4.1 C
Široki Brijeg
More

  Preliminarna studija objavila kako biljni tretman za ulcerozni kolitis daje obećavajuće rezultate

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Pacijenti s aktivnim ulceroznim kolitisom mogli bi svoje simptome dovesti pod kontrolu i postići remisiju uzimajući biljni tretman koji je kombinacija spojeva kurkumina i qingdai-a, pokazuju preliminarni rezultati nove studije.

  Kurkumin je glavni spoj u začinu kurkumi, a u medicinske se svrhe koristi stoljećima.

  Qingdai, Indigo naturalis, može se ekstrahirati iz nekoliko različitih biljaka i također ima dugu povijest medicinske upotrebe.

  Određena prethodna istraživanja sugeriraju da bi ove tvari mogle biti korisne za pacijente s ulceroznim kolitisom, međutim, njihovi rezultati su mješoviti, zbog čega su pokrenuta određena sigurnosna pitanja. Većina studija bila je premala i prekratka da bi se izvukli neki konkretniji zaključci.

  Nova studija istraživala je sigurnost i učinkovitost ovih spojeva kroz tri odvojena testiranja.

  U prvom dijelu studije, 10 pacijenata s ulceroznim kolitisom uzimalo je kombinaciju kurkumina i qingdai-ja četiri tjedna. Sedam osoba imalo je klinički odgovor — što znači da su se njihovi simptomi prorijedili ili su postali manje izraženi. Tri su osobe postigle remisiju, prema preliminarnim rezultatima studije koji su prezentirani na Kongresu Crohn’s and Colitis Congress 2023 u Denveru.

  U drugom dijelu ispitivanja, 42 pacijenta s ulceroznim kolitisom nasumično su raspoređena da uzimaju ili placebo ili kombinaciju kurkumina i qingdai-ja tijekom osam tjedana. 86% pacijenata na liječenju biljnom kombinacijom imalo je pozitivan odgovor, u usporedbi s 31% osoba koje su bile na placebu.

  Pacijenti koji su pozitivno reagirali na biljni tretman su iza toga dodatnih osam tjedana primali samo kurkumin. Gotovo svi od njih imali su trajni pozitivan odgovor, a 80% od ukupnog broja postiglo je remisiju.

  Ovi su rezultati više nego uzbudljivi, kaže Byron Vaughn, dr. med., izvanredni profesor medicine i suvoditelj programa za upalne bolesti crijeva na Sveučilištu Minnesota u Minneapolisu.

  Biti će iznimno važno razumjeti ponovljivost ovog učinka u budućnosti i učinka u različitim subpopulacijama IBD-a, dodaje dr. Vaughn, koji nije bio uključen u novu studiju.

  Međutim, sigurnost uporabe kurkumina i qingdai-a nije u potpunosti jasna iz preliminarnih nalaza studije. Istraživači su izvijestili da je dio pacijenata iskusio nuspojave, ali nisu dali nikakve pojedinosti o tome koliko je pacijenata imalo nuspojave ili koje su probleme imali. Nalazi također nisu objavljeni u medicinskom časopisu niti neovisno provjereni.

  Osim toga, točna količina kurkumina i qingdai-ja korištenih u studiji nije navedena, što otežava određivanje koja bi mješavina ovih spojeva mogla biti najbolja za pacijente, kaže Sunanda Kane, dr. med., profesorica i specijalistica za IBD na klinici Mayo u Rochesteru, Minnesota, koja nije bila uključen u novu studiju.

  Iako su obe ove komponente dostupne putem interneta, njihova kombinacija nije, kaže dr. Kane. Ne znamo točne količine svakog agensa u formulaciji da bi se ti rezultati mogli ponoviti.

  Usprkos tome, nalazi iz nove studije idu u prilog novoj skupini dokaza koji upućuju na to da su kurkumin i qingdai tvari koje vrijedi dodatno testirati kao potencijalne lijekove za ulcerozni kolitis, kaže Vaughn.

  Jedno šestomjesečno kliničko ispitivanje na 82 osobe s ulceroznim kolitisom u remisiji davalo je pacijentima kurkumin ili placebo šest mjeseci. Svi su pacijenti također uzimali sulfasalazin ili mesalamin — lijekove koji se često propisuju za ulcerozni kolitis. Oko 95% pacijenata koji su uzimali kurkumin održalo je remisiju nakon šest mjeseci u usporedbi s oko 79% na placebu.

  Drugo ispitivanje je provedeno na 50 pacijenata s aktivnim ulceroznim kolitisom koji su uzimali mesalamin. Nasumično im je dodijeljeno da uzimaju kurkumin ili placebo mjesec dana. 54% pacijenata na kurkuminu postiglo je remisiju, ali nitko na placebu nije.

  Jedno malo ispitivanje qingdai-ja na 86 pacijenata s aktivnim ulceroznim kolitisom pokazalo je da je oko 81% ispitanika imalo klinički odgovor u smislu smanjenja ozbiljnosti simptoma nakon dva mjeseca uzimanja najveće testirane doze qingdai-ja, u usporedbi s 14% na placebu. 38% pacijenata na najvišoj dozi qingdai-a postiglo je kliničku remisiju, u usporedbi s manje od 5% na placebu. Ali ova je studija izazvala zabrinutost zbog sigurnosti osoba koje su uzimale qingdai – jedan pacijent razvio je plućnu hipertenziju, a 10 osoba imalo je blagu disfunkciju jetre.

  Problemi s jetrom također su uočeni kod 10% pacijenata u drugoj maloj studiji od 20 osoba s aktivnim ulceroznim kolitisom koji su uzimali qingdai dva mjeseca. Ova je studija otkrila da je 72% pacijenata imalo klinički odgovor, a 33% postiglo remisiju s qingdai-jem.

  Doktor Shomron Ben-Horin, glavni autor nove studije i šef gastroenterologije u Medicinskom centru Sheba na Sveučilištu Tel-Aviv u Izraelu, predlaže da pacijenti koji su zainteresirani za uzimanje kurkumina i qingdai-ja to čine samo uz konzultacije sa specijalistom za IBD. U svojoj vlastitoj klinici dr. Ben-Horin kaže da pacijenti s aktivnim ulceroznim kolitisom mogu uzimati kurkumin i qingdai uz konvencionalne lijekove.

  Uvijek zagovaramo njihovu upotrebu, kao pomoćnog sredstva, uz bilo koji biološki ili drugi lijek koji pacijent uzima, i to nakon odgovarajuće konzultacije s liječnikom, zaključuje Ben-Horin.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »