5.2 C
Široki Brijeg
More

  Nova otkrića o raku debelog crijeva bi mogla dovesti do novih tretmana

  Škotski znanstvenici se nadaju da će napredak u razumijevanju raka debelog crijeva dovesti do novih tretmana.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Istraživači sa Sveučilišta u Glasgowu i Instituta Beatson iz Velike Britanije koji se bave istraživanje raka riješili su desetljećima dugu zagonetku – zašto imunološki sustav tih pacijenata ignorira bolest.

  Do sada nije bilo poznato kako rak zasljepljuje imunološki sustav za ovu bolest čineći ga nesposobnim uništiti je.

  Dr. Seth Coffelt, voditelj istraživanja, izjavio je: Obično imunološke stanice održavaju stvari onakvima kakve bi trebale biti, patroliraju crijevima poput zaštitara, bore se sa svim štetnim bakterijama i održavaju crijeva zdravim.

  Međutim, kada stanice u crijevima postanu kancerogene, otpuštaju se ti ‘zaštitari’ i sve metode koje te imunološke stanice koriste da razgovaraju jedna s drugom, kako bi koordinirale imunološki odgovor, više se ne proizvode.

  Rak ne želi da ih imunološke stanice prepoznaju kao prijetnju, pa manipuliraju imunološkim stanicama tako da one ne vide prijetnju i jednostavno pređu dalje ostavljajući rak da napravi tu svoju štetu.

  Znanstvenici kažu da otkriće, objavljeno u Cancer Immunology Research, časopisu Američke udruženja za istraživanje raka, otvara vrata potencijalnom preokretu ili sprječavanju ovog procesa.

  Ovo otkriće bi moglo omogućiti imunološkom sustavu da vidi stanice raka crijeva i spriječi njihov rast i razmnožavanje.

  Kao dio rada, istraživači iz Glasgowa usredotočili su se na određenu vrstu imunoloških stanica zvanih gama delta T stanice.

  Rak crijeva počinje u epitelnim stanicama koje oblažu crijevo i te T-stanice patroliraju ovim područjem napadajući sve prijetnje, kao što su oštećene stanice ili mali tumori, prije nego što iste dobiju priliku napraviti štetu.

  Ono što su znanstvenici već znali je da kada je rak debelog crijeva prisutan, imunološke stanice koje mogu ubiti rak često ne djeluju protiv njega, ali nisu znali zašto.

  Koristeći uzorke tkiva iz tumora raka debelog crijeva koje su donirali pacijenti u Škotskoj i drugim zemljama, znanstvenici su uspjeli identificirati specifični mehanizam koji stanice raka koriste za ponovno povezivanje gama delta T stanica na molekularnoj razini.

  Tim koji je došao do otkrića sada se nada da bi daljnja istraživanja mogla ponuditi tretmane koji bi mogli preokrenuti taj proces.

  Otkrivanje kako stanice raka varaju imunološki sustav nudi potencijal za nove tretmane koji bi mogli reaktivirati te imunološke stanice, rekli su istraživači.

  Dr. Coffelt je zaključio: Naše otkriće znači da, ako se mogne pronaći način da se umjetno angažiranju ‘zaslijepljene’ T stanica s lijekom tako da T stanice ponovno vide rak, mogli bismo pronaći novi učinkovit način za liječenje raka debelog crijeva. 

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceBBC News
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »