Sunday, July 14, 2024

Može li kava uzrokovati pogoršanje simptoma kod ulceroznog kolitisa?

Podijelite

Jedno od češćih pitanja na koja nailazim u grupama podrške je upravo pitanje o konzumaciji kave. Kava je izvor kofeina koji se najviše konzumira u svijetu. Čak i osobe s upalnim bolestima crijeva redovito konzumiraju kavu. Od ukupnog broja ispitanika, njih 73% ih redovito konzumira kavu, prema istraživanju u Nutrition Journal-u. No, iako je njezina popularnost itekako sveprisutna, još uvijek postoje nejasnoće kada je riječ o tome kako kava utječe na naše zdravlje, osobito ako su u pitanju kronična stanja poput ulceroznog kolitisa (UC).

Teško je doći do definitivnih odgovora o kavi i probavnim poremećajima, jer postoji toliko mnogo različitih varijabli koje treba uzeti u obzir, uključujući odakle kava potječe, kako se priprema i koliko kave se konzumira. Ipak, dokazi upućuju na to da je u barem jednoj švicarskoj studiji otprilike jedna od pet osoba s ulceroznim kolitisom smatrala da kava ima negativan učinak na njihove simptome. Dakle, trebate li ili ne trebate ju konzumirati? U nastavku pročitajte što na to kažu stručnjaci.

Što je kava?

Kava se odnosi na sjemenke ubrane iz plodova biljke Coffea. Postoji više od 100 različitih vrsta kave, ali u komercijalnom svijetu kave dvije su vrste važne—Arabica i Robusta. Kava sadrži brojne minerale i kemijske spojeve uključujući kofein, polifenole i ugljikohidrate. Dok su se neke od kemikalija pokazale dobrima za zdravlje, drugi spojevi u kavi, poput kofeina, mogu uzrokovati štetne učinke, osobito ako živite s nekim zdravstvenim problemom kao što je ulcerozni kolitis.

Može li kava izazvati pogoršanje simptoma kod UC?

Još uvijek se ne zna koju točnu ulogu ima kava kada je u pitanju UC, ali postoje barem neki dokazi da, iako kava ne može izravno izazvati pogoršanje, ona može pogoršati simptome UC, prema Christine Allen, registriranoj dijetetičarki. Kofein djeluje kao stimulans i može pogoršati simptome UC-a, objašnjava ona. Otkrila sam da se većina osoba s kojima radim, a koji žive s ulceroznim kolitisom, žale na nuspojave kofeina.

Stupanj do kojeg kava može utjecati na simptome ulceroznog kolitisa ili uzrokovati komplikacije također ovisi o tome je li vaša bolest aktivna ili ne, dodaje Gauree Konijeti, gastroenterolog. Ako ste borite s aktivnom fazom UC-a, ispijanje kave možda neće biti od velike pomoći jer kofein može stimulirati vaš gastrointestinalni (GI) trakt, kaže ona.

A budući da je uvijek važno ostati hidriran ako ste u aktivnoj fazi bolesti (zbog gubitka vode zbog proljeva), kava možda nije najbolji izbor pića. S druge strane, ako je vaš UC pod kontrolom, možda ćete bolje podnositi kavu, kaže dr. Konijeti.

U istraživanjima kava dobiva mješovite kritike. Nekoliko studija izvješćuje da konzumacija kave uzrokuje ili pogoršava simptome ili je snažan prediktor pojave upalnih bolesti crijeva. Studija iz 2021. godine u časopisu Frontiers of Nutrition otkrila je da su pojedinci koji su pili kavu tjedno ili više imali veće izglede za bolesti crijeva od onih koji nikada nisu pili kavu.

Prema studiji iz 2022. godine u Nutrients, i obična i kava bez kofeina povećavaju aktivnost debelog crijeva, što dovodi do znatno više valova pritiska i kontrakcija u usporedbi s vodom, pri čemu kava s kofeinom potiče pokretljivost debelog crijeva (stolicu) koliko i žitarice pune vlakana.

S druge strane, IBD nije bio povezan s kavom u jednoj turskoj studiji, a za napitak je čak zabilježeno da štiti od simptoma probavnih poremećaja u drugoj novijoj studiji o UC-u i kavi.

Kako tumačiti te prividne proturječnosti? Moguće je da kava djeluje na različite načine za različite dijelove probavnog sustava: budući da zrna kave sadrže antioksidanse, u početku mogu ojačati vaš imunološki sustav; ali budući da je kofein stimulans, tijekom razdoblja pogoršanja ulceroznog kolitisa, kava također može pospješiti hitnost odlaska u toalet i druge simptome UC-a.

Veza kava-šećer

Naravno, gore navedeno istraživanje bavilo se samo kavom. Ali ovih dana rijetko je kava samo šalica crne tekućine. Umjesto toga, veliki lanci kafića poslužuju pića koja su više poput zašećerenih kofeinskih bombi; a ako postoji jedna stvar koju liječnici znaju o UC-u i prehrani, to je da je prekomjerni šećer na vrhu popisa namirnica i sastojaka koje želite izbjegavati tijekom aktivne faze UC-a. Ne samo da šećer povećava upalu u vašem tijelu, nego on također uzrokuje bakterijsku neravnotežu u vašim crijevima. Znamo da visoke količine šećera mogu negativno utjecati na gastrointestinalna stanja, kaže dr. Konijeti. Stručni savjet: preskočite iznimno veliki ledeni frappuccino od vanilije u kafiću tijekom pogoršanja UC-a. Čak i kada vaši simptomi nisu aktivni, kombinacija šećera i kofeina je nezgodna, kaže Allen. Ako želite riskirati, svakako pokušajte smanjiti veličinu porcije, dodaje ona.

Zamjene za kavu

Ako redovno pijete kavu i razmišljate o prestanku kako biste vidjeli hoće li vam pomoći kod simptoma UC-a, možda se nađete u teškoj situaciji. Pokušajte ipak ne razmišljati o tome kao o odricanju od svog omiljenog napitka zauvijek. Ako trebate prestati piti kavu kako biste svoje simptome stavili pod kontrolu, zapamtite da to možda neće trajati zauvijek – već samo dok vam se simptomi ne povuku, kaže dr. Konijeti.

Pokušajte smanjiti na pola šalice kave i koristite nemliječno vrhnje, savjetuje dr. Konijeti. Ako je to okus za kojim žudite, možete se prebaciti i na bez kofeina. Druga opcija, neke osobe također rade promjenu s turske kave na kavu expresso, samo kako bi smanjili količinu kave koju konzumirate, kaže ona.

Ako sumnjate da mliječni proizvodi igraju ulogu u vašim gastrointestinalnim tegobama, preskočite kavu s mlijekom ili barem prijeđite na alternativu mliječnim proizvodima poput zobenog mlijeka, predlaže dr. Konijeti. Ili pokušajte prijeći na čaj, što može biti laganije za vaš želudac, kaže ona. No, kao alternativa šećeru, nemojte posezati za umjetnim zaslađivačima. Umjetni zaslađivači mogu djelovati poput laksativa u vašim crijevima, tako da to također može biti problem s ispijanjem kave. Med, agavin sirup ili čista crna kava bolji su izbor.

A ako ste usred aktivne faze bolesti? Allen preporučuje da potpuno preskočite kavu i pojačate konzumaciju vode. Zapamtite da je voda uvijek najbolji način za hidrataciju, kaže Allen.

Pročitajte više

Više

Translate »