Tuesday, July 23, 2024

Risankizumab – obećavajuća nova terapija za osobe s Crohnovom bolesti

Crohnova bolest se uglavnom tretira protuupalnim lijekovima, lijekovima protiv proljeva, a u novije vrijeme i jačim terapijama, zvanim biološki lijekovi, koji suzbijaju imunološki odgovor. Nova terapija bi mogla biti obećavajuća za sve one koji do sada nisu dobro reagirali na postojeće dostupne terapije.

Podijelite

Crohnova bolest je doživotna, progresivna i nepredvidiva bolest probavnog trakta koja ozbiljno utječe na svakodnevni život. Jedno je od poznatijih oboljenja koja se zajedničkim imenom nazivaju upalne bolesti crijeva (IBD). Osim Crohnove bolesti, pod IBD se uvrštavaju i ulcerozni kolitis i mikroskopski kolitis.

Prvenstveno zahvaća probavni trakt u kojem izaziva upalne procese. Ulceracije i upala se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu trakta ali i odraziti se i na druge dijelove organizma, uključujući kožu, zglobove i oči.

Točan uzrok Crohnove bolesti nije još uvijek poznat, ali se smatra nasljednom uz okolišne čimbenike kao okidače.

Nekoliko je istraživanja koja pokušavaju razjasniti na koji način treba klasificirati Crohnovu bolest. Međutim, bolest ne uzrokuje stvaranje antitijela, zbog čega nije točno Crohnovu bolest nazvati “autoimunim” stanjem već imunološki posredovanim stanjem ili autoinflamatornim stanjem.

Simptomi mogu biti bol u trbuhu, grčevi, proljev, gubitak tjelesne težine, krv u stolici.Međutim, Crohnova bolest je puno više od probavnih smetnji. Smatraju se sistemskim bolestima, što znači da simptomi bolesti sežu daleko izvan probavnog trakta, a komplikacije ponekad mogu biti toliko izražene da mogu biti pogubne za život oboljelih. Za sobom povlače probleme s kostima, poput enteropatskog artritisa i osteoporoze; malnutriciju i malapsorpciju koje se mogu manifestirati kroz razne nedostatke vitamina i minerala – poput vitamina D3, B12 ili željeza, ali i pothranjenost i gubitak tjelesne mase. Utječu i na kožu, nokte, kosu, oči; ali i druge unutarnje organe ometajući njihovu normalnu funkciju.

Glavna treapija za Crohnovu bolest su protuupalni lijekovi, imunosupresivi, kortikosteroidi, lijekovi za zaustavljanje proljeva, te lijekovi novije generacije biološki lijekovi i bioslični lijekovi.

Svaka terapija koja može dovesti do remisije i zaustaviti pogoršanje bolesti može uvelike utjecati na poboljšanje kvalitete života nekoga s Crohnovom bolesti.

Takvo nešto bi mogla pružiti nova terapija u obliku novog monoklonskog antitijela, risankizumaba (RKZ), biološkog lijeka koji aktivnu bolest stavlja pod kontrolu i pomaže u održavanju remisije za Crohnovu bolest.

Istraživanja s RKZ su provedena kod teških oblika Crohnove bolesti.

RKZ djeluje tako što zaustavlja simptome kada se daje intravenozno i održava postignuto poboljšanje kada se daje kao injekcija svakih osam tjedana, do tri godine.

Ovo je potpuno nova, obećavajuća opcija za osobe s Crohnovom bolesti koji nisu reagirali na prethodnu terapiju.

Profesor Marc Ferrante iz Leuvena u Belgiji i profesor Remo Panaccione iz Calgaryja u Kanadi napravili su jedan veliki korak naprijed svojim istraživanjem.

Ono što ga čini tako značajnim je njegova dužina trajanja – 52 tjedna procjene učinkovitosti i sigurnosti RKZ-a korištenja kao terapije održavanja kod pacijenata s teškim oblikom aktivne Crohnove bolesti koji su prvi odgovorili na 12-tjedno intravensko liječenje RKZ-om.

Važno je napomenuti da je ova proširena studija osoba s Crohnovom bolesti bila prva u kojoj je korištena endoskopija (interni pregled) za praćenje odgovora pacijenata na liječenje.

Na taj način su pacijenti mogli izvijestiti o poboljšanjima, uz bilježenje svojih odlazaka u toalet i bilježenja stupnja bolova u trbuhu, dok se u isto vrijeme njihovo stanje pratilo endoskopski.

RKZ je imao odlične rezultate i s placebo testiranjem. Ispitanici su postigli i poboljšanje simptoma, ali i zacjeljivanje unutar probavnog trakta.

Nadalje, postizanje “duboke” remisije, uključujući i endoskopski potvrđenu remisiju, bilo je češće.

Ono što je važno kod RKZ jeste činjenica da je bio učinkovit kod pacijenata koji nisu uspjeli pozitivno odgovoriti na druge napredne terapije.

Veći udio pacijenata imao je više uspjeha i osjećao se bolje u 52. tjednu, što naglašava važnost nastavka terapije održavanja.

U bolesnika s umjereno do teško aktivnom Crohnovom bolesti, terapija održavanja RKZ-om, kroz injekcije, bila je sigurna i dobro podnošena općenito.

Sudeći prema dosadašnjim sjajnim rezultatima RKZ-a, ovaj lijek bi se mogao koristiti u više različitih situacija, poput prvog izbora kod liječenja osoba s Crohnovom bolesti do liječenja pacijenata koji nisu dobro reagirali na druge tretmane, a to je jedan veliki korak naprijed.

Pročitajte više

Više

Translate »