Wednesday, February 28, 2024

Može li “pametna pilula” pomoći u dijagnosticiranju IBD-a? – Evo što je jedna studija otkrila

Podijelite

Primarni pristup koji  liječnici koriste za ispitivanje gastrointestinalnih problema uključuje endoskopiju i manometriju, a obje su invazivne procedure koje se izvode u bolničkim okruženjima.

Znanstvenici traže alternativni pristup u kojem se praćenje probavnog trakta može odvijati prijenosnim i neinvazivnim postupcima. To bi uključivalo endoskopiju s video kapsulom i bežične kapsule za motilitet. U idealnom slučaju, ovaj bi pristup bio praktičniji i ugodniji za pacijenta.

Imajući to na umu, istraživači s Kalifornijskog instituta za tehnologiju i Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT) stvorili su i testirali novi prototip, pilulu za praćenje GI trakta, koji bi mogao biti od velike koristi za dijagnozu i liječenje probavnog trakta. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Electronics.

U ovoj fazi, trodimenzionalna (3D) lokalizacija i praćenje uređaja provedena je samo u gastrointestinalnom traktu velikih životinja. Potrebna su daljnja istraživanja prije početka kliničkih ispitivanja na ljudima.

Što ovaj uređaj može značiti za buduće praćenje gastrointestinalnog trakta?

Ovaj mikrouređaj koji se proguta i kojem se može pratiti lokacija mogao bi biti koristan alat za gastroenterologe u budućnosti, objašnjava dr. Farah Monzur.

Kod pacijenata s Crohnovom bolesti u tankom crijevu ponekad je teško utvrditi točnu lokaciju njihovih ulceracija, ističe je dr. Monzur za Healthline. Ako nam ovaj uređaj može pomoći lokalizirati područje kako bismo mogli odraditi biopsiju, bio bi vrlo koristan u smanjenju vremena postupka.

Dr. Rajiv Sharma se slaže da mogućnost određivanja lokacije može biti korisna.

Anatomija probavnog sustava i zdravstveni problemi razlikuju se od lokacije do lokacije unutar gastrointestinalnog trakta zbog varijacija u funkciji i mikrobiomu, rekao je dr. Sharma.

Važno je napomenuti da je istraživanje još uvijek u ranoj fazi i potrebno je više studija prije nego što ovaj uređaj postane široko dostupan.

Autori predlažu da bi ove slike bile superiornije na trenutnim uređajima, međutim izravna ispitivanja nisu provedena, a podaci o ovom novom sustavu mapiranja su rijetki i zahtijevaju značajna testiranja u studijama na ljudima kako bi se utvrdilo postoji li doista bilo kakva superiornost, izjavila je Dr. Tamika Jaswani.

Znakovi da imate gastrointestinalnih problema

Budući da je pametna pilula još uvijek vrlo daleko od ljudske upotrebe, važno je biti svjestan znakova koji mogu upućivati na to da imate gastrointestinalnih problema.

Obratite pažnju na simptome, poput proljeva, anemije, oticanja zglobova, krvi u stolici, bolova u trbuhu, gubitka na težini i mučnine, rekao je dr. Sharma. Obratite pažnju na boju i vrstu stolice. Na primjer, ako u zahodskoj školjci pluta masna tekuća stolica, to može predstavljati problem s crijevima o kojima biste se trebali posavjetovati s liječnikom.

Poznavanje razlike između IBD-a i IBS-a također je ključno.

IBD je kratica za upalne bolesti crijeva, među kojima su najčešće Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, objasnio je dr. Monzur. Razlikuje se od IBS-a, koji je sindrom iritabilnog crijeva. Kod IBD-a imat ćete ulceracije u gastrointestinalnom traktu, dok kod IBS-a nema vidljive patologije na kolonoskopiji, a radi se više o osjetljivosti na određenu hranu.

Najbolji način da saznate imate li problema s probavnim sustavom je da porazgovarate o simptomima sa svojim liječnikom. Oni bi vam mogli pomoći da shvatite jesu li to normalne očekivane promjene koje se događaju u vašem tijelu zbog starosti ili imate stanje koje treba dodatno procijeniti, dodao je dr. Monzur.

IBD zahtijeva brzu dijagnozu kako bi se spriječile komplikacije, pa bi prepoznavanje alarmantnih simptoma – krvarenje, gubitak na težini, dugotrajna bol u trbuhu – uvijek trebalo diskutirati s liječnikom, rekao je dr. Jaswani. Obično osnovni laboratorijski nalazi, uključujući provjeru upalnih markera u krvi i stolici, mogu sugerirati da se radi o upali i u konačnici dovesti do endoskopske procjene.

Do danas se nije pokazalo da neki drugi uređaji mogu zamijeniti potrebu za endoskopskom procjenom, ali se mogu koristiti kao dodaci za praćenje aktivnosti bolesti i odgovora na terapiju, objasnio je dr. Jaswani. Neke od ovih dodatnih studija uključivat će snimanja, bilo u obliku CT-a ili MRI-a i sustave praćenja koji se temelje na kameri u piluli.

Dakle, istraživači su stvorili prototip pilule kojoj mogu pratiti lokaciju u probavnom traktu, a koja bi u budućnosti mogla biti dragocjeni alat za dijagnozu i liječenje gastrointestinalnih poremećaja. Gastroenterolozi se slažu da bi ovaj uređaj mogao biti koristan alat u budućnosti. Budući da je potrebno provesti više studija o pametnoj piluli, važno je biti svjestan znakova koji upućuju na to da imate gastrointestinalnih problema. To uključuje simptome kao što su proljev, anemija, oticanje zglobova, krvarenje u stolici, bol u trbuhu, gubitak težine i mučnina.

Gastroenterolozi se slažu da bi ova pametna pilula mogla biti korisna u budućnosti.

Pročitajte više

Više

Translate »