Thursday, February 29, 2024

Savjeti kako uživati u hrani i piću za vrijeme blagdana kad imate stomu

Podijelite

U vrijeme blagdana trpeza je posebno puna raznim i ukusnim delicijama koje svojom bojom, izgledom i mirisom jednostavno mame da ih se kuša. Naravno, vrijeme blagdana je za većinu i vrijeme kad se popije i koja čašica crnog vina.

Kao osoba sa stomom ne mogu reći da mi je to sve uskraćeno, jer svakako nije, ali blagdanskoj trpezi pristupam na nešto drugačiji način; svjesna svoje stome i posljedica osvete moje drage stome ako se njoj ne svidi nešto što sam pojela ili popila.

Nadam se da će vam ovaj kratki vodič biti od koristi dok budete uživali u čaroliji blagdanskog duha, okusu kuhanog vina, maminim kiflicama i šapama, božićnom ručku u krugu obitelji i svemu onome najljepšem što ovi dani donose sa sobom.

Evo na što obratiti pažnju kako bi ovo blagdansko vrijeme prošlo što bezbrižnije.

1. Držite se uravnotežene prehrane

u ovom čarobnom vremenu ispunjenom svečanim okupljanjima, ukusnim poslasticama i obilnim jelima, za osobe sa stomom je bitno znati balansirati izborom prehrane kako bi se osiguralo uživanje i udobnost tijekom blagdanskog razdoblja.

Bez obzira radi li se o kolostomi, ileostomi ili urostomi naravno da možete uživati u svojim omiljenim blagdanskim delicijama.

Dok guštate u svim tim delicijama, vodite računa da ne pretjerujete sa šećerom i mastima jer mogu biti izazov za vašu stomu. Uravnotežena prehrana je ključ uživanja.

2. Hranu dobro sažvačite

Proces probave hrane počinje žvakanjem, a dobro sažvakana hrana u ustima olakšava dalji tijek probavljanja hrane.

Dobro sažvakati hranu je bitno, posebno kod osoba s ileostomom ili skraćenim debelim crijevom, jer doprinosi optimalnoj apsorpciji nutrijenata.

3. Prakticirajte manje, a češće obroke

Manji obroci znače manje opterećenje za stomu ali i smanjenje osjećaja težine u želucu zbog obilnog obroka. Prakticiranje manjih, a češćih obroka, umjesto onih obilnijih, može vam pomoći i u prevenciji nakupljanja zraka u crijevima i nelagodi zbog toga.

4. Pazite na hidraciju

Iako je briga o pravilnoj hidraciji zlatno pravilo za svaku osobu koja konzumira alkohol – za osobe sa stomom ova napomena ima i dodatni značaj jer i bez alkohola osoba sa stomom može vrlo lako dehidritati.

Blagdani obično znače i koja čašica vina. Imajte na umu da je alkohol diuretik i da može dovesti do brže dehidracije. Uz alkohol obavezno popijte i vodu.

Pobrinite se da tijekom zabave ili noćnog izlaska nadoknađujete tečnost nealkoholnim pićem, vodom, kako biste spriječili dehidraciju.

Dobar način za izbjeći dehidraciju je da uz svakih nekoliko alkoholnih pića popijete čašu vode.

Kod stoma probavnog trakta pijte polagano, u gutljajima.

Dehidracija može biti problem za osobe sa stomom iz više različitih razloga. Zbog dehidracije stoma probavnog trakta može biti tvrda, suha i hrana može teže prolaziti kroz nju.

Više o stomi i konzumaciji alkohola pročitajte OVDJE.

I zapamtite, svaka osoba sa stomom je različita bez obzira što ima stomu i što se radi o istom obliku stome. Ako neka osoba sa stomom dobro podnosi neku hranu ili piće to nije garancija da ćete i vi. Najbitnije je poznavati svoje tijelo, voditi se ovim općenitim savjetima i iste prilagoditi svojim potrebama i toleranciji istih.

@miss_stoma

♬ Merry Christmas and Happy New Year – neozilla

Pročitajte više

Više

Translate »