5.2 C
Široki Brijeg
More

  Pitanja koja je bitno postaviti svom liječniku prije kolonoskopije

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Život s IBD i kolonoskopije su vam kao dvije strane medalje – ne možete imati jedno bez drugog.

  Vrlo je vjerojatno da ste kao osoba s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom prošli barem nekoliko kolonoskopija prije svoje 5. godišnjice suživota s IBD – a imati i samo jednu kolonoskopiju godišnje u prosjeku može biti prilično zastrašujuće. Čak i oni najhrabriji mogu imati problem s procesom obavljanja kolonoskopije i pripreme za istu.

  Mnogo je pitanja za razmotriti, od pravilne pripreme do poštivanja svih koraka kroz proceduru. U nastavku pročitajte neka važnija pitanja, a za koja želite biti sigurni da ćete ih postaviti svom gastroenterologu prije i nakon sljedeće kolonoskopije.

  Trebam li prestati uzimati neke lijekove prije kolonoskopije?

  Ovisno o vašim lijekovima, možda ćete neke morati prestati uzimati dan ili dva prije zahvata. Ili, možda ćete moći uzeti sve lijekove koje redovito uzimate sve do trenutka pregleda, s malim gutljajem vode. Obavezno pitajte svog liječnika što točno možete uzeti i koliko blizu početka postupka možete uzeti posljednju dozu.

  Postoje li ograničenja u prehrani koja trebam poštivati prije postupka?

  Većini pacijenata se savjetuje da ograniče unos orašastih plodova i sjemenki te bilo koju hranu bogatu vlaknima(koja može zapeti u naborima probavnog trakta) najmanje 48 sati prije kolonoskopije. Međutim, važno je znati cijeli popis hrane koju biste trebali izbjegavati kako bi vaš  liječnik mogao dobiti jasnu i točnu sliku o svemu tijekom pregleda.

  Brošura s detaljnim uputama o tome kako se uspješno pripremiti za kolonoskopiju najvjerojatnije će sadržavati navedene stavke, ali nije loše još jednom napomenuti kako debelo crijevo bilo potpuno čisto.

  Osim toga, provjerite sa svojim liječnikom postoje li namirnice koje biste trebali izbjegavati i nakon zahvata. Svi znamo koliko je dobar okus prvog obroka nakon kolonoskopije, ali unaprijed se informirajte o svemu što biste trebali izbjegavati kako vam ne bi loše “sjelo” na želudac ili izazvalo potencijalno negativne nuspojave.

  Koji je konkretni razlog kolonoskopije?

  Vaša kolonoskopija može biti rutinska, samo kako biste bili sigurni da sve izgleda dobro i ostaje isto, ali može biti metoda traženja nove dijagnoze ili pregledavanja određenog problema. Uvijek pitajte svog gastroenterologa na pregledu kad zakazujete zahvat i na sam dan pregleda zbog čega se radi kolonoskopija. Bitno je jasno razumjeti očekivanja od pregleda prije odlaska pod anesteziju.

  Ako idete u pratnji na pregled, moglo bi vam biti od pomoći da i oni postavljaju pitanja, jer biste se mogli zbog samog pregleda osjećati preopterećeno ili nervozno zbog čega biste mogli zaboraviti odgovore svog liječnika ili sva dodatna pitanja koja imate.

  “Ako ovo, što onda”?

  Također je dobro imati plan ako se tijekom postupka otkrije nešto neočekivano. Stoga, možete pitati svog liječnika: “Ako ovako izgleda, koji je onda sljedeći korak?” ili “Ako se ovo pojavi, što da radimo?” Ovaj način pripreme pomaže u upravljanju očekivanjima i može vam pomoći da se osjećate samouvjerenije i ugodnije prilikom ulaska na pregled. Ne postoji previše pitanja, pa će potpuno razumijevanje svih mogućih ishoda cijeli proces učiniti manje napornim.

  Koji su sljedeći koraci?

  Odgovor može biti vrlo jednostavan – kao kontrolni pregled kod vašeg liječnika za 6 mjeseci, ili možda laboratorijska obrada u roku od tjedan dana. Bez obzira na to koji su vaši sljedeći koraci nakon zahvata, svakako ih jasno identificirajte sa svojim liječnikom prije nego odete doma. Najvjerojatnije ćete biti ošamućeni nakon buđenja pa je neophodno imati nešto za pisanje kako biste bili sigurni da ste sve “pohvatali”.

  Vaš gastroenterolog će vam najvjerojatnije dati sažete bilješke u nalazu, a koje će detaljno opisivati što je pronađeno i koji su sljedeći koraci, ali u slučaju da se morate svega sjetiti sami, pametan je potez imati olovku i papir pri ruci.

  Mogu li ovo napisati?

  Na kraju, uvijek pitajte možete li zapisati sve što vam liječnik kaže, bez obzira na to koliko neznatno to bilo. Prolazak kroz kolonoskopiju može biti zastrašujući, a naši živci mogu izvući najgore od nas, sprječavajući nas da jasno razmišljamo.

  Uvijek imajte napisan popis pitanja koja želite postaviti liječniku i tražite da zapišete ono što vam kažu, bilo prije ili nakon postupka. Zapišite sve i osjećati ćete se puno bolje psihički kada budete išli na sljedeću kolonoskopiju.

  Koja pitanja o kolonoskopiji vi postavljate svom gastroenterologu pišite u komentarima.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »