Tuesday, July 23, 2024

Problemi povezani s hranom kod stome

Podijelite

Ne postoji hrana koja je specifično zabranjena za osobe sa stomom, što znači da ne postoji hrana koju ne biste trebali jesti. Sve u vezi prehrane se uglavnom svodi na pokušaje i pogreške i sve ovisi o vašoj osobnoj toleranciji. Ono što vi možete tolerirati od hrane, netko drugi možda neće moći; a najbolji način da to utvrdite jeste taj da uvedete namirnice u svoju prehranu i onda utvrdite sjeda li vam ta hrana dobro ili ju ne možete tolerirati.

Prije nego nastavite čitati, zapamtite da je važno kontaktirati liječnika, stoma sestru ili dijetetičara ako imate bilo kakvih problema ili nedoumica u vezi sa svojom stomom.

Dobra praksa bi bila voditi dnevnik prehrane, tako da imate pregled na koji se možete osvrnuti ako počnete ponovno uvoditi tu hranu u svoju prehranu. To je spor proces, jer savjetuje se uvoditi jednu po jednu novu namirnicu. Ali, isto tako, na ovaj način barem možete prepoznati odgovara li vam ta hrana.

Kao što je spomenuto, ne postoji hrana koja je posebno kontraindicirana za pacijente sa stomom. Međutim, postoje određene namirnice koje mogu uzrokovati simptome poput neugodnog mirisa ili nadutosti. Drugi problemi koje su istaknuli pacijenti sa stomom su stvari poput hrane koja se slabo probavlja, a koja bi mogla uzrokovati začepljenje crijeva. Ostali problemi bi bili pojačan miris stolice, učestalost stolice, veća nadutost ili napuhanost. Može doći do smanjenja konzistencije stolice ili situacija kao što je perianalna rotacija.

Namirnice koje mogu izazvati začepljenje

Ovo je samo vodič, tako da nije nešto čega se morate vjerno pridržavati. Postoje osobe sa stomom koje toleriraju svaku od ovih namirnica i uopće nemaju problema, a s druge strane, postoje i oni koji ne mogu tolerirati neke od namirnica. Dakle, hrana koja se loše probavlja i koja bi mogla uzrokovati začepljenje može biti grejpfrut, zelena salata, gljive, kukuruz šećerac, voće i povrće s korom (možda ćete ju morati ukloniti). Hrana bogata vlaknima, grašak, orasi, sjemenke, rajčice, kokos, celer, čak i ananas mogu također dovesti do začepljenja.

Hrana koja može izazvati neugodan miris

Pojačani miris stolice uobičajen je za osobe sa i bez stome. Namirnice koje to mogu uzrokovati su luk, češnjak, brokula, prokulice, kupus, kelj i grah. Jaja i riba ponekad mogu spadati u tu kategoriju.

Hrana koja može izazvati nadutost

Namirnice za pojačano stvaranje plinova i nadutosti su one poput pečenog graha, leće, graška, luka i češnjaka. Ostala hrana iz ove kategorije su kupusnjače – poput kelja, brokule, prokulice. Gazirana pića, pivo i lager također mogu uzrokovati povećanje nadutosti i napuhanosti.

Učestalost stolice

Utvrđeno je da kineska hrana potencijalno uzrokuje povećanje učestalosti stolice, zajedno sa začinjenom hranom, jagodama, kukuruzom, jabukom, vinom, prženom i začinjenom hranom, bananama, nekim vrstama kruha, krumpirom, voćem i voćnim sokovima i povrćem.

Namirnice koje izazivaju vodeniju stolicu

Možda ste primijetili da je vaša stolica vodenija, određene namirnice koje su prilično uobičajene i koje mogu uzrokovati to su namirnice kao što su vino, pečena riba, jagode, kukuruz, kokice, žestoka pića, salata od kupusa, grejpfrut, repa, maline i voćni sokovi. Začinjena hrana, citrusno voće, sirova mrkva, orašasti plodovi i sjemenke mogu uzrokovati perianalnu iritaciju.

Ovdje su identificirane neke namirnice koje možda mogu izazvati određene simptome, ali opet, sve vezano s hranom je dosta individualno i na vama je u konačnici isprobati koliko određenu namirnicu možete tolerirati.

SourceEakin

Pročitajte više

Više

Translate »