5.2 C
Široki Brijeg
More

  “Pancaking” kod osoba sa stomom – što znači i kako si pomoći?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Imati stomu ne znači samo da je ona tu, kao neki vizualni dodatak. Naprotiv, imati stomu znači dobiti jedan novi “posao” na kojem ne možeš imati slobodan dan ili dati otkaz.

  Živjeti sa stomom je cjeloživotno iskustvo i učenje. Osobno smatram da da je uvijek bolje biti pripremljen za slučaj “što ako”, nego da me neka situacija ili događaj zateku nespremnu.

  “Pancakin” bi u prijevodu značilo “palačinkarenje” ili “formiranje palačinke” – odnosno, u pojašnjenju – sadržaj koji izađe iz stome se skuplja oko stome i zajedno s njom nalikuje na palačinku.

  “Pancaking” se događa kada uslijed nedostatka zraka u stoma vrećici, umjesto da sadržaj padne na dno vrećice, isti se skuplja oko stome i tu zadržava, podsjećajući vizualno na palačinku. Skupljanje sadržaja oko stome može dovesti do daljnjih komplikacija, odnosno  odlijepiti bazni podložak (disk/ pločicu) od kože i dovesti do curenja sadržaja mimo pomagala.

  @miss_stoma/Instagram

  Dakle, nedostatak zraka u vrećici, odnosno stvaranje vakuuma u vrećici znači da je zrak “isisan” iz pomagala i da uslijed nedostatka zraka se dvije strane vrećice zalijepe jedna za drugu, što dovodi do pojave “pancaking-a”.

  Iako je “pancaking” češći kod osoba s kolostomom, nije isključeno da će se dogoditi i osobama koje imaju ileostomu.

  Prelistavajući razne grupe podrške, stvarno se svata može naučiti, pa tako i o “pancaking” trikovima samopomoći.

  Izdvojiti ću neke od češćih.

  Prvi savjeti kažu kako je jako bitno održavati stolicu umjereno formiranom, jer baš stolica koja je previše tvrda dovodi do “pancaking-a”. Da bi stolica bila takva dosta osoba sa stomom (kolostoma) navodi kako je bitno jesti hranu bogatu vlaknima i piti puno vode/tekućine.

  Drugi je savjet napraviti malu pamučnu lopticu i ubaciti unutra kako bi se fizički spriječilo lijepljenje dvije strane vrećice međusobno. Zanimljivo mi je i da postoji dodatak koji se umetne kako bi poslužio toj svrsi. Osobno ga nisam upratila u našoj regiji, ali recimo Velika Britanija ga spominje i navode da se može potražiti kod dobavljača stoma pomagala. Nazivaju ih mostovi za stomu, a izgleda da se radi o nekoj spužvici koja se zalijepi s unutarnje strane i fizički razdvaja dvije strane vrećice.

  Treći savjet je korištenje lubrikanata, dječjeg ulja ili maslinovog ulja kojim se premaže unutrašnjost vrećice kako bi se olakšalo klizanje sadržaja prema dnu vrećice.

  Četvrti je korištenje stikera koji dođu uz svako pakiranje stoma vrećica s filterom. Uz pomoć ovih stikera zadržite malo zraka u vrećici i spriječite “pancaking”.

  Dakle, prvo pustite malo zraka u vrećicu, zatvorite ju, a zatim stiker nalijepite preko filtera kako bi zrak ostao “zarobljen” unutra. Ukoliko se nakupi previše zraka, povremeno uklonite stiker da zrak izađe (ne u vodi). Zrak možete ispustiti i kada praznite/mijenjate vrećicu.

  @miss_stoma

  Trik samopomoći za “pancaking” kod osoba sa stomom- prvi dio. Više o “pancaking” i životu sa stomom potražite na misstoma.com #pancaking #stomaowner #stomablogger #stomahack #ileostomy #colostomy #stoma #kolostoma #ileostoma

  ♬ The Big Day – Alex Arias & Alexander Julius Wright

  Iako velika većina neki od gore navedenih trikova samopomoći navodi kao odličan način rješavanja “pancaking-a”, primijetila sam da i mali postotak njih navodi da bez obzira na prehranu/unos vode ili neki od gore pobrojanih savjeta i dalje ima ovaj problem.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »