Monday, April 22, 2024

Neki od pozitivnih utjecaja kurkumina na zdravlje

Podijelite

Kurkuma se koristi već tisućljećima kao začin i medicinska biljka u Indiji. Pozitivno utječe na tijelo i mozak, a od nedavno i znanost počinje tvrditi ono što Indijci stoljećima već znaju, a to je da kurkuma uistinu sadrži komponente koje imaju ljekovita svojstva(1).

Njene sastavne komponente se nazivaju kurkuminoidima, a najbolje istraženi aktivni sastojak kurkume je svakako kurkumin kojeg možemo naći od oko 0,3 do 5,4 % u sirovom sastavu biljke. Stoljećima se intenzivno koristi u ayurvedskoj medicini, jer ne sadrži štetne toksine i ima razna terapijska svojstva, poput antioksidantnog, analgetskog, protuupalnog, antiseptičkog i antikarcinogenog (2).

Kurkumin se teže apsorbira u krvotoku, ali topljiv je u mastima, pa ga je preporučljivo uzimati uz masnu hranu, a prema studiji provedenoj na štakorima i zdravim dobrovoljcima, utvrđeno je da  se korištenjem određenih doza piperina, supstance crnog papra, povećava serumska koncentracija, opseg apsorpcije i bioraspoloživost bez štetnih posljedica za čak 2000 % (3).

Većina studija koje se provode za ovu biljku temelje se na istraživanju ekstrakta kurkume koji uglavnom sadrži kurkumin, s dozama koje su više od 1 g na dan. Tako visoke doze teško je doseći koristeći kurkumu kao začin prilikom pripreme jela, stoga je poželjno koristiti dodatke prehrani koji sadrže značajnije količine kurkumina da bi se u potpunosti mogao osjetiti njezin puni učinak (4).

Istraživanja pokazuju kako je kurkumin jako protuupalno sredstvo. Toliko jako da se može usporediti s nekim protuupalnim lijekovima, s razlikom da nema ozbiljnijih neželjenih učinaka na zdravlje (5,6).

Njegova učinkovitost izjednačena je s čak 14 konvencionalnih lijekova koji se danas koriste, poput lijeka za kolesterol, kortikosteroida, antidepresiva, aspirina, protuupalnih lijekova, lijeka za dijabetes i kemoterapijskog lijeka (7).

Nedavno je provedeno ispitivanje potencijalnog terapijskog svojstva kurkumina kod upalnih bolesti crijeva, uključujući njegova antimikrobna i imunomodulatorna svojstva, kao i potencijal promjene crijevnog mikrobioma. Rezultati pokazuju kako je sveukupni učinak kurkumina na epitel crijeva i imunološki sustav jačanje crijevne barijere smanjenjem bakterijske translokacije, te smirivanje upale, što znači da rezultati istraživanja izgledaju obećavajuće, te kako bi kurkumin u budućnosti mogao imati značajnu ulogu u liječenju upalnih bolesti crijeva, posebno kao pomoćna terapija (8).

Kurkumin ima slične aktivnosti kao anti-TNF lijekovi koji se koriste za smanjivanje upalnih procesa u tijelu izazvanih tumor nekrotizirajućim faktorom, ali bez neželjenih nuspojava. Ista studija daje potpunu prednost u korištenju kurkumina, te pobija bilo kakvu sinergijsku ili aditivnu učinkovitost kada se koristi zajedno s diklofenakom, jasno favorizirajući sigurnu i učinkovitu primjenu samog kurkumina za liječenje reumatoidnog artritisa i drugih upalnih bolesti, uključujući i liječenje raka u budućnosti (9).

I druge studije potvrđuju pozitivne učinke na oboljele od artritisa, ističući kako je njegova učinkovitost bolja od protuupalnih lijekova koji se koriste u konvencionalnom liječenju artritisa (10).

Pretpostavlja se kako molekula NF-kB igra glavnu ulogu u mnogim kroničnim bolestima. Kurkumin djeluje na način da blokira molekulu NF-kB koja putuje u jezgre stanica i djeluje kao okidač na gene povezane s upalom (11,12).

Smatra se da kurkumin može pronaći i uništiti matične stanice raka koje su prema novijim studijama odgovorne za pokretanje i održavanje raka, te doprinose njegovom ponovnom pojavljivanju te stvaranju otpornosti na lijek. Osim toga, uništava i stanice raka debelog crijeva i rektuma, a može izazvati i programiranu smrt stanica raka dojke. Laboratorijska istraživanja su pokazala da kurkumin smanjuje broj stanica otpornih na kemoterapiju i da pomaže tijelu u sprječavanju povratka bolesti (13).

Kad su u pitanju srčana oboljenja, poznato je da kurkumin pozitivno djeluje na nekoliko čimbenika koji se dovode u vezu s bolestima srca. Dobro je poznato da je endotelna disfunkcija važan pokretač srčanih oboljenja i uključuje nesposobnost endotela da regulira krvni tlak, zgrušavanje krvi i mnoge druge čimbenike, a upravo je najvažnija korist kurkumina poboljšanje funkcije endotela, površinskoga sloja tkiva koji pokriva unutarnje organe, dok jedna druga studija potvrđuje da je jednako učinkovita za srce kao i tjelovježba (14).

Kao antioksidant neutralizira slobodne radikale, te osim toga potiče tijelo da poveća aktivnost vlastitih antioksidativnih enzima, što znači da prvo blokira antioksidante, a zatim stimulira tijelo da uključi vlastite antioksidantne obrambene mehanizme (15).

Tridesetodnevno otvoreno kliničko ispitivanje kurkumina za prevenciju kolorektalne neoplazije provedeno na 44 pacijenta došlo je do rezultata da se čak 40 % abnormalnih promjena na crijevu, koje mogu postati karcinogene,  povuklo uz korištenje 4 grama kurkumina dnevno (16).

Kurkumin je učinkovit jednako kao i antidepresivni lijekovi, potvrđuje to kontrolirano kliničko istraživanje provedeno na 60 pacijenata koji pate od depresije (major depressive disorder-MDD). Ova studija pruža prve kliničke dokaze da se kurkumin može koristiti kao učinkovit i siguran način liječenja u bolesnika s MDD-om bez istodobnih suicidalnih misli ili drugih psihotičnih poremećaja (17).

Poznato je da štiti moždano tkivo od oksidativnih oštećenja. Poboljšava pamćenje i potiče koncentraciju. Učinkovita je kod Alzheimerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara, te pomlađuje i obnavlja stanice mozga (18).

Ako se uzme u obzir dostupnost brojnih istraživanja kurkumina kao dokaz da brojni znanstvenici i istraživači vide potencijal njegovog ljekovitog učinka na ljudsko tijelo sveukupno, moglo bi se reći kako bi kurkumin mogao postati, ili možda već jeste, alternativa brojnim konvencionalnim lijekovima u liječenju bolesti kao što su artritis, Alzheimerova bolest, depresija, srčana oboljenja, kronične upalne bolesti, te brojnim drugim bolestima.

Pročitajte više

Više

Translate »