18.5 C
Široki Brijeg
More

  Poželim li ponekad da se nikad nisam ni razboljela?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Poželim li ponekad da se nikad nisam ni razboljela?! Pitanje o kojem sam često razmišljala u samim počecima suživota s IBD jer nisam htjela prihvatiti UC kao realnost u svom životu.

  Moram priznati da u zadnje vrijeme, otprilike otkako imam ileostomu, ne zamaram sebe previše s tim.

  Naravno da sam se milijun puta zapitala kakav bi moj život bio bez bolesti. Vjerujem da većina oboljelih se i sama to pita u određenim situacijama. Naročito u onima u kojima jedva dišemo ispod tereta.

  To je jedan oblik bježanja od stvarnosti i izbjegavanje prihvaćanja realnosti, stvarnog i trenutnog stanja u kojem jesmo.

  Željeli “tuđi život” umjesto da živimo vlastiti i prihvatimo svoju realnost je pogrešan izbor. Način razmišljanja koji vodi ka depresiji i koji narušava još više naše zdravlje.

  Nije pogrešno željeti biti zdrav, ali je pogrešno uporno pokušavati iznova i iznova promijeniti situacije i stanja u životu na koja ne možemo utjecati.

  Ono na što možemo utjecati je kvaliteta života.

  Možemo i moramo. Život nema reprizu.

  Ja, ti niti bilo tko drugi nije definiran svojom bolesti, ali je činjenica da nas ta ista bolest oblikuje.

  Ako joj dopustimo da nas slomi i vlada nama stalno ćemo biti nezadovoljni i pitati se “što bi bilo kad bi bilo”. Ali ako mi uložimo sve svoje napore da unatoč bolesti imamo što kvalitetniji i bolji život, bolju svakodnevnicu i bolje sutra, bolest neće vladati nama nego biti dio nas.

  Život je pun izazova, i da, stvarno može biti težak ponekad. Događati će se naizgled bezizlazne situacije, pokleknuti ćemo s vremena na vrijeme i sve to će biti prihvatljivo dokle god budemo svjesni prolaznosti tih trenutaka.

  Konstantno priželjkivanje da se nešto u životu promijeni umjesto rada na sebi i traženja načina da sami promijenimo ono što možemo, ostaviti će osjećaj praznine u nama.

  Danas reci sebi, sad je trenutak da naučim prihvaćati izazove u životu kako budu dolazili i da se nosim s njima na najbolji mogući način koji umijem.

  Život je 10% onoga što nam se događa i 90% onoga kako reagiramo na to.

  Poželim li ponekad da se nikad nisam ni razboljela? Da, ali bez ove bolesti ja valjda ne bih bila ja i zato prihvaćam umjesto da poričem. Jer to sam ja, bolest me oblikovala, a valjda svi mi dobijemo onoliko težak teret koliki možemo podnijeti.

   

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »