4.1 C
Široki Brijeg
More

  Zašto nesteroidni protuupalni lijekovi nisu preporučljivi za osobe s IBD

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Nesteroidni protuupalni lijekovi, koji se koriste u svrhu otklanjanja boli i upale, toliko su česti da ih je vrlo lako zamijetiti u ljekarnama jer su često puta postavljeni u prve redove, a osim toga, ne postoji niti jedan TV kanal koji dnevno ne prikaže cijeli niz reklama upravo o ovoj vrsti lijekova. Vjerujem da ne postoji mala kućna ljekarna u kojoj nema barem jedna vrsta  nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID – non-steroidal anti-inflammatory drug).

  Zapravo, toliko su česti da je potrebno biti na oprezu kako se ne bi prekoračila dnevna dopuštena doza nesteroidnih protuupalnih lijekova, tim više jer je vrlo jednostavno koristiti više od jednog od ovih lijekova bez liječničkog recepta za otklanjanje boli ili snižavanje tjelesne temperature kod gripe ili nekih drugih uobičajenih bolesti.

  Druge primjene NSAID-a uključuju liječenje glavobolja, bolova u mišićima, menstrualnih grčeva i ublažavanje svakodnevnih bolova.

  Osobe s upalnim bolestima crijeva (IBD) Imaju bolove kao i svi drugi. Mnogi od oboljelih svakodnevno se susreću i s bolovima zbog vancrijevnih komplikacija kao što je artritis ili zbog nuspojava lijekova kao što su glavobolje. Međutim, neki gastroenterolozi preporučuju svojim pacijentima s IBD da ne koriste nesteroidne protuupalne lijekove. Razlog – osobe s Upalnim bolestima crijeva mogu zbog uporabe ove vrste lijekova imati nepovoljne posljedice na svoju Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis.

  Nesteroidni protuupalni lijekovi djeluju tako da blokiraju dva određena enzima u tijelu: ciklooksigenazu-1 (COX-1) i ciklooksigenazu-2 (COX-2). COX-1 igra ulogu u probavnom sustavu, a COX-2 ima ulogu u upalnom procesu.

  Funkcija COX-1 je reguliranje tvari zvanih prostaglandini, a koji štite sluznicu želuca od kiselina koje pomažu u probavi hrane. Prostaglandini koje sintetizira COX-2 posreduju u upalnim procesima i odgovoru na bol.

  Drugim riječima, u isto vrijeme NSAID umanjuju ciklus upale i boli i uzrokuju gubitak  uobičajenih zaštitnih tvari u probavnom sustavu. Ovakav način djelovanja se smatra potencijalnim problemom kod osoba koje već imaju upalu ili predispoziciju za upalu u probavnom traktu.

  Čak i kod osoba koje nemaju IBD, nesteroidni protuupalni lijekovi mogu doprinijeti nastanku čira na želucu i na dijelu tankog crijeva – duodenumu. Isto tako, NSAID mogu potaknuti upalu i pogoršati krvarenje u tankom crijevu.

  Neki stručnjaci za probavu zabrinuti su da bi nesteroidni protuupalni lijekovi mogli doprinijeti tomu da IBD izađu iz remisije.

  Istraživanja o tome doprinose li NSAID pogoršanju simptoma kod IBD su proturječna, što stvara kontroverze o njihovoj upotrebi među gastroenterolozima. Za vrstu lijekova koji se nazivaju inhibitori COX-2, trenutno nema puno dokaza o njihovom utjecaju na osobe s IBD.

  Neka istraživanja pokazuju da nesteroidni protuupalni lijekovi mogu utjecati na samo određeni postotak osoba s IBD, ali je nemoguće znati tko će biti pogođen, a tko ne. Čak se i špekuliralo da se korištenje inhibitora COX-2, umjesto lijeka koji je i COX-1 i COX-2 inhibitor, može koristiti s oprezom kod onih osoba kod kojih je IBD u remisiji.

  Osobe s IBD trebale bi se posavjetovati sa svojim gastroenterologom prije uzimanja nesteroidnih protuupalnih lijekova, čak i onih koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji bez liječničkog recepta. Također je iznimno važno da svi članovi zdravstvenog tima osobe s IBD budu svjesni učinka NSAID lijekova na njihov ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest.

  Osobe s IBD koje traže lijekove za ublažavanje boli, a koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta, svakako bi kao prvi izbor trebali imati paracetamol (acetaminofen). Ovaj lijek, koji se prodaje pod mnogim markama, nije NSAID i može biti bolji izbor za osobe s IBD u slučaju potrebe za korištenjem antipiretika ili analgetika. Kako paracetamol (acetaminofen) djeluje na blokiranje boli nije u potpunosti poznato, ali se smatra da uključuje zaustavljanje stvaranja prostaglandina.

  Osobe s IBD uvijek trebaju biti na oprezu kod dodavanja novih lijekova na listu, a posebno kod onih koji se koriste za ublažavanje boli. Isto tako, trebaju biti svjesni činjenice kako svaki zdravstveni radnik nije svjestan moguće veze između lijekova protiv bolova i njihovog utjecaja na upalne bolesti crijeva, zbog čega je uvijek bitno tražiti savjet kvalificiranog liječnika, gastroenterologa, kako biste bili sigurni da su uzete u obzir najnovije informacije o nesteroidnim protuupalnim lijekovima i načinu na koji ti isti lijekovi djeluju na upalne bolesti crijeva.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »