5.2 C
Široki Brijeg
More

  Prehrana s visokim udjelom šećera pogoršava simptome upalnih bolesti crijeva

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Više od 6 milijunaosoba diljem svijeta ima neku od dijagnoza upalnih bolesti crijeva (IBD) — vrstu oboljenja među kojima su najpoznatije Crohnova bolest i ulcerozni kolitis – oba uzrokuju upalu crijeva. Osim ova dva oboljenja, pod IBD još spadaju i mikroskopski kolitis i nedetermirani kolitis.

  Prehrana igra važnu ulogu u povećanju rizika i ublažavanju simptoma IBD-a. Prethodna istraživanja povezuju prehranu s visokim udjelom šećera s većim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva.

  Prehrana s visokim udjelom šećera poznati je uzrok upale u cijelom tijelu. Povećani unos šećera također je povezan s drugim bolestima, uključujući pretilost, kroničnu bolest bubrega i kardiovaskularnih bolesti.

  Istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu su otkrili da konzumiranje prehrane s visokim udjelom šećera također može pogoršati simptome kod osoba s IBD  na osnovu mišjih modela.

  Ova je studija nedavno objavljena u časopisu Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

  Što su upalne bolesti crijeva?

  Upalne bolesti crijeva nastaju kada imunološki sustav tijela napadne vaša crijeva, uzrokujući upalu, bol i oticanje u crijevima.

  • Iako istraživači još uvijek nisu sigurni što točno uzrokuje IBD, do danas su identificirani  neki poznati čimbenici rizika, uključujući:

  – dob
  – etnička pripadnost
  – genetika
  – uzimanje određenih lijekova
  – prehrana

  • Simptomi IBD mogu biti:

  – umor
  – vrućica, noćno znojenje ili oboje
  – povraćanje, mučnina i proljev
  – gubitak apetita
  – bolovi i grčevi u trbuhu
  – neobjašnjivi gubitak težine
  – bol u zglobovima
  – krv u stolici

  • Trenutačno ne postoji lijek za IBD. Liječenje je usmjereno na smanjenje simptoma osobe i izbjegavanje bilo kakvih komplikacija. Uobičajeni tretmani za IBD uključuju:

  – specifične lijekove
  – operativne zahvate
  – promjene načina života, uključujući promjene prehrane, prestanak pušenja i smanjenje razine stresa.

  Proučavanje učinaka konzumacije šećera na IBD

  Na pitanje zašto je odlučio proučavati učinak šećera na IBD, Tim Hand, autor studije, izjavio je:

  Šećer je sveprisutan u prehrani razvijenih zemalja, a prosječna osoba konzumira do kilogram šećera tjedno. Ova količina šećera je neprimjerena za našu vrstu i stoga se činilo da je pravodobno i važno pitanje kako bi visoke razine konzumacije šećera mogle utjecati na odgovor crijeva na neko oštećenje.

  Za studiju, dr. Hand i njegov tim koristili su model miša kako bi testirali učinak standardne prehrane ili prehrane s visokim udjelom šećera na IBD.

  Miševi su hranjeni ili s uobičajenom prehranom ili prehranom s visokim udjelom šećera, a zatim su isti tretirani kemikalijom za oponašanje IBD oštećenja debelog crijeva nakon što su hranjeni jednom od ove dvije vrste prehrane.

  Znanstvenici su izvijestili da su tijekom studije svi miševi hranjeni hranom s visokim udjelom šećera uginuli unutar devet dana od ukupno 14 dana trajanja eksperimenta. Svi miševi hranjeni standardnom prehranom preživjeli su svih 14 dana.

  Prehrana s visokim udjelom šećera sprječava zacjeljivanje debelog crijeva

  Na kraju eksperimenta, istraživači su detaljno proučili debelo crijevo miševa koji su uginuli nakon što su jeli prehranu s visokim udjelom šećera i otkrili da inhibira proces zacjeljivanja ili regeneracije crijeva.

  Crijevo je prekriveno epitelnim slojem, poput kože, ali sa slojem sluzi na površini. Ova crijevna barijera treba se regenerirati svakih tri do pet dana i to putem djelovanja ‘matičnih stanica’ koje se dijele kako bi neprestano stvarale nove kopije, objasnio je dr. Hand.

  Kao što možete zamisliti, ove matične stanice su vrlo važne u regeneraciji oštećenog epitela i moraju se još brže dijeliti kako bi zamijenile mrtve i oštećene stanice. Otkrili smo da visoke koncentracije šećera izravno utječu na sposobnost matičnih stanica u crijevima da se regeneriraju kao odgovor na oštećenje. U okolnostima s visokim količinama šećera, kada trebaju povećati svoju funkciju, crijevne matične stanice to nisu mogle učiniti, objašnjava Tim Hand, autor studije.

  Kako drugi oblici prehrane utječu na simptome IBD

  Dr. Hand je rekao da nalazi studije upućuju na to da bi za osobe s IBD bilo dobro izbjegavati slatka bezalkoholna pića i slatkiše jer se velika količina šećera putem istih može konzumirati vrlo brzo.

  Dodao je da je također važno prvo razgovarati o svim promjenama u prehrani sa svojim liječnikom.

  Što se tiče daljnjih koraka u ovom istraživanju, dr. Hand je rekao da blisko surađuju sa svojim suradnikom dr. Semirom Beyazom u Cold Spring Harbor Laboratories u New Yorku kako bi pokušali definirati kako prehrana, imunološki odgovor i mikrobiota zajedno oblikuju funkciju crijeva.

  Osim prehrane s visokim udjelom šećera i masnoća, koje su uobičajene u razvijenim zemljama, također radimo na tome da definiramo kako pothranjenost — prehrana s niskim sadržajem proteina i niskim udjelom masti — doprinosi crijevnim bolestima kod djece u nerazvijenim zemljama, dodao je.

  U zapadnim društvima vidimo sve veću stopu IBD i sigurno je da tu imamo prehranu s visokim udjelom šećera. Šećer sam po sebi stvarno utječe na crijevni mikrobiom i sigurno može izložiti pacijente riziku od IBD. A oni s IBD-om u smislu zacjeljivanja svojih crijeva sigurno će (također) biti ugroženi. Sumnjam da će pacijentima u budućnosti – pa čak i sada – biti rečeno da bi njihova prehrana trebala biti s vrlo niskim udjelom šećera kako bi prevenirali IBD, kao također i onima koji imaju IBD da im pomognu u postizanju remisije, kaže za kraj dr. Rudolph Bedford, gastroenterolog.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceMNT
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »