Tuesday, July 23, 2024

Najbolje je jesti ovo povrće ako imate ulcerozni kolitis

Nemojte izbjegavati zeleno povrće (ili žuto, ljubičasto, narančasto ili bijelo)! Postoji mnogo ukusnog povrća u kojem možete uživati, čak i ako imate UC.

Podijelite

Još od malih nogu nas uče da je jedenje povrća dobro za nas. Međutim, kad imate ulcerozni kolitis (UC), ne znači da će uvijek biti tako. Zapravo, povrće može biti jedna od najtežih vrsta hrane za osobe s UC-om, osobito ako ste usred pogoršanja bolesti, jer može pogoršati ionako neugodne simptome kroz koje prolazite.

Problem s povrćem za osobe s UC-om ima veze s njegovim prehrambenim sastavom. Većina povrća sadrži netopiva vlakna, objašnjava dr. Alyssa Parian. Netopiva vlakna povećavaju masu stolice i pomažu hrani da brže prođe kroz želudac i crijeva. Ostaju više-manje nepromijenjena dok prolazi kroz probavni trakt.

Kad su osobe koje imaju UC u aktivnoj fazi, mogu imati rjeđu ili češću stolicu. Vlakna dodaju više volumena stolici dok prolazi kroz probavni trakt, kaže ona. Kada postoje ulceracije, to može biti iritantno.

No, unatoč tim potencijalnim nedostacima, gastroenterolozi se slažu da vlakna — i povrće, prema tome — ne bi trebala biti potpuno zabranjena za osobe s UC.

Ne postoji povrće koje pogoršava kolitis ili pogoršava upalu, dr. Zoë Gottlieb, gastroenterolog.

Nekoć je postojalo uvriježeno mišljenje da ako imate IBD, ne možete jesti vlakna, za što znamo danas da je pogrešan stav, dodaje dr. Parian. Želimo da ljudi u svojoj prehrani imaju povrće i voće.

Doista, voće i povrće su kamen temeljac zdrave prehrane za sve, a studije su povezale adekvatan unos vlakana s nekim dobrobitima kao što su jači imunološki sustav, zdravija tjelesna težina i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci ne žele da osobe s UC-om propuste ove dobrobiti preskakanjem unosa voća i povrća.

Zapravo, ako netko ozbiljno ograničava hranu koju jede, to je očit znak da njihov UC nije dobro kontroliran, napominje dr. Gottlieb. Želimo biti sigurni da osobe imaju adekvatnu i odgovarajuću prehranu i da neće postati pothranjeni, dodaje. Ako se nađete u situaciji da izbjegavate nekoliko vrsta naizgled zdrave hrane u pokušaju da upravljate svojim simptomima, vjerojatno je vrijeme da se obratite svom gastroenterologu i/ili dijetetičaru kako biste ponovno procijenili svoju strategiju prehrane.

I dok definitivno postoje neke namirnice kojih biste se trebali kloniti ako ste u aktivnoj fazi ili ste na dijeti za ulcerozni kolitis (alkohol, slatka hrana i začinjena jela na vrhu popisa) jer će vjerojatno povećati upalu ili iritirati vaš probavni trakt, potpuno izbjegavanje povrća može u konačnici učiniti više štete nego koristi. Studija objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology otkrila je da prehrana s niskim udjelom masnoća i puno vlakana značajno smanjuje upalu i smanjuje crijevnu neravnotežu ili prekomjerni rast nezdravih bakterija u crijevima kod bolesnika s UC-om u remisiji.

Najbolje povrće za jesti ako imate UC

Ako ste u remisiji, ne biste trebali imati ograničenja u pogledu toga što možete jesti, kaže dr. Parian – a to uključuje i povrće. Važno je ispuniti svoj tanjur raznolikim povrćem u oblicima u kojima uživate; nema potrebe slijediti strogu dijetu, pogotovo ako su vaši simptomi pod kontrolom. Slobodno uživajte u nizu povrća, uključujući:

 • Šparoga
 • Cikla
 • Paprike babure
 • Brokula
 • Prokulice
 • Mrkva
 • Cvjetača
 • Celer
 • Krastavci
 • Patlidžan
 • Zeleni grašak
 • Gljive
 • Bundeva
 • Tikvica

Povrće koje treba izbjegavati tijekom aktivne faze UC

Iako liječnici kažu da ne biste trebali zauvijek izbjegavati određene proizvode, ovo zapravo ima smisla ako ste usred pogoršanja ulceroznog kolitisa ili vam je tek dijagnosticiran, a još uvijek imate bolne simptome. Nekoliko dana ne jesti određeno povrće ne preporučuje se zato što bi vam povrće moglo pogoršati simptome UC, napominje dr. Gottlieb, već zato što može iritirati vaše debelo crijevo.

Probajte zamisliti svoje simptome kao modricu: ako ubodete nečim modricu, boljet će, ali to neće pogoršati modricu ili produžiti trajanje. Povrće pobrojano u nastavku moglo bi “bockati” vaš UC, ali neće usporiti vaše ozdravljenje niti pogoršati vaše simptome.

Lisnato povrće

Osobama s UC može biti neugodno jesti lisnato povrće kada imaju aktivnu upalu, jer grubi rubovi zelenila mogu fizički strugati po ranama u debelom crijevu. Zeleno lisnato povrće koje treba izbjegavati uključuje:

 • Kupus
 • Raštika
 • Salata Iceberg
 • Kelj
 • Salata Romaine
 • Špinat
 • Blitva

Povrće s visokim udjelom netopivih vlakana

Iako mnogo povrća sadrži nešto netopivih vlakana, postoje određene vrste koje ih imaju više od drugih. Ono će najviše povećati vašu stolicu, potencijalno čineći prolaz bolnim, a uključuje:

 • Bamija
 • Grašak
 • Krumpir s ljuskom
 • Rotkvicu
 • Batat s korom
 • Repu

Kako pripremati povrće ako imate ulcerozni kolitis

Kuhanje povrća (za razliku od jedenja sirovog) može pomoći u smanjenju simptoma, osobito ako ste u aktivnoj fazi. Ako imate pogoršanje ili primijetite da vam nešto smeta, trebali biste omekšati povrće, kaže dr. Parian. Općenito, to znači oguliti povrće i kuhati ga dok ne omekša malo ili skroz. Na taj način povrće može lakše prolaziti kroz vaš probavni trakt.

Postoji nekoliko načina da svoje povrće učinite probavljivijim.

Kuhanje na pari

Ova metoda je brza i laka, a uz to je lako provjeriti mekoću povrća dok se kuha. Da biste to učinili, kuhajte na pari povrće kao što su cvjetovi brokule ili narezana mrkva u posudi namijenjenoj za kuhanje na pari postavljenoj iznad kipuće vode 10-12 minuta ili dok ih ne možete lako probosti vilicom.

Blendanje ili pire

Izblendajte nekoliko različitih vrsta povrća u smoothie. Ne treba ga kuhati, jer će se miješanjem dovoljno usitni na sitne čestice koje vam neće iritirati debelo crijevo. Napravite pire od povrća i dodajte u juhu. Ovo je odličan način da dodate raznovrsnu hranu i hranjive tvari u svoju prehranu tijekom aktivne faze.

Kuhanje ili pečenje

Pećnica može omekšati povrće dok ga istovremeno prži i karamelizira za dodatni okus. Pokušajte peći šparoge na 220 °C 10 minuta ili prepolovljene prokulice 30 minuta, odnosno dok ih ne budete mogli lako probosti vilicom.

Na kraju, ne zaboravite bitno oružje u borbi s UC-om: svoje zube. Žvakanje je također važno, kaže dr. Parian. Dobro je usredotočiti se na to, obaviti proces probavljanja hrane što je više moguće žvakanjem i ostavljati manje posla za svoja crijeva. Što više u ustima uspijete razlomiti hranu na male, mekane komadiće, manja je vjerojatnost da će hrana izazvati iritaciju nakon što dospije u vaše debelo crijevo.

Najbolje dijete za ulcerozni kolitis

Stručnjaci pozivaju pacijente s UC-om da ne ograničavaju previše svoju prehranu, naglašavajući da nakon što su simptomi pod kontrolom i UC je u remisiji, nikakva zdrava hrana ne bi trebala biti zabranjena. Ali postoje neki planovi prehrane koji mogu biti osobito korisni za osobe s ulceroznim kolitisom. Imajte na umu da dijeta nije zamjena za zdravstvenu skrb kada je u pitanju UC. Bilo je mnogo studija o prehrani kao liječenju UC-a,” kaže dr. Gottlieb. To je izvrstan dodatak liječenju, ali ne i zamjena za liječenje.

Mediteranska prehrana

U našem centru fokusiramo se na mediteransku prehranu jer su njezine dobrobiti dokazane za razne stvari, kaže dr. Parian. Čini se da je stvarno korisna za upalu. Zapravo, studija iz 2023. godine objavljena u Journal of Crohn’s and Colitis otkrila je da je mediteranska prehrana promijenila mikrobiom na načine koji podržavaju remisiju kod pacijenata s UC-om; plus, nakon 12 tjedana, oko 80% sudionika koji su slijedili mediteransku prehranu imalo je niske razine ključnog upalnog markera u usporedbi sa samo 25% pacijenata u skupini koji su slijedili svoju uobičajenu prehranu. Uz obilje povrća, mediteranska prehrana daje prednost cjelovitim žitaricama, grahu, voću, orašastim plodovima, zdravim masnoćama i plodovima mora, dok ograničava crveno meso, dodane šećere i prerađenu hranu.

Protuupalna prehrana

Protuupalne dijete za UC usmjerene su na uklanjanje upalne hrane, što uključuje crveno meso, prerađeno meso, rafinirane žitarice, prženu hranu i drugu prerađenu hranu. Protuupalna dijeta ne razlikuje se od mediteranske prehrane. Zapravo, pregled iz 2022. godine u časopisu Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care potvrdio je protuupalnu moć mediteranske prehrane, posebno kao načina pomoći u prevenciji kroničnih bolesti.

Nekad prije su liječnici i nutricionisti zagovarali preskakanje povrća ako imate ulcerozni kolitis – osobito povrća s visokim sadržajem netopivih vlakana – ali takav je savjet danas uvelike zastario. Za pacijente čiji je UC dobro kontroliran i u remisiji, zdrava prehrana koja uključuje raznovrsno svježe povrće ključna je za opću dobrobit. A s pravim načinom pripreme, čak možete uživati u nekim od svojih omiljenih proizvoda i tijekom aktivne faze.

Pročitajte više

Više

Translate »