Tuesday, July 23, 2024

Novi IBD lijek na vidiku – razvijen spoj koji poništava upalu u crijevima

Podijelite

Lijek koji su razvili istraživači Instituta Salk djeluje kao “glavni reset prekidač” u crijevima. Za ovaj spoj, nazvan FexD, već je ranije utvrđeno da snižava kolesterol, sagorijeva masnoće i štiti od raka debelog crijeva kod miševa.

Istraživači su 12. prosinca 2022. godine objavili za Proceedings of the National Academy of Sciences kako ovaj lijek također može spriječiti i poništiti upalu u crijevima kod miševa s upalnim bolestima crijeva.

Lijek FexD koji je razvio Institut Salk pruža novi način vraćanja ravnoteže probavnom sustavu i liječenja upalnih bolesti koje je trenutno vrlo teško kontrolirati, kaže jedan od autora i profesor na Institutu Salk, Ronald Evans.

Upalne bolesti crijeva (IBD), među kojima su najpoznatije Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, karakterizira višak imunoloških stanica i upalnih signalnih molekula poznatih kao citokini u crijevima.

Postojeći tretmani, koji uglavnom djeluju tako da suzbijaju cijeli imunološki sustav ili ciljaju pojedinačne citokine, učinkoviti su samo za neke pacijente i nose niz nuspojava.

Više od dva desetljeća, Evansov laboratorij je proučavao Farnesoid X receptor (FXR), glavni regulatorni protein koji može prepoznati žučne kiseline koje dospiju u probavni sustav kako bi pomogle probaviti hranu i apsorbirati hranjive tvari.

Kada FXR otkrije radnju u žučnim kiselinama na početku obroka, priprema tijelo za priljev hrane uključivanjem i isključivanjem desetaka staničnih programa povezanih s probavom, šećerom u krvi i metabolizmom masti.

Godine 2015. Evans i njegovi kolege razvili su pilulu nazvanu feksaramin koja aktivira FXR u crijevima. U početku su pokazali da pilula može zaustaviti debljanje i kontrolirati šećer u krvi kod miševa.

2019. godine predstavili su FexD – poboljšanu verziju feksaramina – koji također sprječava promjene matičnih stanica u crijevima koje se povezuju s rakom. Njihov rad sugerira da FXR također igrao ulogu u regulaciji upale.

Svaki put kad jedete, uzrokujete malu količinu upale u crijevima jer se vaše crijevne stanice susreću s novim molekulama. FXR osigurava da ta upala ostane pod kontrolom tijekom normalnog hranjenja, navodi jedan od autora novog istraživanja Michael Downes.

U novom istraživanju, Evansova skupina otkrila je da se aktiviranje FXR-a može koristiti za ublažavanje simptoma kod bolesti izazvanih upalom.

Kad su istraživači miševima s IBD dali dnevnu dozu oralnog FexD-a, bilo prije ili nakon početka intestinalne upale, lijek je ili spriječio ili liječio upalu.

Aktiviranjem FXR-a, FexD je umanjio infiltraciju visoko upalnih imunoloških stanica koje se nazivaju urođene limfoidne stanice. Zauzvrat, razine citokina, koji se već povezuje s IBD, smanjile su se na razine koje se normalno vide kod zdravih miševa.

Kada aktiviramo FXR, obnavljamo odgovarajuće signalne putove u crijevima, vraćajući stvari na homeostatsku razinu, navodi jedna od autora Annette Atkins.

Budući da FXR više djeluje kao gumb za resetiranje nego kao prekidač za isključivanje imunološkog sustava, FexD ne blokira u potpunosti citokine. To znači da imunološki sustav nastavlja funkcionirati na normalan način nakon doze FexD-a.

Spoj se još uvijek mora optimizirati za upotrebu kod ljudi i testirati u kliničkim ispitivanjima, ali istraživači kažu da njihova otkrića pružaju važne informacije o složenim vezama između zdravlja crijeva i upale, te da bi ova otkrića na kraju mogla dovesti do terapije za IBD.

Kod osoba s IBD, naša bi strategija potencijalno mogla biti vrlo učinkovita u sprječavanju pogoršanja bolesti, ali i kao lijek za dugoročno održavanje remisije, ističe  Ting Fu.

Pročitajte više

Više

Translate »