Sunday, July 14, 2024

Postoji li razlog zašto ljudi imaju različite veličine stome?

Podijelite

Stoma je otvor na površini trbuha koji omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je nemoguće to ostvariti kroz urinarni trakt ili probavni sustav.

Stoma vizualno izgleda kao izbočina do par cm na trbušnoj stjenki. Crvenkaste je boje poput unutarnjeg dijela usne šupljine. Nema živčane završetke, što znači da je neosjetljiva na bol i na dodir je vlažna, a njen naziv se određuje prema organu koji se izvodi na trbušnu stjenku.

Važno je voditi računa o zdravlju stome i peristomalne kože, a to se najbolje može postići redovitim mijenjanjem pomagala i pravilnom higijenom i njegovim područjem oko stoma.

Baš kao što je svaka osoba jedinstvena na ovome svijetu, tako i ne postoji jedinstven oblik ili veličina stome koja odgovara baš svakoj osobi sa stomom. Ako krenete guglati po internetu ili ako krenete pregledavati brošure koje vam je dala vaša stoma sestra, vidjeti ćete slike stoma raznih oblika i veličina. Ako već imate stomu, primjećujete da vaša stoma nije identična niti jednoj stomi sa slike. Ako tek trebate dobiti stomu, nema jamstva da će vaša stoma izgledati upravo tako kao na slikama.

Više je razloga zašto je to tako.

Kao prvo, ileostoma, kolostoma i urostoma uopće ne sliče jedna na drugu. Za ileostomu je idealno da je malo izbočena iznad površine kože. Kolostoma je uglavnom u ravnini kožu. Urostoma izgleda pomalo poput ileostome, ali je općenito manje veličine.

Osim toga, privremene stome i bipolarne stome izgledaju također drugačije, pa tako možete vidjeti da netko ima dvije stome jednu uz drugu (eng. loop stoma), pa čak i dvije stome jednu s lijeve i drugu s desne strane trbuha.

Dakle, razloga je više, a prvenstveno se odnose na vrstu stome koja se izvodi na površinu trbuha. Ali sve dok je vaša stoma crvena, zdrava i sjajna i normalno funkcionira, može imati bilo koji oblik ili veličinu. Dakle, dokle god funkcionira dobro, ni o čemu drugome se ne trebate brinuti.

SourceEakin

Pročitajte više

Više

Translate »