4.1 C
Široki Brijeg
More

  Novi način zaustavljanja prekomjerne upale

  Znanstvenici otkrili novi način "kako zakočiti" prekomjernu upalu, regulirajući vrstu bijelih krvnih stanica koje su ključne za čovjekov imunološki sustav.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Istraživanje koje su vodili istraživači sa Sveučilišta RCSI za medicinu i zdravstvene znanosti, objavljeno je u časopisu Nature Communications.

  Istraživači s RCSI-a otkrili novi način “kako zakočiti” prekomjernu upalu, regulirajući vrstu bijelih krvnih stanica koje su ključne za čovjekov imunološki sustav. Ovo otkriće ima potencijal zaštititi tijelo od neprovjerenih oštećenja uzrokovanih upalnim bolestima.

  Kad su imunološke stanice (bijele krvne stanice) u našem tijelu, zvane makrofagi, izložene zaraznim agensima, stvaraju se snažni upalni proteini, poznati kao citokini, za borbu protiv invazije koja prijeti. Međutim, u situacijama kada ove razine citokina izmaknu kontroli, može doći do značajnih oštećenja tkiva.

  Istraživači su u svom istraživanju otkrili da protein nazvan Arginase-2 djeluje kroz izvor energije stanica makrofaga, poznat kao mitohondrij, kako bi ograničio upalu. Konkretno, po prvi put su pokazali da je Arginase-2 presudan za smanjenje moćnog upalnog citokina nazvanog IL-1.

  Otkriće ovog istraživanja bi moglo omogućiti istraživačima da razviju nove tretmane koji ciljaju protein Arginase-2 i štite tijelo od neprovjerenih oštećenja uzrokovanih upalnim bolestima.

  Studiju su vodili istraživači s Farmaceutskog i biomolekularnog fakulteta RCSI, dr. Claire McCoy, dr. Jennifer Dowling i gospođa Remsha Afzal, u suradnji s mrežom međunarodnih istraživača iz Australije, Njemačke i Švicarske.

  Istraživanje je financirala Science Foundation Ireland, a početne faze istraživanja započete su iz potpore Nacionalnog vijeća za zdravstvena medicinska istraživanja u Australiji.

  Pretjerana upala istaknuta je značajka mnogih bolesti kao što su multipla skleroza, artritis i upalne bolesti crijeva. Kroz naše otkriće možda ćemo moći razviti nove terapije za liječenje upalnih bolesti i u konačnici poboljšati kvalitetu života ljudi s tim stanjima, zaključila je autorica dr. Claire McCoy, viša predavačica iz imunologije na RCSI-ju.

   

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »