-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Novi IBD lijek na vidiku – razvijen spoj koji poništava upalu u crijevima

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Lijek koji su razvili istraživači Instituta Salk djeluje kao “glavni reset prekidač” u crijevima. Za ovaj spoj, nazvan FexD, već je ranije utvrđeno da snižava kolesterol, sagorijeva masnoće i štiti od raka debelog crijeva kod miševa.

  Istraživači su 12. prosinca 2022. godine objavili za Proceedings of the National Academy of Sciences kako ovaj lijek također može spriječiti i poništiti upalu u crijevima kod miševa s upalnim bolestima crijeva.

  Lijek FexD koji je razvio Institut Salk pruža novi način vraćanja ravnoteže probavnom sustavu i liječenja upalnih bolesti koje je trenutno vrlo teško kontrolirati, kaže jedan od autora i profesor na Institutu Salk, Ronald Evans.

  Upalne bolesti crijeva (IBD), među kojima su najpoznatije Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, karakterizira višak imunoloških stanica i upalnih signalnih molekula poznatih kao citokini u crijevima.

  Postojeći tretmani, koji uglavnom djeluju tako da suzbijaju cijeli imunološki sustav ili ciljaju pojedinačne citokine, učinkoviti su samo za neke pacijente i nose niz nuspojava.

  Više od dva desetljeća, Evansov laboratorij je proučavao Farnesoid X receptor (FXR), glavni regulatorni protein koji može prepoznati žučne kiseline koje dospiju u probavni sustav kako bi pomogle probaviti hranu i apsorbirati hranjive tvari.

  Kada FXR otkrije radnju u žučnim kiselinama na početku obroka, priprema tijelo za priljev hrane uključivanjem i isključivanjem desetaka staničnih programa povezanih s probavom, šećerom u krvi i metabolizmom masti.

  Godine 2015. Evans i njegovi kolege razvili su pilulu nazvanu feksaramin koja aktivira FXR u crijevima. U početku su pokazali da pilula može zaustaviti debljanje i kontrolirati šećer u krvi kod miševa.

  2019. godine predstavili su FexD – poboljšanu verziju feksaramina – koji također sprječava promjene matičnih stanica u crijevima koje se povezuju s rakom. Njihov rad sugerira da FXR također igrao ulogu u regulaciji upale.

  Svaki put kad jedete, uzrokujete malu količinu upale u crijevima jer se vaše crijevne stanice susreću s novim molekulama. FXR osigurava da ta upala ostane pod kontrolom tijekom normalnog hranjenja, navodi jedan od autora novog istraživanja Michael Downes.

  U novom istraživanju, Evansova skupina otkrila je da se aktiviranje FXR-a može koristiti za ublažavanje simptoma kod bolesti izazvanih upalom.

  Kad su istraživači miševima s IBD dali dnevnu dozu oralnog FexD-a, bilo prije ili nakon početka intestinalne upale, lijek je ili spriječio ili liječio upalu.

  Aktiviranjem FXR-a, FexD je umanjio infiltraciju visoko upalnih imunoloških stanica koje se nazivaju urođene limfoidne stanice. Zauzvrat, razine citokina, koji se već povezuje s IBD, smanjile su se na razine koje se normalno vide kod zdravih miševa.

  Kada aktiviramo FXR, obnavljamo odgovarajuće signalne putove u crijevima, vraćajući stvari na homeostatsku razinu, navodi jedna od autora Annette Atkins.

  Budući da FXR više djeluje kao gumb za resetiranje nego kao prekidač za isključivanje imunološkog sustava, FexD ne blokira u potpunosti citokine. To znači da imunološki sustav nastavlja funkcionirati na normalan način nakon doze FexD-a.

  Spoj se još uvijek mora optimizirati za upotrebu kod ljudi i testirati u kliničkim ispitivanjima, ali istraživači kažu da njihova otkrića pružaju važne informacije o složenim vezama između zdravlja crijeva i upale, te da bi ova otkrića na kraju mogla dovesti do terapije za IBD.

  Kod osoba s IBD, naša bi strategija potencijalno mogla biti vrlo učinkovita u sprječavanju pogoršanja bolesti, ali i kao lijek za dugoročno održavanje remisije, ističe  Ting Fu.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »