Sunday, July 14, 2024

Pjevač Imagine Dragons – Dan Reynolds – bori se s dvije ozbiljne dijagnoze

Podijelite

Kad je Dan Reynolds stao na pozornicu u Leeds Areni u studenom 2015. godine, bio je rock zvijezda u usponu. Njegov bend, Imagine Dragons, bio je usred svjetske turneje kako bi promovirali svoj drugi album, Smoke + Mirrors, koji je dosegnuo same vrhove ljestvica u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali imao je osobnu i bolnu tajnu koju više nije želio tajiti od svojih obožavatelja.

Nikad ovo nisam javno rekao, ali ću to jednostavno reći jer je to sada dio mog života, rekao je Reynolds publici. …Imam nešto što se zove ankilozantni spondilitis. To je autoimuna bolest i nikada nisam o tome govorio jer me je, iskreno, bilo sram. I večeras ću to podijeliti s vama, jer vjerojatno postoje i druge osobe koje pate od toga. U osnovi vaš imunološki sustav misli da su vaši zglobovi bolest i stoga napada vaše zglobove i razvija se artritis. … Zapravo se pretvorite u stariju osobu s artritisom, a još uvijek ste mladi i vaši zglobovi  mogu srasti, a to je prilično zastrašujuća stvar. Dakle, ako netko od vas pati od depresije ili neke bolesti, ovo za vas, jer život ide dalje.

Unatoč dijagnozi, Reynolds nastavlja sa svojim životom. Oženjen je, ima tri kćeri i dječaka, a njegov bend nastavlja obarati ljestvice. Međutim, između toga što je tata i suprug, snima  i ide na turneje, Reynolds je morao prilagoditi svoj jedinstveni “rocknroll” način života životu s ankilozantnim spondilitisom i ulceroznim kolitisom – dvjema kroničnim upalnim bolestima koje mogu izuzetno otežati život ako se ne liječe na vrijeme.

Kada vam u životu pada kiša i kada ste usred oluje, možete se ili sakriti ili možete nešto poduzeti, kaže Reynolds. Prva stvar koju sam trebao učiniti je poduzeti nešto. Pa sam otišao kod reumatologa.

Prije nego što je Reynolds postao glazbena zvijezda, nije odrastao kao tipična rock zvijezda. Jedan od devetero braće i sestara, odrastao je u Nevadi kao član Mormonske crkve.

Tjedan prije nego što je Reynolds trebao krenuti na Sveučilište Brigham Young (BYU), prestižni fakultet povezan s njegovom crkvom, naišao je na veliku prepreku.

Tjedan dana prije nego što sam trebao ići, sastao sam se s biskupom i rekao mu da sam imao spolni odnos sa svojom djevojkom s kojom sam bio četiri godine i zbog toga priznanja su me izbacili s BYU, izjavio je Reynolds. I to je bio okidač u mom životu. Bio je to prvi put da sam upao u depresiju. Rečeno mi je da moram ostati kod kuće dok su svi moji prijatelji otišli na fakultet, a moj cimer je morao pronaći nekog drugog umjesto mene. Osjećao sam se kao da me cijela zajednica osuđuje.

Reynolds se upisao na Sveučilištu Nevada u Las Vegasu prije nego što se na kraju uspio prebaciti na Sveučilište Brigham Young. Na BYU je Reynolds osnovao Imagine Dragons, a nakon što je pobijedio u natjecanju bendova. Unatoč tim uspjesima, iza kulisa se borio sa simptomima kronične boli koja mu je otežavala život, a da nije znao zbog čega.

Gledajući unatrag, Reynolds misli da je njegov ankilozantni spondilitis možda počeo još u srednjoj školi. Način na koji ja opisujem bol je kada odete zubaru i oni buše i vi osjetite tu duboku bol u živcu, kaže Reynolds. Stvarno sam to osjetio u donjem dijelu leđa, sakroilijakalnim (SI) zglobovima, kukovima, u stopalu – upala je bila prisutna i nije se povlačila.

Kao odrasla osoba, Reynolds je išao od liječnika do liječnika, nadajući se da će pronaći odgovor za bol koju je osjećao svaki dan. Rekli bi da je to išijas, kaže Reynolds. Ili da je možda iskočio disk, ili da trebam rendgenske snimke i slične stvari. U to sam vrijeme bio švorc glazbenik. Nisam imao zdravstveno osiguranje. Doživljavao sam veliku bol i prolazila sam kroz taj proces godinu dana. Dijagnoza mi je postavljena tek u 24. godini.

Dok je Reynolds pokušavao pronaći pravu dijagnozu živio je u agoniji, jer bi svirao na nastupima na kojima su direktori diskografskih kuća bili u publici, a on se nadao da će Imagine Dragons potpisati ugovor za glazbenu kuću.

Kad bih se probudio, bio bih jako ukočen satima. Ujutro nisam mogao dotaknuti nožne prste, kaže Reynolds.

Noću bi bilo užasno. Nisam mogao spavati. U neopisivim bolovima, prevrtao bih se dok sam pokušavao pronaći položaj u kojem me ne boli. Čak i dugo sjedenje može stvarno boljeti. Neposredno prije nego što je bend potpisao, svirali smo u klubovima po LA-u i Las Vegasu. Imali smo jedan od onih autobusa do zračne luke kojim smo putovali. Izdavačke kuće su počele dolaziti na naše nastupe, a ja sam znao da ne izvodim nastupe toliko dobro koliko sam znao da mogu. Sjećam se nastupa u San Diegu gdje sam bio ukočen kao daska i cijelo sam vrijeme stajao potpuno mirno, uspravno. Vjerojatno su mislili da je to moja “furka” (smijeh). Čak su i pokreti koje je zahtijevalo pjevanje uzrokovali bol u živcima (kao spazam).

Nakon što mu je već dijagnosticiran ulcerozni kolitis, jedno od dva poznatija oboljenja koje spada pod upalne bolesti crijeva, Reynolds je otišao kod reumatologa koji mu je dijagnosticirao ankilozantni spondilitis. Otišao sam kod dr. Susan Baker u Los Angelesu i bila je nevjerojatna, kaže Reynolds. Prošla je kroz moj način prehrane, tjelovježbu i dnevnu rutinu. Radila je analizu krvi i postavljala mi puno pitanja. Uzela si je vremena i bilo joj je stalo. Probali smo različitu prehranu. Kad jedno ne bi upalilo, pokušali smo s nečim drugim. Ako jedan tretman ne bi djelovao, pokušali bismo s novim. Bilo je puno pokušaja i pogrešaka, ali to je bilo 10 puta bolje od ‘ajmo napraviti još jednu rendgensku snimku’.

Reynolds i njegov reumatolog sastavili su plan liječenja kako bi mu pomogli da se nosi s autoimunom bolešću, što je značilo da mora više paziti što jede, uključujući i njegovu doživotnu predanost žitaricama za doručak. Jeo bih žitarice više puta dnevno, posebno neposredno prije spavanja, kaže Reynolds, smijući se na tu pomisao. I dalje imam pravi afinitet prema tim stvarima, ali ne jedem to po cijeli dan i svaki dan. Moja stara prehrana bila je pizza, prerađena hrana, hamburgeri, kruh, kruh i još kruha. Onoliko kruha koliko mogu gurnuti u usta, kaže.

Dio njegovog liječenja bio je i prelazak na protuupalnu prehranu.

Prešao sam na protuupalnu prehranu. Svatko je drugačiji, objašnjava, ono što mi odgovara je puno ribe, piletine, riže, povrća. Izbjegavam kruh, mliječne proizvode i šećer. Jedem voće i uzimam prirodni šećer, ali izbjegavam sve što je prerađeno.

Godine 2011., konačno shvaćajući zdravstvene probleme s kojima se suočava i liječeći ih, Reynolds i Imagine Dragons počeli su nizati uspjehe. Bend je potpisao ugovor s Interscope Recordsom i lansirali su svoj debitantski album, Night Visions  2012. godine. Njihov singl, “Radioactive”, postaje jedan od najvećih hitova godine. U samo nekoliko kratkih godina, Reynolds i njegov bend bili su sveprisutni na sceni diljem svijeta.

Reynolds je svoje zdravlje postavio kao prioritet. Osim što je iz prehrane izbacio mnoge namirnice koje mogu uzrokovati upalu, posvetio se i fitnesu, što ga dovodi na stranice časopisa Men’s Health u siječnju 2019. godine.

U jednoj svojoj objavi Reynolds se zahvalio svom treneru Benu Feinbergu što mu je pomogao kontrolirati simptome bolesti. Proveo sam desetljeće boreći se s autoimunom bolešću koja je upalila sve moje zglobove. Sada živim bez bolova, u potpunoj sam remisiji i najzdraviji sam u životu. Pravilna prehrana, vitamini i tjelovježba. To mi je promijenilo život.

Reynolds se nosi s bolešću toliko uspješno da ne koristi lijekove, osim u aktivnim fazama, i neizmjerno je zahvalan na tome.

Unatoč tome što je rock zvijezda, Reynolds ne može zaboraviti kako je to bilo prije nositi se s dijagnozama.

Reynolds je preporučio svima koji se bore s medicinskim ili mentalnim problemima da pokušaju biti ljubazni prema sebi i uklone stresne faktore iz svog života. Svaki dan radite stvari koje će smanjiti stres u vašem životu. Počastite se onim što isključuje vaš um. Ako trebam slušati svoje podcaste, ići u teretanu ili čitati knjigu, to ću i učiniti. Moj prioritet u životu je moje zdravlje. Ako moje zdravlje nije dobro, ne mogu ništa raditi – ne mogu biti dobar otac, dobar glazbenik, dobar suprug. Ne mogu dovoljno naglasiti potrebu za smanjenjem stresa.

Pročitajte više

Više

Translate »