-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Priča o Jenny Carlson

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Jenny Carlson je dvadesetšestogodišnja sportašica koja je nakon dugogodišnje borbe s ulceroznim kolitisom morala biti podvrgnuta hitnoj operaciji formiranja stome.

  Počela je osjećati prve simptome u dobi od 17 godina koji su bili bolovi u trbuhu, grčevi, umor i iscrpljenost, povraćanje, zacrnjene pred očima tijekom vježbanja i bolovi u zglobovima. Najgori od svih simptoma, kako kaže, za nju je bio česti odlasci u toalet koje nije mogla kontrolirati niti odgoditi. Morala je juriti u toalet čim bi osjetila nagon na stolicu, a svako pražnjenje crijeva je bilo popraćeno krvi i sluzi.

  Sve što bi pojela automatski bi izazvalo reakciju, a njeni odlasci u toalet dosegli bi brojku od 20 do 30 odlazaka kroz dan.

  Godine 2013., situacija s bolesti se jako iskomplicirala i tada je Jenny prvi put hospitalizirana zbog ulceroznog kolitisa.

  Odmah nakon prve hospitalizacije, počela je rasprava o operaciji, jer Jenny nije uopće reagirala na terapiju. Uz to je dobila i kamenac u bubregu, što je produžilo njen boravak u bolnici.

   

  Kao posljedica aktivne bolesti, Jenny je gubila na kilaži te je u kratkom periodu izgubila 15 kg. Rana na rožnici je još jedna od nuspojava koju je Jenny razvila zbog terapije, a s kojom i dan danas ima problema i zbog čega joj često suzi oko.

  Unatoč velikoj volji i želji, Jenny je zbog svoje bolesti morala prilagođavati svoje treninge svom zdravstvenom stanju, a bilo je i dana kad bi iste moral prekidati zbog čestih odlazaka u toalet ili hospitalizacija jer ju je njena dijagnoza dodatno iscrpljivala.

  Negdje krajem 2018. godine, Jenny je osjetila kako se njena uobičajena svakodnevnica pretvara u maraton koji ne može istrčati jer je kao posljedicu ulceroznog kolitisa razvila krvni ugrušak u bedru zbog čega je narednih šest mjeseci morala koristiti terapiju za razrjeđivanje krvi, kako se ne bi stvorilo još ugrušaka i kako bi se postojeći ugrušak uklonio.

  Zbog toga je opet morala pauzirati svoje treninge jer je rizik od unutarnjeg krvarenja zbog pada ili udarca bio prevelik za nju.

  U listopadu 2019. godine prošla je dvije operacije koje su rezultirale formiranjem ileostome na trbušnoj stjenki što joj je omogućilo povratak sportu i nastavak profesionalne karijere.

  Ako ste ljubitelji rukometa, Jenny ste prošle godine mogli vidjeti na Olimpijskim igrama u Japanu sa svojom rukometnom reprezentacijom, švedskom ženskom rukometnom reprezentacijom, s kojom je dogurala do polufinala.

  Zadnjih dana ju možete pratiti na Europskom rukometnom prvenstvu za žene gdje nastupa sa svojom ekipom.

  Osim što igra rukomet, Jenny radi u teretani kao osobni trener i dijetetičar, a uz sve to studira i zdravstvene studije nakon čega joj je cilj i želja raditi kao stručnjak u području prevencije upalnih bolesti crijeva.

  Od početka prošle godine aktivna je na instagramu gdje opisuje svoje iskustvo s nevidljivom bolesti i ileostomom, kao profesionalna igračica rukometa, podižući na taj način svijest o upalnim bolestima crijeva i životu sa stomom.

  Na ovogodišnjem Europskom rukometnom prvenstvu za žene Jenny je dala intervju u kojem priča o IBD i stomama, a cijeli intervju možete pronaći OVDJE.

  Jenny je prava inspiracija. Tip osobe koji ne poznaje NE kao odgovor i iznad svega osoba koja svojim životom pokazuje i dokazuje da se s upornošću i ustrajnošću, bez obziran na bolest i invaliditet – ileostomu, snovi mogu ostvariti.

  Pratite Jenny i njen život sa stomom na njenom Instagram profilu.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »