Monday, April 22, 2024

Otkriven novi soj crijevnih bakterija koje bi mogle otvoriti put prevenciji za upalne bolesti crijeva i rak debelog crijeva

Podijelite

Istraživači su izolirali pet sojeva crijevnih bakterija koje bi mogle biti putokaz novim tretmanima za upalne bolesti crijeva i potencijalno pomoći u sprječavanju nekih oblika raka crijeva.

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Queensland zajedno s Mater istraživačima, identificirala je sojeve crijevnih bakterija koji suzbijaju upalu u crijevima kao i iscrpljujuće simptome upalnih bolesti crijeva (IBD).

Upalne bolesti crijeva su kronično stanje karakterizirano recidivirajućom upalom crijeva za koju se vjeruje da je uzrokovana kompozicijom abnormalnih crijevnih bakterija koje nastaju kao posljedica imunološkog odgovora kod genetski predisponiranih osoba što rezultira teškim simptomima bolesti.

Istraživač sa Sveučilišta u Queenslandu i voditelj istraživačke grupe za upalne bolesti crijeva, profesor Jake Begun, rekao je da je njegov tim izolirao bakterije pronađene u zdravim crijevima i identificirao nekoliko vrsta koje proizvode niz protuupalnih tvari.

Iako se crijevni mikrobiom sastoji od trilijuna bakterija koje su evoluirale zajedno s ljudima tijekom vremena, naši laboratorijski testovi identificirali su pet sojeva koji su uspjeli suzbiti upalu u uzorcima krvi i tkiva pacijenata s IBD, rekao je dr. Begun.

Nadalje, jedan od ovih zdravih sojeva crijevnih bakterija proizveo je protuupalne tvari koje su mogle umanjiti ozbiljnost bolesti u pretkliničkom modelu inhibicijom jednog od glavnih molekularnih regulatora upale nazvanog NF-kB, bez izazivanja ikakvih nuspojava.

Rabina Giri, kandidat Sveučilišta za doktorat, izjavila je da je istraživanje pokazalo da dobri bakterijski sojevi inhibiraju proupalni enzim NF-kB za otprilike polovicu. Što je najvažnije, to je bilo dovoljno za suzbijanje upale, ali nije izazvalo nikakve nuspojave u životinjskim modelima. Naša bi otkrića mogla utrti put razvoju terapija za IBD koje se temelje na prirodnim tvarima koje proizvode “dobre” crijevne bakterije, a koje bi se mogle pokazati sigurnijima od postojećih lijekova.

Više od 100.000 Australaca živi s IBD koji ima dva dominantna podtipa – Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Otprilike jedna od pet osoba čija bolest zahvaća njihovo debelo crijevo, razvije kolorektalni rak – što je dvostruko više nego u općoj populaciji.

Pacijenti se općenito liječe snažnim lijekovima koji suzbijaju imunološki sustav kako bi se ublažili simptomi – međutim ti lijekovi djeluju samo na oko 50 posto pacijenata.

Dr. Begun je rekao da su rezultati istraživanja i više nego obećavajući, ali je također važno zapamtiti da izbor načina života može drastično smanjiti rizik od razvoja IBD i raka debelog crijeva.

Studije pokazuju da prehrana bogata vlaknima i siromašna rafiniranim šećerom, ultraprerađenom hrana i prerađenim mesom može smanjiti rizik od razvoja IBD i raka debelog crijeva, rekao je.

Pacijenti s obiteljskom poviješću raka crijeva ili oni koji spadaju u rizičnu skupinu za razvoj raka debelog crijeva trebali bi razgovarati sa svojim liječnikom o prevenciji ovog malignih oboljenja, ističe dr. Begun

56-godišnjoj Lyn Savage dijagnosticiran je rak debelog crijeva u listopadu 2021. i bila je podvrgnuta liječenju u bolnici Mater u Brisbaneu.
Gospođa Savage, koja se borila s poremećajima crijeva od svojih tinejdžerskih godina, rekla je da rezultati istraživanja daju nadu pacijentima koji žive s bolestima crijeva.
“Ako istraživači mogu otkriti što uzrokuje bolest crijeva, postoji šansa da jednog dana moja djeca ili unuci neće morati prolaziti kroz ono što sam ja doživjela tijekom proteklih desetljeća”, rekla je Lyn.

Pročitajte više

Više

Translate »