Sunday, July 14, 2024

Probiotici i prebiotici – sve što trebate znati

Ova dva termina zvuče slično, ali njihove funkcije i dobrobiti za naše tijelo su različite. Otkrijte što najnovija istraživanja govore o uključivanju prebiotika i probiotika u svakodnevnu prehranu.

MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

Nemoguće je i zamisliti da niste barem jednom čuli koliko su probiotici važni za zdravlje. Potraga za hranom ili dodacima koji sadrže ove spojeve koji se smatraju ključnima za poboljšanje zdravlja crijeva postala je trend posljednjih godina. I baš  kad smo počeli shvaćati što su probiotici zapravo, na velika vrata “ušetali su” prebiotici. Što su prebiotici? Koja je razlika? Zašto su važni? Gdje ih potražiti? Saznajte u daljnjem tekstu uz znanstveno potkrijepljene odgovore.

Krenimo ispočetka. Da bismo razumjeli gdje se u dobrobiti našeg zdravlja uklapaju probiotici i prebiotici idemo odgovoriti na neka pitanja.

Što je crijevni mikrobiom?

Da bismo razumjeli probiotike i prebiotike, prvo je bitno razgovarati o mikrobiomu našeg tijela. Možda već znate da je tijelo dom milijardama mikroskopskih organizama koji se nazivaju mikrobi, što su zapravo različite vrste bakterija, gljivica, virusa i kvasaca, kao i druge vrste mikroorganizama.

Da, živi su svi ti mali organizmi u našem tijelu, i da, trenutno plivaju u našim crijevima. Ne možemo ih zapravo vidjeli golim okom, jer radi se o organizmima veličine samo 0,5 mikrometara.

Većina bakterija u tijelu je korisna i neophodna za preživljavanje. S druge pak strane, ako se borite sa zdravstvenim problemima, to može biti znak da u svom sustavu imate više loših nego dobrih bakterija.

Mikrobi sudjeluju u nekim vitalnim tjelesnim procesima. Sudjeluju u metaboličkim, imunološkim i prehrambenim funkcijama. To znači da mogu pomoći tijelu u obrani od svakodnevnih bolesti, kao i u borbi protiv upala.

Mnogobrojne bakterije u našim crijevima odgovorne su za razgradnju hrane koju jedemo, kako bi tijelo moglo izvući bitne hranjive tvari koje su potrebne za funkcioniranje organa i mišića. Dakle, ako postoji balans između bakterija, gljivica, virusa, itd., možemo probaviti, tj. metabolizirati, svoju hranu na zdrav način, a takav balans smatra se mikrobiomom crijeva.

Što su probiotici?

Probiotici su žive bakterije koje se nalaze u hrani ili dodacima prehrani koji pomažu poboljšati ravnotežu dobrih bakterija u crijevima. Zamislite probiotike kao pčele radilice u koloniji – oni razgrađuju i skupljaju hranjive tvari iz hrane koju konzumiramo kako bi ih naše tijelo apsorbiralo i koristilo za sve, od trčanja do mentalne snage kroz dan. Također pomažu u borbi protiv stranih, nezdravih bakterija koje mogu ući u probavni sustav.

Zamislite da svi oko vas imaju stomačni virus koji vi niste “pokupili”. Ako ste izbjegli taj nalet, velika je vjerojatnost da su i vaši probiotici pomogli u obrani od neugodnog virusa.

Što su prebiotici?

Poput probiotika, prebiotici igraju ulogu u održavanju reda u gastrointestinalnom traktu. Međutim, za razliku od probiotika, prebiotici nisu živi sojevi bakterija. Prema klinici Mayo, prebiotici su vrste biljnih vlakana kojima se probiotici hrane. Prebiotici opskrbljuju probiotike “hranom” koja im je potrebna za rast kako bi mogli biti korisni unutar gastrointestinalnog sustava, kaže Jenna Litt, registrirana dijetetičarka.

Ova biljna vlakna potječu od škroba i ugljikohidrata i otporna su na probavne sokove. Putuju sve do debelog crijeva gdje se mikroorganizmi hrane njima kako bi preživjeli. Zamislite prebiotike kao nektar koji hrani pčele radilice – hranu koja održava probiotike živima i pomaže im u njihovom radu.

Prebiotici su možda manje poznati od ova dva pojma, ali su jednako važni jer bez njih probiotici ne bi mogli obavljati svoj posao.

Gdje su sve prisutni probiotici i prebiotici?

I probiotici i prebiotici mogu se pronaći u hrani koju jedemo. Probiotici se uglavnom nalaze u fermentiranoj hrani, ističe Litt. To je zato što probiotici uglavnom dospjevaju u ovu hranu uz pomoć plijesni. Ovi organizmi razgrađuju hranu ua kontroliranim uvjetima i oslobađaju kiselinu, alkohol ili plinove, stvarajući neke od fermentiranih namirnica koje svi volimo.

Hrana bogata probioticima je:

 • Salamura
 • Kefir
 • Kimchi
 • Kombucha
 • Miso
 • Kiseli kupus
 • Tempeh
 • Ocat
 • Jogurt

Prebiotici se nalaze u neprerađenoj hrani, kao što su:

 • Šparoge
 • Artičoka
 • Banane
 • Laneno sjeme
 • Češnjak
 • Lisnato povrće
 • Poriluk
 • Leća
 • Luk
 • Rajčica
 • Cjelovite žitarice

Kad je potrebno uvesti dodatke prehrani?

Ako imate gastrointestinalnih problema, dodatak probiotika i prebiotika može biti od koristi vašem probavnom sustavu da radi učinkovitije. Iako ih je bolje uzimati iz cjelovitih namirnica poput onih koje su gore navedene, dodaci su također dobra opcija kad se hrana bogata probioticima i prebioticima mora izbjegavati.

Ukoliko se javljaju gastrointestinalni simptomi kao što su abdominalna nelagoda, nadutost i plinovi, to bi moglo značiti da je možda vrijeme za suplemente, o čemu je svakako poželjno porazgovarati s liječnikom i na njegovu preporuku početi s pravilnom suplementacijom kako bi se simptomi koji se javljaju stavili pod kontrolu.

Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

DARIVANJE

Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

Grupa podrške

Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1,110FansLike
3,607FollowersFollow
29FollowersFollow

Marija P.

Author

Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

Translate »