18.5 C
Široki Brijeg
More

  Profilaksa protiv COVID-19 za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA) je u srijedu odobrila prvi injekcijski koktel monoklonskih antitijela za dugoročnu prevenciju od COVID-19 među osobama oslabljenog imunološkog sustava prije nego što su bile izložene virusu.

  Riječ je o AstraZeneca koktelu antitijela naziva Evushel, točnije o profilaksi (PrEP) protiv COVID-19.

  Do sada su takva antitijela, koja su laboratorijski proizvedena, bila odobrena samo za rano liječenje COVID-19 ili kao preventivna terapija za visoko rizične osobe odmah nakon što su bile u bliskom kontaktu s osobom koja je testirana pozitivno na virus.

  Evusheld se odobrava za korištenje u svojstvu profilakse za sve osobe u dobi od 12 godina i više, a koje imaju srednje do visoko oslabljeni imunitet i za koje se smatra da možda neće imati adekvatan imunološki odgovor na cjepivo protiv COVID-19. Ova terapija smatra se i opcijom za pojedince koji imaju povijest teških nuspojava na Covid cjepivo ili njegove komponente.

  Prema opsežnom kontroliranom kliničkom ispitivanju, smatra se da je učinkovitost koktela 83% u prevenciji simptomatske bolesti u periodu od šest mjeseci nakon primjene, što je i period ponavljanja korištenja preventivne injekcije.

  Za sada nije poznato kako bi mutirana varijanta koronavirusa – omicron – mogla utjecati na učinkovitost terapije monoklonskim antitijelima. Provođenje istraživanja je u tijeku.

  Imunosupresija se povezuje s većim rizikom komplikacija od infekcija uzrokovanih koronavirusom i teškim oblikom Covida. Da bi osoba mogla biti razmotrena kao kandidat za profilaksu mora biti negativna na virus te ne smije biti u kontaktu sa zaraženim ljudima.

  Kroz studiju nije zabilježen niti jedan slučaj smrtnog ishoda niti teškog oblika COVID-19 među onima koji su primili koktel. U usporedbi s placebo grupom gdje su zabilježena dva smrtna slučaja i pet teških oblika bolesti.

  Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceNBCNEWS
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »