Sunday, July 14, 2024

Savjeti kako se riješiti umora uzrokovanog ulceroznim kolitisom

Podijelite

Za osobe s ulceroznim kolitisom (UC), umor može biti fizički, psihički ili kombinacija i jednog i drugog. Umor se definira kao osjećaj kontinuiranog umora, nedostatka energije ili osjećaja iscrpljenosti koji ne prolazi ni nakon odmora ili sna. Umor se može pogoršati kako se vaš UC pogoršava i poboljšati kako se vaš UC smiruje, a sa svim tim posljedicama se može biti teško nositi.

Što uzrokuje umor?

Crohn`s & Colitis UK  umor pripisuje upalama, boli, nedostatcima u prehrani, emocionalnom stresu, lijekovima, poremećaju sna i drugim uzrocima. Ako osjećate umor, važno je obavijestiti svog gastroenterologa (GI) kako bi mogao predložiti vam da odradite potrebne pretrage krvi kako bi provjerio vaše  upalne markere i nutritivne deficite.

Kako umor može utjecati na vas?

Ako osjećate umor zbog UC-a, mogli biste primijetiti da vam je teško obavljati tjelesne aktivnosti, da utječe na vaše pamćenje i koncentraciju i da ste emocionalniji nego inače. Ako se osjećate kao da vam je mozak zamagljen, osjećate umor.

Probajte neki od sljedećih savjeta i trikova za pomoć u borbi protiv umora.

Pravite pauze često

Ako osjećate umor, pauze mogu pomoći. Bilo da radite ili se samo bavite nekoom aktivnošću, odvojite 5 do 10 minuta za odmor od onoga što radite; može vam pomoći da se ponovno saberete i usredotočite. Odmaknite se korak od svoje aktivnosti, zatvorite oči i usredotočite se na udisanje i izdisanje. Iako vas to možda neće osvježiti na 100 posto, može utjecati na vaš fokus i emocionalno stanje.

Pronađite načine da smanjite stres

Stres igra veliku ulogu u umoru. Ako ste pod stresom zbog posla, škole, obitelji ili drugih događanja u svom životu i umorni ste, možda ćete primijetiti da vaša razina stresa stalno raste. Stres negativno utječe na umor i može dovesti do toga da se osjećate još umornije. U ovakvim situacijama potražite nešto što vam može pomoći da prekinete ciklus stresa. Bez obzira na to je li to reći ne nekoj aktivnosti, planiranju posla ili projekta ili možda odvojiti vrijeme za meditaciju, pronađite ono što vam odgovara kako biste ublažili sve stresore.

Razgovarajte s bliskim osobama

Reći bliskim osobama da ste umorni može pomoći na više načina. Ako živite sa svojim partnerom, dajte mu do znanja što proživljavate i recite im da ćete možda trebati više pomoći oko kuće ili više moralne podrške od njega tijekom ovog razdoblja. Partner bi čak mogao pronaći načine da vam pomogne da se opustite i odmorite; što vam je i prijeko potrebno.

Planirajte opuštajuću aktivnost

Bilo sa svojim partnerom, prijateljem ili obitelji, planiranje opuštajuće aktivnosti kao što je masaža u paru, manikura/pedikura ili neki drugi tretman sličan onima u spa centru jer može učiniti čuda protiv vašeg umora. Ili, ako želite, planirajte aktivnost poput gledanja filma s bliskim prijateljem. Odvojite vrijeme za nešto opuštajuće, što će vam i dalje osigurati da provodite vrijeme sa svojim prijateljem ili voljenom osobom, ali vas ne opterećuje. I vašem bi prijatelju vjerojatno dobro došla opuštajuća aktivnost!

Promijenite svoju prehranu

Ponekad promjena prehrane može pomoći u smanjenju umora. Pobrinite se da unosite dovoljno složenih ugljikohidrata – vaše tijelo ih treba za energiju! Ako se osjećate tromo i umorno, ugljikohidrati vam mogu dati više energije da izgurate dan. Možda ćete također morati početi uzimati suplemente kao što je B-12 ili vitamin D. Ali zapamtite: nemojte započeti koristiti nikakve suplemente bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom.

Razgovarajte sa stručnjakom

Umor nije nešto s čime se morate sami nositi. Primjena oblika kognitivne bihevioralne terapije ili razgovor o vašem umoru s psihologom ili psihijatrom može pomoći u ublažavanju nekih emocionalnih simptoma umora. Potražite sami  ili vidite može li vaš gastroenterolog preporučiti terapeuta. Razgovaranje o umoru i otkrivanje mehanizama suočavanja s istim može vam pomoći u borbi protiv umora na emocionalnoj razini.

Ne morate trpjeti umor

Važno je znati da se ne morate pomiriti s umorom. Ako se osjećate potpuno iscrpljeno ili kao da vam je mozak u magli, razgovarajte sa svojim gastroenterologom. Radite zajedno s njim na planu koji će vam pomoći u uklanjanju umora. Važno je pronaći ono što odgovara vama i vašem tijelu; nekima bi vježbanje moglo pomoći, dok je drugima terapija korisnija. Umor je dio UC-a i na svakoga može utjecati drugačije, stoga svakako poduzmite odgovarajuće mjere kako biste se osjećali bolje.

Pročitajte više

Više

Translate »