4.1 C
Široki Brijeg
More

  Pogled na IBD iz kuta prehrane i nutricije

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kad bi sada upitali 10 osoba s upalnim bolestima crijeva (IBD) o njihovom načinu prehrane, sigurno biste dobili 10 različitih odgovora o tome kako određena hrana utječe na njihovo stanje, jer, zapravo, ne postoji jedinstven preporučeni pristup prehrani za IBD.

  Međutim, postoje neke smjernice koje je moguće koristiti kako biste pronašli put do zdrave prehrane koja istovremeno okrjepljuje vaše tijelo nutritivnim izvorima i pomaže u upravljanju simptomima IBD.

  Kako prehrana utječe na IBD –Prehrana nije uzrok niti lijek za IBD. Međutim, od iznimne je važnosti za osobe s IBD da opskrbe svoje tijelo hranom koja je nutritivno bogata. Posebno tijekom pogoršanja bolesti je važno usredotočiti se na prehranu kako bi se tijelo bolje nosilo s upalom.

  Mnoge osobe s IBD ograničavaju hranu tijekom pogoršanja bolesti kako bi umirili simptome kao što su bol i proljev. Ali restriktivne dijete mogu dovesti do nedovoljnog unosa vitamina i utjecati na kvalitetu života. S IBD već imate upalu u tankom i debelom crijevu koja može inhibirati apsorpciju vitamina i minerala. Osim toga, neki lijekovi za liječenje mogu ometati apsorpciju, zbog čega je povratak redovnoj prehrani posebno važan.

  Nedostatak apetita čest je kod osoba s IBD, osobito tijekom pogoršanja bolest, što može još više otežati održavanje zdrave tjelesne težine – nije neuobičajeno da se osobe s IBD bore s manjkom kilograma. Konzumiranje hrane bogate hranjivim tvarima – češći mali obroci i kreativnost s obrocima – kao što je isprobavanje hrane na različitim temperaturama, strategije su koje mogu pomoći.

  Neke namirnice mogu biti okidači za određene osobe (kao što je mlijeko, ukoliko postoji intolerancija na laktozu), dok druge (kao što su alkohol, masna hrana, hrana koja potiče stvaranje plinova ili gazirana pića) obično pogoršavaju crijevne probleme.

  Bitno je komunicirati sa svojim liječnikom o tome kako prehrana utječe na simptome, kao i poslušati dane savjete i smjernice – samo polovica pacijenata s IBD kaže da su slijedili savjete liječnika o prehrani.

  Opće smjernice- Svaka osoba s IBD odlučit će se za vlastitu dijetu koja joj odgovara. Uvijek je dobra opcija pronaći i naučiti kako pripremiti neke recepte koji sadrže ukusne i dobro podnošljive namirnice – to će vam pomoći da izbjegnete posezanje za gotovom hranom kada ste umorni ili se borite s pogoršanjem simptoma.

  Ovo su opće smjernice koje bi vam mogle biti od koristi u pogledu razumijevanja kako jesti za IBD.

  • Alkoholna pića – Piće utječe na svaku osobu s IBD drugačije. Na primjer, kod nekih  pivo može dovesti do stvaranja plinova i nadutosti. Unatoč osobnim razlikama, nema sumnje da ima utjecaj na probavni sustav (osobito na jetru). Razmotrite ovu smjernicu i raspravite o istoj sa svojim liječnikom. Osim toga, određeni lijekovi koji se koriste za tretiranje IBD ili komplikacija nastalih zbog IBD nije poželjno miješati s alkoholom.
  • Gazirana pića – Dodatna karbonizacija može dovesti do nadutosti i plinova, koji su sami po sebi neugodni, ali i mogu biti osobito izraženi tijekom pogoršanja bolesti.
  • Pržena hrana – Pržena hrana često je puna masnoća i praznih kalorija te kod nekih osoba može izazvati dijareju.
  • Hrana bogata vlaknima – Vlakna su važan dio uravnotežene prehrane, ali hranu koja je bogata ovim nutrijentom – poput orašastih plodova, kukuruza, sjemenki i kokica – možda treba ograničiti. Ovo se osobito preporuča nakon abdominalne operacije (stoma ili J-pouch) i za svakoga tko ima stenoze (suženi dio crijeva).
  • Laktoza – Netolerancija na laktozu je česta. Izbacivanje mliječnih proizvoda pomoći će u izbjegavanju simptoma uzrokovanih mliječnim šećerom.

  Dijete koje bi mogle biti dobre za IBD – Neke osobe navode da promjena prehrane (određena dijeta) pomaže kod smirivanja simptoma, ali ne postoji dijeta za koju se pokazalo da pomaže svim osobama s IBD jednako. Same studije o prehrani teško je osmisliti, budući da ispitanici mogu ne poštivati smjernice i na taj način dovesti do pogrešnih rezultata. Rad s registriranim dijetetičarom daje najizglednije šanse za uspješno osmišljavanje dijete koja pomaže kod olakšanja simptoma i ne ograničava unos vitamina i hranjivih tvari.

  Dijeta siromašna vlaknima može se koristiti neko vrijeme, kao nakon operacije ili tijekom pogoršanja. Ograničavanje unosa netopivih vlakana može rezultirati manjom količinom stolice. Također može pomoći u smanjenju nadutosti i boli, budući da kroz crijeva prolazi manje neprobavljene hrane.

  Međutim, ova dijeta nije predviđena za dugoročno pridržavanje, a osobe s IBD trebale bi se što prije vratiti sveobuhvatnijoj prehrani koja uključuje široki izbor namirnica.

  FODMAP dijeta se bazira na ograničavanju bilo koje hranu koja sadrži FODMAP. Nije namijenjen za dugoročnu primjenu, nego samo za privremeno praćenje.

  Većina osoba instinktivno ne zna koja je hrana s visokim ili niskim udjelom FODMAP-a, pa je najbolje isprobati ovu dijetu uz blisku suradnju s dijetetičarom koji se razumije u IBD. Provedene su male studije o dijeti s niskim unosom FODMAP-a i IBD, a iste su pokazale dobre rezultate. Potrebna su dodatna klinička ispitivanja prije nego što se ova dijeta može preporučiti široj skupini osoba s IBD.

  Bezglutenska dijeta iz prehrane izbacuje gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Hrana koja sadrži gluten također ima visok sadržaj FODMAPS-a. Neke osobe  s IBD navode kako su uklanjanjem glutena iz prehrane uspjeli ublažiti simptome, ali istraživači još nisu utvrdili smanjuje li to i upalu koju izaziva IBD. Osim toga, možda bi bilo dobro testirati se na celijakiju prije početka dijete bez glutena.

  Dijeta bez laktoze – Neke osobe s IBD kažu kako im mliječni šećer (laktoza) uzrokuje nadutost, proljev ili nelagodu. Simptomi mogu varirati od blagih do teških. Izbacivanje svih mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu iz prehrane najbolji je način da se izbjegnu povezani simptomi.

  Specifična dijeta s ugljikohidratima (SCD) podrazumijeva izbacivanje žitarica, laktoze i šećera iz prehrane. Glavni nedostatak ove dijete je što je većina pacijenata smatra restriktivnom i teškom za slijediti. Nije opsežno proučavana za upotrebu kod osoba s IBD zbog čega je njena učinkovitost nepoznata. Međutim, ne smatra se štetnim.

  Dijeta koja oponaša post ponavlja cikluse niskokalorične prehrane biljnog porijekla. Studija Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji pokazala je da su ovi četverodnevni ciklusi djelomično ublažili IBD kod miševa. Istraživači su usporedili restrikciju kalorija i proces ponovnog hranjenja s rušenjem i ponovnom izgradnjom kuće. Potrebno je više istraživanja na ljudima.

  Tekuće dijete se obično ne preporučuju, ali se mogu koristiti nakon operacije ili kada postoji suženje crijeva. Ovu dijetu ne treba dugo provoditi jer ograničava unos hranjivih tvari.

  Ekskluzivna enteralna prehrana (EEN) je tekuća dijeta i obično se daje kroz cjevčicu koja ide niz nos do želuca – obično preko noći.

  EEN je jedina dijeta koja je dovoljno proučena da postoje dobri znanstveni dokazi koji podupiru njezinu upotrebu za IBD. Ne samo da pomaže u poboljšanju simptoma, već također može pomoći u smanjenju upale u crijevima. Međutim, iako se pokazalo da ova opcija pomaže kod Crohnove bolesti kod djece, manje je dokaza da dobro djeluje kod odraslih.

  Utvrđivanje koja hrana može izazvati simptome proljeva ili nadutosti može potrajati i potrebno je pažljivo pratiti svaku promjenu. Vođenje detaljnog dnevnika prehrane koji uključuje simptome i reakcije na određenu hranu može pomoći.

  Eliminacijska dijeta još je jedna tehnika koja može pomoći. Za korištenje ove metode važno je dobiti savjet kvalificiranog zdravstvenog radnika – po mogućnosti registriranog dijetetičara – budući da takva dijeta može biti dugotrajna i zbunjujuća.

  Izbacivanje hrane treba provoditi samo kratkoročno dok se ne identificiraju potencijalne intolerancije na hranu. Ako hranu ili skupine namirnica treba stalno izbjegavati, dijetetičar može napraviti plan koji osigurava odgovarajući unos vitamina i minerala.

  Mnoge osobe s IBD ne znaju što bi mogle jesti, a što ne. Međutim, stvar je u pokušajima i pogreškama, a one mogu biti dugotrajne i frustrirajuće, ali to je trenutno najbolji način za otkrivanje prehrane koja djeluje na olakšavanje simptoma i koja je također zdrava. Vaš bi cilj trebao biti kontrolirati svoje stanje i vratiti se zdravoj prehrani što je prije moguće. Najbolji način da to učinite je da potražite pomoć i blisko surađujete s iskusnim zdravstvenim radnicima.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »