Wednesday, June 12, 2024

Na što obratiti pažnju kod dijareje kad imate stomu

Podijelite

Život sa stomom sam po sebi može biti pravi izazov za nekoga tko je tek dobio stomu, ali i za one osobe koje su dugogodišnji vlasnici nekog oblika stome.

Previše voden sadržaj koji se prazni na stomu, može uzrokovati niz neugodnosti za osobe sa stomom, poput oštećene kože, pomagala koje ne traje dugo, ili dehidracije.

Važno je znati jesu li određene promjene normalna pojava ili je potrebno obratiti se liječniku i zatražiti pomoć. Osim toga, jako je važno osjećati se dobro sa svojom novoformiranom stomom, ali i biti emocionalno dovoljno jak na svom putovanju.

Možda će vas zanimati i Stoma – što je normalno, a kada potražiti pomoć

1. Zaštitite kožu oko stome

Prvo što može nastradati kod dijareje je koža oko stome koju nazivamo i peristomalna koža. Zato je uvijek bitno dobro zaštititu peristomalno područje kako ne bi došlo do nagrizanja kože fekalijama. Dakle, ako imate dijareju, vodite računa da zaštitite kožu od nagrizanja fekalijama. U tome će vam svakako pomoći razni proizvodi za njegu stome poput ringova, spreja za zaštitu peristomalne kože, paste i pudera.

U ovakvim situacijama je svakako bolje posegnuti za pastom bez alkohola ako su se već stvorile ranice na koži jer pasta s alkoholom vas može peckati nakon nanošenja.

Osim što će proizvodi za njegu stome pomoći u zaštiti peristomalne kože, proizvodi poput paste ili ringa će vam pomoći da se vaše pomagalo još bolje pričvrsti za kožu.

2. Probajte popraviti stanje prehranom

Iako kod stome ne postoji “jedna veličina odgovara svima”, ipak postoji određena hrana koja kod većine može utjecati na formiranje sadržaja koji se prazni na stomu. To su banane, kuhani krumpir ili pire od jabuke.

Neke osobe sa stomom navode kako sljezovi kolačići ili gumene bombone im mogu pomoći kod dijareje i da njihovom konzumacijom se formira stolica.

3. Pazite kako unosite tekućinu

Kod stome koja prekomjerno radi ne stavlja se naglasak na količinu unesene tekućine nego na ispravno nadoknađivanje tekućine koja je izgubljena dijarejom. Poželjno je tekućinu unositi polako pijuckanjem, a izbjegavati popiti cijelu čašu vode odjednom. Isto tako poželjno je izbjegavati tekućinu koja može pogoršati dijareju.

Ukoliko je potrebno, liječnik može preporučiti i hidracijska sredstva.

3. Lijekovi

Na tržištu postoje i lijekovi koje vam vaš liječnik može preporučiti ako se često borite s prekomjernim pražnjenjem sadržaja na stomu i ako je to uglavnom dijareja. Iako postoje razni oblici ovih lijekova i u slobodnoj prodaji, bitno je o ovom problemu razgovarati s liječnikom i zajednički pokušati pronaći rješenje koje će najbolje odgovarati baš za vas.

I za kraj, ako smatrate da pražnjenje sadržaja na stomu nije uobičajeno vašoj svakodnevnoj učestalosti pražnjenja stome, potražite savjet liječnika.

Pročitajte više

Više

Translate »