju što predstavlja stoma i da zapravo nije niti može biti stvar izbora za one osobe koje ju dobiju.

  Slaide Bowden nedavno je na svom Instagram profilu guttedfighter objavio kako mu je bliski prijatelj priznao kako bi on radije bio mrtav nego imao ono što on ima, pri tome misleći na njegovu stomu koja nije bila njegov izbor, nego potreba nastala zbog neizlječive i nevidljive upalne bolesti crijeva, Ulceroznog kolitisa.

  Njegova prva reakcija bila je i očekivana na takvu izjavu, a time više jer se radilo o bliskoj osobi od koje bi trebao imati potporu, a ne osuđujuće riječi.

  Na prvu me je takva izjava uvrijedila. Pomislio sam kako je krajnje glupo reći takvo što osobi koja nije mogla birati. Ali kad sam malo promislio o tome, shvatio sam kako zasigurno iscrpljujuće i strašno izgleda živjeti sa stomom nekome tko promatra sa strane.

  Ono što sam naučio živeći s dijagnozom Kolitis jeste da se ljudsko tijelo prilagođava nastaloj situaciji. Ja sam i sada jednako sretan i zadovoljan, baš kao kad sam i bio savršeno zdrav. Uz uložen trud i vrijeme, i dosta razgovora, ovaj mladić s invaliditetom se više ne osjeća kao osoba s invaliditetom.

  Smatram da većina ljudi, baš poput mog prijatelja, podcjenjuje svoje mogućnosti i sposobnosti, isto kao što je to činila i mlađa verzija mene. Prije same operacije, gledao sam ljubičastu točkicu koja je predstavljala mjesto moje stome na mom trbuhu i zamišljao sam kako ću se morati odreći svih aktivnosti koje volim, jer će me stoma ograničiti i neću više biti u mogućnosti uživati u njima.

  Stalno sam bio zabrinut. Zamišljao sam probleme s hernijom i razmišljao kako ću jednog dana ostarjeti i pretvoriti se u osobu kojoj će biti potrebna tuđa pomoć da mijenja svoje prljave stoma vrećice.

  Iako je to bila samo kratka i prolazna misao, sada mogu razumjeti kako je lako sažalijevati nekoga tko je u situaciji koju ne možemo razumjeti u potpunosti.

  Istina je da stvarnost uglavnom nikada ne bude ni slična očekivanom – ja sam sada zdrav, sretan i planiram živjeti život punim plućima.

  Slaide Bowden svoj profil koristi kako bi otvoreno pričao o stomi, upalnim bolestima crijeva i ulceroznom kolitisu, i samim time pokazao i dokazao kako život ne prestaje nakon stome, baš kao i to da stoma ne predstavlja apsolutno nikakvo ograničenje.

  Ako postoji volja, ima i načina za sve što život pruži, baš kao i načina za savladati bilo koji izazov koji usput dođe.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »