5.2 C
Široki Brijeg
More

  Savjeti kliničkog dijetetičara o prehrani za osobe s ileostomom za postoperativno razdoblje

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Biti osoba s ileostomom znači biti netko tko ima skraćeni probavni sustav za jedan cijeli organ – debelo crijevo. Iako je moguće, upravo zahvaljujući stomi, živjeti bez debelog crijeva; itekako je bitno znati i imati na umu da je taj organ imao svoju funkciju u organizmu koju je nakon njegovog odstranjivanja i formiranja ileostome na površini trbuha potrebno nadoknaditi.

  Sinead McParland dijetetičarka i savjetnica za prehranu za grupu Eakin u ovom članku se dotiče bitnih tema za osobe s ileostomom, a to su upravo teme o prehrani kojih je se bitno pridržavati u onim prvim tjednima nakon operacije.

  Prije nego što počnemo, želim naglasiti činjenicu da su savjeti vrlo općeniti i vrlo individualni za svaku osobu. Ako imate bilo kakvih nedoumica, važno je da razgovarate sa svojim zdravstvenim radnikom, bilo sa stomatologom, liječnikom opće prakse ili dijetetičarom, napominje McParland.

  Debelo crijevo ne igra veliku ulogu u apsorpciji hranjivih tvari u našem tijelu. Međutim, igra bitnu ulogu u apsorpciji tekućine, kao i elektrolita – poput natrija ili kalija – u našem organizmu. Dakle, ima ulogu koju je potrebno “popuniti” nakon što se odstrani.

  Tijelo više nije u mogućnosti apsorbirati onoliko tekućine koliko je bilo u mogućnosti dok još uvijek debelo crijevo nije bilo u potpunosti uklonjeno, stoga je jako bitno rizik od dehidracije svesti na minimum. Dakle, na nama je da svjesno i odgovorno zamijenimo nedostatak dijela te tekućine.

  Ono što bih preporučila jeste da u svoju prehranu unesete dodatnih jednu i pol do dvije litre tekućine povrh onoga što trenutno uzimate kako biste smanjili rizik od dehidracije, savjetuje McParland.

  Znakovi dehidracije mogu biti suha usta, vrtoglavica, umor i slabo izlučivanje urina. Ukoliko se javi bilo koji od ovih simptoma, bitno je razgovarati sa zdravstvenim radnikom i raditi na njihovom otklanjanju.

  Već sam spomenula da debelo crijevo apsorbira elektrolite. Preporučam da u svoju prehranu dodate dodatnu žličicu soli. To možete učiniti tijekom kuhanja, nakon što je jelo posluženo ili pak uvođenjem namirnica u svoju prehranu, poput kobasica, šunke, sira, konzervirane tune, slanine, slanog čipsa ili slanih krekera, savjetuje McParland.

  Važno je isto tako naglasiti da će se vaše tijelo s vremenom početi prilagođavati i početi apsorbirati više tekućine i elektrolita. Upravo zbog toga bitno je na samom početku osigurati dobru zamjenu svome tijelu za debelo crijevo, a s vremenom, kad se sve stabilizira vrlo vjerojatno nećete morati dodavati tu dodatnu tekućinu ili dodatnu sol u svoju prehranu, napominje McParland.

  Još jedna prepreka u prehrani kada se radi o osobama s ileostomom je hrana bogata vlaknima. Vlakna je teže probaviti bilo da imate ili nemate debelo crijevo.

  U debelom crijevu postoje određene bakterije koje pomažu fermentirati ovu hranu, odnosno razgraditi hranu bogatu vlaknima.

  Kod ileostome debelo crijevo je odstranjeno, što znači da se fermentacija ne događa. Ako  jedemo hranu bogatu vlaknima, mogli bismo opteretiti svoj organizam i takva hrana bi mogla biti teška za probaviti što zapravo znači da bi mogla dovesti do začepljenja crijeva. To je upravo ono što ne želimo da se dogodi, posebno u prvih nekoliko tjedana nakon operacije. Želimo svom organizmu dati vremena da zacijeli, savjetuje McParland.

  Prvih šest do osam tjedana je vrlo individualno. Neke osobe će možda manje, a neke možda više imati poteškoće s hranom bogatom vlaknima, ali preporučuje se smanjiti unos hrane bogate vlaknima na to vrijeme, samo kako bi se pomoglo tijelu u tom procesu ozdravljenja, savjetuje McParland.

  Određena hrana bogata vlaknima posebno može uzrokovati probleme ili uzrokovati začepljenje u postoperativnom procesu zacjeljivanja. Na primjer kao što su orašasti plodovi, koštice voća, kora voća i povrća, gljive, sjemenke, voće i povrće s košticama u sebi, slatki kukuruz ili sušeno voće. Ali nakon tog razdoblja ozdravljenja, većina može ovu hranu bogati vlaknima opet uvesti u svoju prehranu u količinama koje svaka osoba individualno podnosi, savjetuje McParland.

  Ostala područja na koja treba obratiti pažnju glede prehrane nakon operacije je količina obroka. Neke osobe će možda trebati uzimati male obroke češće jer možda nećete moći tolerirati tri velika obroka u danu.

  Dakle, ukoliko se budete pridržavali malih čestih obroka tijekom dana i izbacite obrok pred spavanje, moguće je da nećete imati stolicu preko noći -što znači da nećete morati ustajati preko noći da ispraznite svoju vrećicu. Ovo je individualno i uvijek je moguće da, unatoč pridržavanjima ovakvog režima ipak budete morali ustajati preko noći kako biste ispraznili vrećicu, savjetuje McParland.

  Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, važno je razgovarati s liječnikom, nutricionistom, dijetetičarom, stoma sestrom ili zdravstvenim radnikom.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceEakin
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »