Thursday, February 29, 2024

Savjeti što učiniti kako biste smanjili nakupljanje zraka u vrećici za vrijeme blagdana

Podijelite

Nakupljanje zraka u vrećici (eng. ballooning) se događa kada se plinovi koje crijevo proizvodi nakupljaju unutar vrećice uzrokujući njezino napuhavanje. Većina vrećica ima na sebi ugrađen filter koji omogućuje izlazak plinova van vrećice. Međutim, bez obzira na brand i model vrećica koje se koriste, filter se povremeno može začepiti. Prilikom kupanja, tuširanja ili plivanja vodite računa o tome da se filter ne smoči i postane neučinkovit; možete ga prekriti ljepljivim flasterom koji ste dobili u kutiji sa stoma vrećicama.

Plinovi, napuhana vrećica i neugodni mirisi

Crijeva svih osoba proizvode plinove, ali za osobe sa stomom plinovi mogu biti veći izazov jer ih nije moguće kontrolirati, obzirom da se s formiranjem stome gube voljni pokreti, pa samim time i kontrola. Prolazni plinovi mogu rezultirati iznenadnim zvukovima ili se stoma vrećica od njih može napuhati. Nakon operacije, crijevima je potrebno nešto više vremena da se smire, stoga nije neuobičajeno u prvim tjednima postoperativnog tijeka zamijetiti nešto aktivniji rad crijeva pa samim time i stvaranje plinova. Količina i učestalost plinova obično se smanjuje s vremenom i buka nastala uslijed plinova postaje manja
primjetan.

Što uzrokuje plinove?

U želucu i tankom crijevu hrana se razgrađuje na osnovne hranjive tvari koje tijelo apsorbira. Ostatak odlazi u debelo crijevo kao otpad. Neka hrana sadrži rezistentni škrob koji može “izbjeći” razgradnju u probavi pa samim time i dospjeti u debelo crijevo gdje fermentira stvarajući plin.

Kako mogu smanjiti nakupljanje plinova tijekom blagdana?

Kako biste ublažili nakupljanje zraka u svojoj stoma vrećici za vrijeme blagdana prvo na što biste trebali obratiti pažnju je vaša prehrana. Znam da ćete, baš kao što ću i sama, htjeti uživati u hrani i piću, ali da biste u potpunosti bili opušteni glede vaše stome i nakupljanja zraka, ipak probajte prilagoditi svoju prehranu.

  1. Pazite što jedete i pijete

Prvo trebate identificirati hranu koja je poznata po tome da uzrokuje stvaranje plinova u crijevima, kao što su gazirana pića ili neke vrste povrća poput kupusa ili prokulica. Iako neće biti potrebno u potpunosti takvu hranu izbaciti iz svoje prehrane, u vrijeme blagdana ne bi bilo loše izbjegavati hranu koja uzrokuje stvaranje plinova kako bi vaši blagdani prošli bez prekomjernog nakupljanja plinova i napuhavanja stoma vrećice zrakom.

2. Redovito praznite svoju stoma vrećicu

Redovnim pražnjenjem svoje stoma vrećicu, recimo kad se napuni sadržajem do pola, možete smanjiti napuhavanje vrećice plinovima jer osim što praznite izlučevine, praznite u isto vrijeme i zrak iz vrećice čime sprječavate da vaša vrećica izgleda kao balon koji će svaki tren puknuti (zbog prekomjerno nakupljenog zraka).

3. Ne preskačite svoju rutinu mijenjanja pomagala

Držeći se svoje uobičajene rutine mijenjanja pomagala možete također smanjiti nakupljanje zraka u vrećici. Osim toga, dobrom brigom o zdravlju svoje stome i kože oko stome izbjeći ćete i eventualno curenje sadržaja van granica pomagala i biti bezbrižniji dok uživate u blagdanskom ozračju sa svojim najmilijima.

Možda će vas zanimati i Život sa stomom – plinovi, nakupljanje zraka u vrećici i neugodni mirisi.

@miss_stoma

♬ Better Together – The Jilettes

Pročitajte više

Više

Translate »