Monday, April 22, 2024

Može li tekuća dijeta biti spas kod pogoršanja Crohnove bolesti?

Podijelite

Sama prehrana nije uzrok Crohnove bolesti, ali ako ste osoba koja ima to stanje, znate da ono što jedete tijekom aktivnih faza bolesti može utjecati na to kako se osjećate.

Što bi se dogodilo kada ne biste uopće konzumirali hranu?

Naravno, ne možete preživjeti bez unosa kalorija, ali nekim osobama s Crohnovom bolesti određene vrste privremenih tekućih dijeta mogu pomoći u postizanju remisije kada se simptomi izmaknu kontroli, pod uvjetom da je dijeta pod medicinskim nadzorom. (Ovo nije nešto što biste trebali isprobati sami kod kuće, upozoravaju stručnjaci.)

Pitate se kada ima smisla razmotriti tekuću dijetu i koji je najbolji način za to?

U nastavku pročitajte više.

Što je tekuća dijeta za Crohnovu bolest?

Kada gastroenterolozi i dijetetičari govore o tekućoj dijeti u kontekstu liječenja Crohnove bolesti, misle na enteralnu prehranu, gdje pacijent dobiva formulu bogatu hranjivim tvarima koja nadopunjuje njihov kalorijski unos ili mu služi kao glavni izvor prehrane. (U nastavku ćemo detaljnije govoriti o enteralnoj prehrani.) Ovdje svakako treba naglasiti kako se u ovom kontekstu misli na pijenje smoothieja, sokova, juhe od kostiju ili drugih domaćih pića.

Logika koja stoji iza ovakve prehrane: Kada su vaša crijeva upaljena, konzumacija hrane u tekućem obliku može crijevima dati dovoljno prostora i vremena kako bi se mogla odmoriti, što može pospješiti ozdravljenje, navode iz NIDDK.

Razmišljanje je da, ako se hrana razbije na manje čestice, dio procesa probavljanja hrane je već obavljen, što je u biti manje posla za crijeva, kaže dijetetičarka Brittany Rogers.

Djelomična ili kompletna tekuća dijeta može biti korisna kada se suočavate s ekstremnim upalnim procesima, ako imate komplikacije poput perforacije crijeva ili fistule, ako vam je potrebna dodatna prehrana prije operacije ili ako se oporavljate od operacije. Potpune tekuće dijete dijetetičari obično preporučuju kao posljednje sredstvo “obrane”, jer mogu biti neugodne i teško ih se pridržavati.

Enteralna prehrana i šejkovi za zamjenu obroka za Crohnovu bolest

Formule enteralne prehrane osmišljene su tako da sadrže potrebnu ravnotežu proteina, ugljikohidrata, masti, minerala i vitamina kako bi se osoba hranila pravilno kada ne može jesti čvrstu hranu. Mogu biti u bočicama kao već spremni napitci ili u prahu koji se može miješati s vodom.

Ovisno o vašim simptomima, vaš liječnik se može odlučiti dati vam enteralnu prehranu uz krutu hranu. Na primjer, ako ste u početnoj fazi dok još uvijek pokušavate pronaći pravi lijek ili ako je bolest u aktivnoj fazi i teško vam je održavati težinu samo prehranom, kaže Rogers. U težim slučajevima, liječnik može preporučiti potpunu enteralnu prehranu (koja se naziva ekskluzivna enteralna prehrana), obično u razdoblju od 6 do 8 tjedana, prije postupnog ponovnog uvođenja krute hrane.

Za neke pacijente enteralna prehrana može jednostavno uključivati ispijanje prethodno pripremljenih shakeova kao zamjene za obrok. Ako pacijent ne može jesti hranu oralno, kao što su recimo periodi tijekom aktivnih faza, možda će morati primati hranu kroz sondu. U oba slučaja, tekuću dijetu treba provoditi pod liječničkim nadzorom kako bi se pacijentovi simptomi i stanje uhranjenosti mogli pažljivo pratiti, naglašavaju dijetetičari.

Bez obzira na to kako se provodi prehrana, smatra se da je ekskluzivna enteralna prehrana najučinkovitiji način da svoju Crohnovu bolest stave pod kontrolu pacijenti koji imaju ekstremne simptome.

Ekskluzivna enteralna prehrana je pomogla 71% pacijenata s Crohnovom bolesti postići remisiju i značajno poboljšati stanje crijeva unutar četiri tjedna. Rezultati su još impresivniji za djecu s Crohnovom bolesti, gdje se ekskluzivna enteralna prehrana pokazala jednako učinkovitom kao kortikosteroidi, koji su obično lijekovi prve linije za induciranje remisije.

Može li provođenje tekuće dijete s cjelovitom hranom dati iste rezultate? Odgovor je ne, za sada. Nema istraživanja koja bi to poduprla, kaže Braly. Ali trenutno su u tijeku klinička ispitivanja koja proučavaju mogu li se nutritivno uravnoteženi smoothieji od cjelovitih namirnica koristiti kao ekskluzivna enteralna prehrana i pomoći pacijentima da postignu remisiju.

Smoothieji i juha od kostiju

Iako nema dokaza da će pravljenje vlastitih shakeova i juha dovesti vašu Crohnovu bolest pod kontrolu, neke osobe s Crohnovom bolesti smatraju da s vremena na vrijeme može biti od pomoći blendanje hrane.

Porcija smoothieja ili juhe dnevno, na primjer, mogu vam pomoći da povećate energiju, te unos proteina, masnoća, vitamina i minerala koji su vam potrebni da se osjećate dobro – bez obzira imate li Crohnovu bolest ili ne.

Znamo da kod Crohnove bolesti voće i povrće može djelovati protuupalno i da smanjuje rizik od aktivne faze bolesti. Smoothieji mogu biti izvrstan način da unesete te hranjive tvari u sebe.

Osim toga, dodavanje smoothieja kao međuobroka uz glavna tri obroka dnevno, također može biti zdrav način da unesete dodatne kalorije ako se pokušavate udebljati.

Ali postoji važno upozorenje koje treba uzeti u obzir. Iako je u redu da smoothieji ili juhe budu dio vašeg redovnog jelovnika, njihovo korištenje kao zamjenu cijele ili značajnog dijela čvrste hrane može vas dovesti u opasnost od nutritivnih nedostataka, ističu Rogers i Braly.

Smoothie od voća i povrća može, na primjer, sadržavati mnogo vitamina C i vlakana, ali imati malo željeza ili kalcija.

Ako osjećate da vam je potrebna kašasta hrana da biste kontrolirali svoje simptome, to je znak da vaši trenutni lijekovi ne čine dovoljno kako bi održali Crohnovu bolest pod kontrolom.

Što se tiče tekućina poput juhe od kostiju, napitaka s elektrolitima ili razrijeđenih sokova, oni mogu biti dobra opcija za održavanje hidracije, posebno ako se borite s proljevom tijekom aktivne faze ili ako imate stomu (što može smanjiti vašu sposobnost upijanja tekućine), kaže Braly. Ali nijedna od tih opcija neće pomoći u smanjenju upale koja uzrokuje pogoršanje simptoma. A budući da imaju malo kalorija i hranjivih tvari, mogu vas izložiti riziku od gubitka težine ili pothranjenosti ako ih koristite kao zamjenu za obroke, dodaje ona.

Pazite na hidraciju

Čak i ako niste na potpuno tekućoj prehrani, uključivanje više tekućine u vašu rutinu može biti od pomoći kada se simptomi Crohnove bolesti pogoršavaju. To je zato što simptomi poput proljeva mogu povećati rizik od dehidracije. Dakle, ako imate aktivnu fazu (ili imate druge čimbenike koji povećavaju vaše potrebe za tekućinom, poput stome), posebno je važno osigurati da unosite dovoljno tekućine.

Utvrđivanje koliko ćete piti uvelike je stvar poznavanja vašeg tijela.

Preporučujem da pogledate boju i miris urina. Trebao bi biti blijed i bez mirisa, kaže Braly.

Prema mnogobrojnim istraživanjima koja su se provodila do danas, odraslom čovjeku je potrebno oko 2-3 litra tekućine dnevno. Ukupna količina tekućine koja je osobi potrebna ne mora nužno biti iz tekućine za piće, jer se dio te tekućine nalazi u hrani koju jedemo. Ali individualne potrebe variraju, a Crohnova bolest može još više zakomplicirati stvari.

Ako ste u aktivnoj fazi i imate više stolica dnevno, ili je vruće, ili se znojite, sve to utječe na količinu koja je potrebna, objašnjava Braly.

Nedostaci tekuće dijete za Crohnovu bolest

Enteralna prehrana može biti od pomoći kada je vašu Crohnovu bolest teško kontrolirati, a dodavanje smoothieja ili drugih tekućina napravljenih kod kuće vašoj prehrani može biti izvor dodatne nutricije i hidracije. Međutim, oslanjanje na tekućinu kao primarni izvor kalorija ima značajne nedostatke, kažu stručnjaci, a oni mogu biti:

  • Može utjecati na vaše raspoloženje. Čak i ako tekuća dijeta poboljša vaše simptome, nije dokazano da poboljšava ukupnu kvalitetu života za osobe s gastrointestinalnim poremećajima, pokazalo je jedno istraživanje. Pokazalo se da restriktivne dijete povećavaju anksioznost i depresiju, kaže Rogers.
  • Ne liječi osnovnu bolest. Dok tekuće dijete mogu biti lakše za vaša crijeva u kratkom roku i pomoći vam da zadržite hranjive tvari iz obroka, Crohnova bolest je imunitetom posredovana bolest i najčešće zahtijeva lijekove za liječenje samog uzroka ovakvog stanja.
  • Može povećati rizik od poremećaja u prehrani. Osjećaj da možete konzumirati samo tekućinu kako biste svoju Crohnovu bolest držali pod kontrolom može stvoriti mnogo straha oko hrane. Ovakav strah može biti temelje za kasniju nepravilnu prehranu, kaže Rogers.
  • Teško se pridržavati. Ne može se poreći da stanja kao što je IBD oduzimaju i dio užitka u jelima, a pridržavanje tekuće dijete može pogoršati te osjećaje, objašnjava Rogers. Nije potrebno spominjati da tekuća dijeta također otežava i sudjelovanje na društvenim događanjima.
  • Ako se ne nadzire, može dovesti do pothranjenosti i gubitka težine. Iako su planovi enteralne prehrane pod medicinskim nadzorom osmišljeni kako bi zadovoljili prehrambene potrebe osobe, tekuće dijete kod kuće mogu otežati unos hranjivih tvari i kalorija koje su vam itekako potrebne.

Enteralna prehrana pod medicinskim nadzorom može igrati važnu ulogu u upravljanju i kontroliranju simptoma Crohnove bolesti kada osoba ima teže simptome. Ali ako se često okrećete ka tekućinama kao što su smoothieji, juhe, sokovi ili juha od kostiju kako biste kontrolirali svoje simptome kod kuće, to je znak da se vaša Crohnova bolest ne liječi dobro.

U tom slučaju trebali biste se obratiti svom gastroenterologu i zakazati termin kod dijetetičara koji je specijaliziran za IBD.

Pročitajte više

Više

Translate »