-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Muke po stomi – kako ukloniti dlačice s peristomalne kože?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stoma je novi organ na površini trbuha koji omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je to nemoguće ostvariti kroz urinarni trakt ili probavni sustav.

  Važno je voditi računa o zdravlju stome i peristomalne kože, a to se najbolje može postići redovitim mijenjanjem pomagala i pravilnom higijenom i njegom područja oko stome.

  Što je s dlačicama koje rastu baš na tom dijelu kože i kako one mogu utjecati na stomu i kvalitetno postavljanje pomagala?

  Dlačice koje su bilo gdje blizu baznog podloška za stomu čupat će vas i boljeti svaki put kada budete mijenjali stoma pomagalo, a ako imate “sreće” ponekad kao i ja, onda bi to nekad moglo biti i do 8 puta u jednom danu (bez noći). Zato je itekako važno osigurati da vaša koža bude bez dlačica. Ako vam već priroda nije dala da ne budete “čupavi”, na vašu sreću (a i moju) danas to uopće nije problem.

  Naravno da svatko neće razumjeti kakav je to osjećaj imati dlakav trbuh i peristomalnu kožu. Vjerujem da je ovaj problem većinom kod muške populacije sa stomom, ali isto tako znam da je i kod pojedinih žena problem.

  Ja polazim od sebe. Na području kože oko stome imam sitne dlačice koje su i neprimjetne, ali ih ipak svako toliko maknem. Prvenstveno zbog mogućnosti lijepljenja baznog podloška, a onda iza toga jer me ponekad zna čupati podložak dok ga mijenjam.

  Dakle, kao prvo, dlačice mogu utjecati na svojstvo lijepljenja baznog podloška, što dalje može dovesti do popuštanja pomagala i curenja sadržaja mimo granica pomagala, te kraćeg vremena nošenja istog.

  Ako ste među onima sretnijima,onda vjerojatno ni ne čitate ovaj tekst. Ali ako niste, onda idemo zajedno vidjeti na koji to sve način je moguće ukloniti dlačice s područja peristomalne kože.

  1. Britvica – dobro staro i jednostavno brijanje. Brz i lak način uklanjanja dlačica. Pod tušem, uz pomoć pjene od sapuna, gela za brijanje, na suho – svejedno je – pazite samo da ne povrijedite stomu i brijete u smjeru rasta dlačica kako biste izbjegli urastanje dlačica.
  2. Mašina za šišanje – još jedan brz i jednostavan način za uklanjanje dlačica.
  3. Trimer za nos/uši/obrve – može biti od koristi i kod uklanjanja dlačica s područja peristomalne kože.
  4. Pinceta – ovaj način uklanjanja dlačica je možda najdugotrajniji način za riješiti se dosadnih dlačica, ali je zasigurno način zbog kojeg ćete imati najmanje iritacija nakon.
  5. Epilator – slično pinceti, samo po meni dosta brži način.
  6. Vosak – ja osobno nikad nisam probala, ali ako budem probala ili ako vi budete probali, obavezno trakice voska, a nikako vrući vosak na područje oko stome.
  7. Šećerna pasta – mogla bi biti dobar način za uklanjanje dlačica na malo duži period, ali definitivno ne i najbezbolniji način.
  8. Kreme za depilaciju – ne znam kolko bi bilo dobro stomu dodirivati ovim sredstvima. Ako netko dobije odgovor od stoma sestre, zamoliti ću da ga podijeli i sa mnom.
  9. Lasersko uklanjanje dlačica – ovo je nešto što ne bih probala, ali recimo da sam o ovome razmišljala mjesecima prije operacije formiranja stome, možda bi mi tada ovo bila prihvatljiva opcija.

  Bez obzira koju metodu se odlučite koristiti ili koristite već, zdravlje i sigurnost peristomalne kože i same stome vam uvijek mora biti na prvom mjestu.

  Kako su moji pratitelji odgovorili na upit čime uklanjaju dlačice s peristomalne kože pročitajte na Instagramu i Twitteru. Možete se pridružiti i Grupi podrške za osobe sa stomom i vidjeti kako u grupi stomaši razmišljaju o istom pitanju.

   

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »