Monday, April 22, 2024

Rak debelog crijeva – kako prepoznati simptome

Podijelite

Rak debelog crijeva treće je najčešće maligno oboljenje, odmah nakon raka dojke i raka pluća, te drugo maligno oboljenje po broju smrtnih ishoda s nešto većim postotkom oboljelih među muškarcima.

Rak debelog crijeva se razvija zbog transformacije stanica žljezdanog epitela sluznice debelog crijeva kroz dulje vremensko razdoblje, kroz koje osoba ne mora imati nikakvih poteškoća.

Ranih simptoma nema. Promjene na sluznici debelog crijeva prolaze nekoliko razvojnih faza, od dobroćudnih adenoma (polipa) lokaliziranih na samoj sluznici debelog crijeva prema promijenjenim oblicima unutar adenoma (displastični polip) do invazivnog raka (adenokarcinoma) kada promjena prolazi kroz sluznicu debelog crijeva i širi se u okolne strukture (prodor u mišićnu ovojnicu, limfne čvorove i sl.)

Simptomi koji bi upućivali da se radi o raku debelog crijeva, kao što su promjene u pražnjenju sadržaja iz crijeva (opstipacija, dijareja), bol u trbuhu i zdjelici, anemija ili neobjašnjiv gubitak težine, znakovi su već uznapredovale bolesti.

Česti simptomi raka debelog crijeva

U prvoj fazi, rak debelog crijeva obično nema simptoma. Zbog toga je redoviti probir koji počinje u dobi od 45. godine (i ranije za one s rizikom) važan čimbenik u očuvanju zdravlja.

Dolje navedeni simptomi nikako ne upućuju izravno na rak debelog crijeva. Zapravo, mogli bi ukazivati na neki drugi problem u crijevima, poput infekcije (na primjer, akutni divertikulitis), čira ili upale (na primjer, IBD), zbog toga je od ključne važnosti posjetiti svog liječnika.

Simptomi raka debelog crijeva postoje u dvije opće varijante: lokalni simptomi (na temelju lokacije tumora) i sistemski simptomi (koji uključuju cijelo tijelo).

Lokalni simptomi

Lokalni simptomi raka debelog crijeva utječu na vaše navike u radu crijeva i na samo debelo crijevo. Ovi simptomi mogu uključivati:

 • Promjene u navikama pražnjenja crijeva: Ne postoji nešto poput univerzalno “normalnog” pražnjenja crijeva. Veličina, boja i konzistencija svačije stolice su jedinstvene. Stoga je važno primijetiti svaku promjenu u svojim normalnim obrascima. Ovo je često jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva.
 • Neugoda u trbuhu: Bolovi u trbuhu ili grčevi mogu se pojaviti kod onih koji imaju rak debelog crijeva. Bol kod raka debelog crijeva obično se osjeća u abdomenu, ali njezino točno mjesto može varirati. Većina osoba to opisuje kao tupi osjećaj grčeva.
 • Izmjenični zatvor i proljev: Simptomi izmjeničnog proljeva i zatvora mogu se pojaviti kada postoji djelomična opstrukcija crijeva zbog tumora. Opstipacija se može pojaviti zbog poteškoća u prolasku stolice preko začepljenja, kojeg prati proljev nakon izlaska zaostalog sadržaja.
 • Plinovi i nadutost: Prekomjerni plinovi i nadutost mogu biti znak raka debelog crijeva. Međutim, uobičajeni uzročnici su prehrambeni okidači (na primjer, gazirana pića, mliječni proizvodi i hrana bogata vlaknima) i probavni poremećaji (na primjer, upalna bolest crijeva).
 • Mučnina i/ili povraćanje: Ako se mučnina i povraćanje jave kao simptomi raka debelog crijeva, to je obično zato što tumor uzrokuje opstrukciju crijeva.

Kad su plinovi i nadutost povezani s rakom debelog crijeva, obično su to kasni simptomi uzrokovani opstrukcijskim tumorom u debelom crijevu. Nadutost se također može pojaviti kao posljedica širenja raka na obližnje limfne čvorove.

Kad su mučnina i povraćanje popraćeni drugim zabrinjavajućim znakovima – kao što su zatvor, grčevi u trbuhu i/ili nadutost – uzrok bi mogao biti rak debelog crijeva.

Mučnina i povraćanje mogu se pojaviti u bilo kojem stadiju raka debelog crijeva, ali su češći kod uznapredovale bolesti. Važno je upamtiti da pojava same mučnine i povraćanja, bez drugih simptoma raka debelog crijeva, nije vjerojatno pokazatelj raka.

Promjena u uobičajenom radu crijeva može se opisati na sljedeće načine:

 • Promjena učestalosti stolice: Stalna promjena (više od nekoliko dana) učestalosti stolice jedan je od potencijalnih znakova raka debelog crijeva. Na primjer, ako je normalno da imate tri pražnjenja crijeva dnevno i taj se ritam promijeni na samo jedno pražnjenje dnevno ili jedno svaki drugi dan, to može upućivati na zatvor. S druge strane, ako je vaš tipični obrazac pražnjenja crijeva svaki drugi dan i taj se ritam promijeni na jedno pražnjenje dnevno, to bi moglo biti neuobičajeno često i signalizirati na promjenu u radu crijeva.
 • Promjena oblika stolice: Tanka ili uska stolica, često opisana kao poput vrpce ili olovke, također može biti znak raka debelog crijeva. Kod inače zdrave osobe, tanka stolica može biti uzrokovana suženjem debelog crijeva—što se također naziva djelomična blokada debelog crijeva zbog raka debelog crijeva.
 • Promjene u boji stolice: Krvarenje u debelom crijevu zbog raka debelog crijeva može rezultirati jarko crvenom ili tamnocrvenom krvlju u stolici. Točnije, ako je krvarenje u uzlaznom (desnom) debelom crijevu, stolica može biti više kestenjaste ili ljubičaste boje jer se krvarenje događa dalje od rektuma. Ako je tumor u silaznom (lijevom dijelu) debelog crijeva, krvarenje ima tendenciju rezultirati jarko crvenom stolicom (prolaz svježe, crvene krvi naziva se hematohezija). Krv u stolici uvijek je razlog za posjet liječniku, jer može biti jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva.
 • Poteškoće s pražnjenjem crijeva: uporan osjećaj da morate obaviti nuždu, čak i ako ste je upravo imali, može biti simptom raka debelog crijeva.

Sistemski simptomi

Sistemski simptomi raka debelog crijeva su oni koji pogađaju cijelo tijelo, a mogu biti:

 • Nenamjerni gubitak tjelesne težine: Ako smršavite bez da ste to htjeli, je jedan od važnijih simptoma koji se ne smije zanemariti. Rak debelog crijeva samo je jedno od nekoliko ozbiljnih stanja koja se prvo mogu manifestirati kroz neobjašnjivi gubitak tjelesne težine. Razlog nenamjernog gubitka težine kod raka je ta što tumori koriste tjelesnu krv i hranjive tvari za napredovanje i rast. Osim toga, neki tumori ispuštaju kemikalije koje pojačavaju tjelesni metabolizam, što dalje može dovesti do neobjašnjivog gubitka težine. Neobjašnjivi gubitak težine opisuje se kao gubitak najmanje 5% vaše tjelesne težine u razdoblju od šest do 12 mjeseci.
 • Gubitak apetita: Neobičan gubitak apetita još je jedan znak na koji treba obratiti pažnju. Iako je gubitak apetita najčešće simptom četvrtog stadija raka debelog crijeva, zabilježen je kod određenog postotka osoba u ranoj fazi raka debelog crijeva.
 • Neobjašnjiv umor: Ekstremni umor je nespecifičan simptom, ali je vrlo čest kod osoba s uznapredovalim karcinomom kao što je rak debelog crijeva u četvrtom stadiju. Umor uzrokovan rakom razlikuje se od “običnog” umora po tome što se obično ne ublažava odmorom ili ne ublažava šalicom dobre kave.
 • Osjećaj “isključenosti”: Nije neuobičajeno da osoba ima osjećaj da nešto nije u redu s njenim tijelom, čak i ako nemaju specifične simptome koji bi potkrijepili taj osjećaj. Vjerujte svojoj intuiciji. Ako ste zabrinuti da nešto nije u redu, dogovorite termin za razgovor sa svojim liječnikom.

Ne tako česti simptomi raka debelog crijeva

Simptomi raka debelog crijeva u četvrtog stadiju mogu uključivati:

 • Vrućica: Ako tumor u debelom crijevu probije crijeva, može nastati apsces koji uzrokuje groznicu.
 • Mjehurići zraka u urinu: Mjehurići zraka u urinu (zvani pneumaturija) mogu se pojaviti ako tumor u debelom crijevu prodre u mjehur.
 • Problemi s disanjem: Ako se rak debelog crijeva proširio na pluća, može doći do nedostatka daha, kašlja i/ili bolova u prsima.
 • Glavobolja i neurološki problemi: Ako se rak debelog crijeva proširi na mozak ili leđnu moždinu, može doći do glavobolje, promjena vida, smetenosti i/ili napadaja.
 • Bolovi u kostima: Prijelomi, bolovi u kostima i visoke razine kalcija (vidljive na testu krvi) mogu se pojaviti ako se rak proširi na kosti.

Simptomi raka debelog crijeva kod žena

Simptomi raka debelog crijeva kod žena isti su kao i kod muškaraca. Međutim, žene ponekad mogu zanemariti simptome, poput grčeva u trbuhu i nadutosti, jer se mogu zamijeniti za menstrualne simptome.

Komplikacije

Komplikacije raka debelog crijeva mogu uključivati:

 • Anemija uzrokovana nedostatkom željeza: Zbog mikroskopskog krvarenja iz tumora, anemija uzrokovana nedostatkom željeza može se pojaviti kao prvi znak raka debelog crijeva. Anemija se dijagnosticira pretragom krvi, koja se naziva kompletna krvna slika (KKS), a može biti popraćena simptomima poput neobičnog umora, vrtoglavice, lupanja srca i nedostatka zraka.
 • Žutica: Još jedna potencijalna komplikacija raka debelog crijeva je žutica, stanje u kojem koža i bjeloočnice poprimaju žućkasti izgled. Žutica se može pojaviti kada se rak debelog crijeva proširi na jetru, uobičajeno mjesto metastaza. Može se pojaviti i zbog pritiska raka debelog crijeva na važne strukture povezane s jetrom.
 • Opstrukcija crijeva: Opstrukcija crijeva uzrokovana rakom debelog crijeva znači da tumor fizički blokira crijeva. Ovisno o ozbiljnosti začepljenja; krute tvari, tekućine, pa čak i plinovi mogu biti spriječeni u prolasku kroz debelo crijevo, što može dovesti do bolnih grčeva u želucu, nadutosti, zatvora, a ponekad i mučnine i/ili povraćanja.

Iako su mnoge osobe čule da krv u stolici može biti znak raka debelog crijeva, bitno je naglasiti i da bilo kakvu promjenu u navikama pražnjenja crijeva valja pomno razmotriti i tražiti savjet od liječnika. Rana dijagnoza daje najizglednije šanse za uspješno liječenje.

Pročitajte više

Više

Translate »