Tuesday, July 23, 2024

Rak dojke – simptomi, vrste, stadiji, dijagnosticiranje i liječenje

Podijelite

Rak nastaje kada se u genima koji reguliraju rast stanica dogode promjene koje se zovu mutacije. Mutacije dopuštaju stanicama da se nekontrolirano dijele i množe.

Rak dojke je rak koji se razvija u stanicama dojke. U većini slučajeva rak nastaje u mliječnim kanalićima ili mliječnim žlijezdama dojke.

U mliječnim žlijezdama nastaje majčino mlijeko, a mliječni kanalići su putevi koji dovode mlijeko iz žlijezda do bradavice. Rak se također može razviti i u masnom tkivu ili fibroznom vezivnom tkivu unutar dojke.

Nekontrolirane stanice raka često napadaju drugo zdravo tkivo dojke i mogu putovati sve do limfnih čvorova koji su smješteni ispod pazuha. Jednom kada rak uđe u limfne čvorove, otvara mu se put i do drugih dijelova tijela.

Znakovi i simptomi raka dojke

U svojim ranim fazama, rak dojke ne mora uzrokovati bilo kakve simptome. U mnogim slučajevima, na samom početku tumor može biti premali da bi se mogao napipati, međutim abnormalnost se ipak može vidjeti na mamografiji.

Prvi znak je obično nova kvržica u dojci koja prije nije postojala, što znači da tumor postaje opipljiv. Ipak, treba naglasiti da svaka kvržica ne znači rak.

Više je vrsta raka dojke, a svaka vrsta raka dojke može imati različite simptome. Mnogi od ovih simptoma su slični, ipak, neki simptomi se mogu razlikovati ovisno o vrsti.

Simptomi za najčešće vrste raka dojke mogu biti:

 • kvržica ili zadebljanje tkiva koje se na dodir razlikuje od okolnog tkiva i koje prije nije postojalo
 • bol u dojkama
  crvena ili bez boje, rupičasta koža na dojkama
 • otečenost cijele ili dijela dojke
 • iscjedak iz bradavice koji nije majčino mlijeko
 • krvavi iscjedak iz bradavice
  ljuštenje ili perutanje kože na bradavici ili dojci
 • iznenadna, neobjašnjiva promjena oblika ili veličine dojki
 • izvrnuta bradavica
 • promjene u izgledu kože na dojkama
 • kvržica ili otečenost ispod ruke

Ukoliko se jave bilo koji od ovih simptoma, ne mora nužno značiti da imate rak dojke. Na primjer, bol u dojci ili kvržica u dojci mogu biti uzrokovani benignom cistom.

Ipak, zbog mjera predostrožnosti, ukoliko pronađete kvržicu u dojci ili imate druge simptome, obratite se svom liječniku radi daljnjeg pregleda i testiranja.

Vrste raka dojke

Postoji nekoliko vrsta raka dojke, a podijeljeni su u dvije glavne kategorije: invazivni i neinvazivni. Neinvazivni rak dojke poznat je i kao rak dojke in situ.

Dok se invazivni rak može proširiti iz kanalića ili žlijezda dojke na druge dijelove dojke, neinvazivni rak se ne širi izvan granica izvornog tkiva.

Ove dvije kategorije koriste se za opisivanje najčešćih tipova raka dojke:

 • Neinvazivni rak dojke:

Duktalni karcinom in situ (DCIS) je neinvazivno stanje. Kod DCIS, stanice raka ograničene su na kanale u dojci i ne zahvaćaju okolno tkivo dojke.

Lobularni karcinom in situ (LCIS) je rak koji raste u žlijezdama dojke koje proizvode mlijeko. Poput DCIS-a, stanice raka ne napadaju okolno tkivo.

 • Invazivni rak dojke:

Invazivni duktalni karcinom (IDC) najčešća je vrsta raka dojke. Ova vrsta raka dojke počinje u mliječnim kanalima dojke, a zatim se širi na obližnje tkivo dojke. Nakon što se rak dojke proširi na tkivo izvan mliječnih kanala, može se početi širiti i na druge obližnje organe i tkiva.

Invazivni lobularni karcinom (ILC) se najprije razvija u žlijezdama dojke i zahvaća obližnje tkivo.

 • Druge, rjeđe vrste raka dojke:

Pagetova bolest bradavice. Ova vrsta raka dojke počinje u kanalima bradavice, ali kako raste, počinje zahvaćati kožu i areolu bradavice.

Filodes tumor. Ova vrlo rijetka vrsta raka dojke raste u vezivnom tkivu dojke. Većina ovih tumora su benigni, ali neki ipak mogu biti kancerogeni.

Angiosarkom. To je rak koji raste na krvnim ili limfnim žilama dojke.

Upalni rak dojke (IBC) je rijedak, ali agresivan tip raka dojke koji se odnosi samo na 1 do 5 posto svih slučajeva raka dojke.

Trostruki negativni rak dojke još je jedan vrlo rijedak oblik raka dojke. Pogađa samo oko 10 do 15 posto osoba s dijagnozom raka dojke.

Stadiji raka dojke

Rak dojke se dijeli u stadije na temelju veličine tumora i proširenosti.

Karcinomi koji su veliki ili su zahvatili obližnja tkiva ili organe u višem su stadiju od karcinoma koji su mali ili se još nalaze u dojci.

Kako bi odredili stadij raka dojke, liječnici moraju znati:

 • da li je rak invazivan ili neinvazivan
 • koliko je velik tumor
 • da li su zahvaćeni limfni čvorovi
 • da li se rak proširio na obližnja tkiva ili organe

Rak dojke ima pet glavnih stadija – stadije od 0 do 4.

 • Stadij 0 raka dojke
  Stadij 0 je duktalni karcinom in situ DCIS. Stanice raka u DCIS-u ostaju u granicama kanala dojke i nisu se proširile u obližnje tkivo.
 • Rak dojke 1. stadij
  Stadij 1A – Primarni tumor je širok 2 cm ili manje. Limfni čvorovi nisu zahvaćeni.
  Stadij 1B – Rak se nalazi u obližnjim limfnim čvorovima, a tumor se ne nalazi u dojci ili je tumor manji od 2 cm.
 • Rak dojke 2. stadij
  Stadij 2A – Tumor je manji od 2 cm i proširio se na 1 do 3 obližnja limfna čvora ili je između 2 i 5 cm i nije se proširio ni na jedan limfni čvor.
  Stadij 2B – Tumor je između 2 i 5 cm i proširio se na 1 do 3 aksilarna (pazušna) limfna čvora ili je veći od 5 cm i nije se proširio ni na jedan limfni čvor.
 • Rak dojke 3. stadij
  Stadij 3A – Rak se proširio na 4 do 9 aksilarnih (pazušnih) limfnih čvorova ili je uzrokovao povećanje unutarnjih mliječnih limfnih čvorova. Primarni tumor može biti bilo koje veličine.
  – Tumori su veći od 5 cm. Rak se proširio na 1 do 3 aksilarna limfna čvora ili bilo koji čvor na prsnoj kosti.
  Stadij 3B – Tumor je zahvatio stijenku prsnog koša ili kožu i može, ali ne mora ,zahvatiti do 9 limfnih čvorova.
  Stadij 3C – Rak se proširio na 10 ili više aksilarnih limfnih čvorova, limfnih čvorova u blizini ključne kosti ili unutarnjih mliječnih čvorova.
 • Rak dojke 4. stadij (metastatski rak dojke)
  Rak dojke u stadiju 4 može imati tumor bilo koje veličine. Njegove stanice raka proširile su se na obližnje i udaljene limfne čvorove, kao i na udaljene organe.

Rak dojke kod muškaraca

Iako ga općenito imaju manje, ipak i muškarci imaju tkivo dojke baš kao i žene. Muškarci također mogu razviti rak dojke, ali u mnogo rjeđim postotcima nego žene.

Prema dostupnim podatcima, rak dojke je 70 puta rjeđi kod crnih muškaraca nego kod crnih žena, dok je 100 puta rjeđi kod bijelih muškaraca nego kod bijelih žena.

Međutim, rak dojke koji se može razviti kod muškaraca jednako je ozbiljan kao i rak dojke koji se razvija kod žena. Također ima iste simptome.

Stoga se i za muškarce preporučuje slijediti iste upute za samopregled i praćenje kao i kod žena.

Dijagnosticiranje raka dojke

Kako bi se utvrdilo jesu li simptomi uzrokovani rakom dojke ili dobroćudnim stanjem dojke, liječnik osim uobičajenih dijagnostika obavlja i temeljiti fizički pregled.

Dijagnostički pregledi se odnose na:

 • Mamografiju – Najčešći način da se pogleda ispod površine dojke je slikovni test koji se zove mamografija. Mnoge žene u dobi od 40 i više godina godišnje idu na mamografiju kako bi provjerile postoji li sumnja na rak dojke. Ako se na mamografiji vidi atipično područje, liječnik može zatražiti dodatne pretrage.
 • Ultrazvuk – Ultrazvuk dojke koristi zvučne valove za stvaranje slike tkiva duboko u dojkama. Ultrazvuk može pomoći liječniku da razlikuje čvrstu masu, poput tumora, od benigne ciste.
 • Biopsija dojke – Ako liječnik posumnja na rak dojke na temelju testova poput mamografije ili ultrazvuka, može napraviti i test koji se zove biopsija dojke. Tijekom ovog testa, liječnik uzima uzorak tkiva sa sumnjivog područja kako bi ga testirao. Postoji nekoliko vrsta biopsija dojke. Kod nekih biopsija liječnik koristi iglu za uzimanje uzorka tkiva, dok kod drugih naprave rez na dojci i zatim otklone sumnjivo tkivo i šalju ga na testiranje u laboratorij. Ukoliko je uzorak pozitivan na rak, laboratorij ga može dalje testirati kako bi liječniku znao o kojoj se vrsti raka dojke radi.

Liječenje raka dojke

Sami stadij raka dojke, koliko je okolnog tkiva zahvaćeno i koliko je velik tumor narastao igraju veliku ulogu u određivanju vrste liječenja.

Kirurško tretiranje je najčešći način liječenja raka dojke. Mnogi osobe prođu i dodatne tretmane, kao što su kemoterapija, ciljana terapija, zračenje ili hormonska terapija.

Više je operativnih zahvata koji se mogu izvesti kad je u pitanju rak dojke, a mogu biti:

 • Lumpektomija – Ovaj postupak uklanja tumor i dio okolnog tkiva, ostavljajući ostatak dojke netaknutim.
 • Mastektomija – U ovom postupku kirurg uklanja cijelu dojku. Kod dvostruke mastektomije uklanjaju se obje dojke.
 • Biopsija sentinel čvora – Ovim postupkom se uklanja nekoliko limfnih čvorova koji dobivaju drenažu iz tumora. Ovi limfni čvorovi se testiraju. Ako se u njima ne pronađu stanice raka, postoji mogućnost da pacijent neće trebati dodatnu operaciju za uklanjanje više limfnih čvorova.
 • Disekcija aksilarnih limfnih čvorova – Ako limfni čvorovi uklonjeni tijekom biopsije sentinel čvora sadrže stanice raka, liječnik uklanja dodatne limfne čvorove.
 • Kontralateralna profilaktička mastektomija – Iako rak dojke može biti prisutan samo u jednoj dojci, neke osobe se odlučuju na kontralateralnu profilaktičku mastektomiju. Ovom operacijom uklanja se i zdrava dojka kako bi se smanjio rizik ponovnog razvoja raka dojke.

Terapija zračenjem – Snopovi zračenja velike snage koriste se za ciljanje i ubijanje stanica raka. Većina tretmana zračenjem koristi vanjski snop zračenja. Ova tehnika koristi veliki stroj na vanjskoj strani tijela.

Napredak u liječenju raka također je omogućio liječnicima da zrače rak s unutrašnje strane tijela. Prema Breastcancer.org, ova vrsta liječenja zračenjem naziva se brahiterapija.

Kako bi proveli brahiterapiju, kirurzi stavljaju radioaktivne aplikatore unutar tijela blizu mjesta tumora na koje se priključuje izvor zračenja. Aplikatori tamo ostaju kratko vrijeme i prikopčani na s izvorom rade na uništavanju stanica raka.

Kemoterapija – liječenje lijekovima koji se koristi za uništavanje stanica raka. Neke se osobe mogu podvrgnuti samoj kemoterapiji, ali ova vrsta liječenja često se koristi zajedno s drugim tretmanima, osobito kirurškim.

Neki osobe prvo moraju imati operaciju nakon koje će uslijediti drugi tretmani, poput kemoterapije ili zračenja. To se naziva adjuvantna terapija, dok druge osobe mogu prvo proći kemoterapiju za smanjenje raka, koja se zove neoadjuvantna terapija, a zatim operaciju.

U nekim slučajevima liječnici radije daju kemoterapiju prije operacije, ciljajući na smanjenje tumor, nakon čega operacija neće morati biti toliko invazivna.

Hormonska terapija – Ukoliko se radi o vrsti raka dojke osjetljivom na hormone, liječnik može uvesti hormonsku terapiju.

Estrogen i progesteron, dva ženska hormona, mogu potaknuti rast tumora dojke.

Hormonska terapija djeluje blokiranjem proizvodnje ovih hormona u tijelu ili blokiranjem hormonskih receptora na stanicama raka. Ovaj oblik tretiranja može usporiti, pa čak i zaustaviti rast raka.

Ciljani biološki lijek – Određeni tretmani dizajnirani su za napad na specifične nepravilnosti ili mutacije unutar stanica raka.

Na primjer, Herceptin (trastuzumab) može blokirati proizvodnju HER2 proteina u tijelu. HER2 pomaže u rastu stanica raka dojke, pa uzimanje lijekova za usporavanje proizvodnje ovog proteina može usporiti rast raka.

Ukoliko samopregledom otkrijete neobičnu kvržicu u dojci ili imate bilo koje druge simptome raka dojke, obavezno dogovorite termin za posjet liječniku.

Velike su šanse da se ne radi o raku dojke jer postoje mnogi drugi mogući uzroci kvržica na dojkama.

Ukoliko nalazi ipak pokažu da se radi o raku dojke, bitno je znati da je rano liječenje ključno.

Rani stadij raka dojke često se može liječiti i izliječiti ako se otkrije dovoljno brzo. Što dulje rak dojke ostane neotkriven i raste, to je liječenje teže.

Ako vam je već postavljena dijagnoza raka dojke, imajte na umu da se liječenje raka nastavlja poboljšavati, kao i sami ishodi liječenja.

Stoga slijedite svoj plan liječenja i pokušajte ostati pozitivni.

Pročitajte više

Više

Translate »