-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Može li IBD biti krivac za bol u leđima?

  Upala koju uzrokuje Crohnova bolest i ulcerozni kolitis može se odraziti ma zglobove kralježnice, uzrokujući bol i ukočenost.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Sam izraz upalne bolesti crijeva (IBD) vjerojatno vas tjera da iste povežete s očitim povezanim problemima želuca i crijeva – bolom i nelagodom. I dok ti gastrointestinalni problemi i jesu neki od simptoma koje uzrokuje IBD, nažalost, ovaj poremećaj može uzrokovati i niz drugih problema, uključujući dugotrajni proljev, gubitak tjelesne težine, rektalno krvarenje, umor, pa čak i bolove u leđima.

   

  Što je IBD?

  IBD je skup stanja povezanih s kroničnom ili povremenom upalom gastrointestinalnog trakta. Najpoznatija među njima su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis (UC). Iako postoje genetske komponente koje stvaraju predispoziciju za IBD, osobito za Crohnovu bolest; i okolišni čimbenici također igraju veliku ulogu. Jedna studija pokazala je kako je IBD vjerojatno povezan s poremećajima u flori (bakterije, gljivice i virusi) u našim crijevima, što zatim uzrokuje sustavni upalni odgovor.

  Simptomi IBD

  Drugi okolišni čimbenici povezani s IBD uključuju produljenu upotrebu oralnih kontraceptiva (kontracepcijskih pilula) i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Istraživači također teoretiziraju da, kako crijeva postaju upaljena, gube svoj normalni integritet i strukturu te počinju “curiti”, ”pokrećući” pretjeranu reakciju imunološkog sustava. Zauzvrat, to može uzrokovati simptome koji nisu povezani s probavnim sustavom i koji utječu na više tjelesnih sustava, uključujući:

  • Vrućicu
  • Anemiju
  • Oticanje/bol zglobova
  • Vaskulitis (upala krvnih žila)
  • Probleme s vidom
  • Poremećaje disanja

  Ostali simptomi IBD mogu uključivati anoreksiju, mučninu, povraćanje, bol u prsima, žgaravicu i probleme s jetrom, kao što je stvaranje žučnih kamenaca.

  Kako IBD uzrokuje bol u leđima

  Upalni procesi koje izaziva IBD ponekad dovode do boli u donjem dijelu leđa jer mogu izazvati upalu u dijelovima kralježnice, osobito u sakrumu.

  Osobe s IBD imaju učestalije upale zglobova, navodi dr. Joseph Lee.

  Prema dr. Leeju, još jedno stanje koje uzrokuje IBD i koje može dovesti do bolova u leđima je ankilozni spondilitis, koji on opisuje kao upalni artritis koji zahvaća zglobove i ligamente u kralježnici.

  Osobe s ankiloznim spondilitisom često imaju bolove u donjem dijelu leđa i jutarnju ukočenost, što otežava normalan opseg pokreta. Ankilozni spondilitis također može dovesti do sakroiliitisa, stanja u kojem se sakroilijačni zglobovi kukova upale i uzrokuju  izoliranu bol u leđima i duž kralježnice.

  Štoviše, IBD može dovesti do oblika spondiloartropatije, reaktivnog oblika artritisa koji rezultira značajnom upalom umetaka ligamenata, tetiva ili zglobnih čahura u kost, uzrokujući bol i ukočenost. Osim toga, oni koji pate od bolova u leđima čiji je uzrok IBD mogu imati veći rizik za druge probleme s kralježnicom.

  Osobe s IBD također mogu dobiti i uobičajena stanja koja mogu dobiti svi drugi, poput diskus hernije ili uklještenja živaca, kaže dr. Lee.

  Međutim, ove artritične mišićno-koštane manifestacije mogu proći nedijagnosticirane kod onih koji pate od IBD, stoga su temeljit pregled i medicinska povijest presudni u davanju potrebnih preporuka kako bi te osobe mogle dobiti odgovarajuće tretmane.

  Liječenje IBD

  Kontrolirane i liječenje IBD započinje utvrđivanjem i/ili isključivanjem drugih čimbenika koji mogu uzrokovati abdominalne probleme, uključujući, ali ne ograničavajući se na infekcije, ginekološke poremećaje, amiloidozu (proizvodnju abnormalnih proteina), refluks, kancerozne tumore, čireve uzrokovane uporabom nesteroidnih protuupalnih lijekova (nesteroidni antireumatici – NSAR) i upalna bolest zdjelice. Odgovarajuća dijagnostika uključuje kompletnu krvnu sliku radi provjere anemije i trombocitoze (visok broj trombocita u krvi), kao i provjeru funkcije bubrega i jetre.

  Sami tretman ovisi o tome radi li se o ulceroznom kolitisu ili Crohnovoj bolesti. Za UC, liječenje je usmjereno na kontrolu simptoma i smanjenje rizika od recidiva, sa sekundarnim ciljem smanjenja količine steroida koju osoba prima. Prva farmaceutska linija liječenja blagih do umjerenih slučajeva UC je protuupalni lijek mesalamin.

  Također postoje dokazi da skupina lijekova koji se nazivaju tumor nekrotizirajući faktor (TNF) mogu ublažiti simptome UC. Konkretno, uporaba TFN, infliksimaba i golimumaba, povezana je s remisijom i održavanjem remisije u osoba s teškim oblikom UC. Ostali lijekovi koji se koriste za liječenje UC uključuju inhibitore interleukina, anti-integrine i nove lijekove male molekule poznate kao inhibitori Janus kinaze.

  Promjene u prehrani mogu uključivati protuupalnu prehranu ili korištenje eliminacijske dijete, u kojoj se namirnice za koje se sumnja da uzrokuju upalu namjerno eliminiraju jedna po jedna, kao i uključivanje prebiotika i probiotika kao dodatne terapije.

  Budući da je bol u leđima povezana s IBD uzrokovana upalom, protuupalni lijekovi, uključujući spojeve 5-ASA kao što su sulfasalazin, olsalazin i mesalamin, potencijalno mogu ublažiti bol u leđima ublažavanjem upale u crijevima. Međutim, dr. Lee ističe da, dok korištenje drugih protuupalnih lijekova može pomoći kod općeg ublažavanja boli, oni se ne koriste ništa drugačije od drugih protuupalnih lijekova koje biste koristili za opću bol u leđima.

  Tretiranje Crohnove bolesti dijeli neke, ali ne i sve, pristupe koji se koriste u liječenju UC-a, budući da oralni mesalamin nije dosljedno dokazan kao učinkovit u liječenju osoba s Crohnovom bolesti. Glukokortikoidi mogu imati ulogu u ublažavanju simptoma Crohnove bolesti, ali su povezani s nuspojavama kao što su poremećaji raspoloženja i nesanica te mogu pojačati bolove u leđima nakon povlačenja.

  Bez obzira na lijekove koji se koriste za liječenje IBD, cilj je pomoći osobi da postigne barem privremenu ili potpunu remisiju simptoma. U situacijama u kojima osobe ne reagiraju na lijekove ili imaju teške komplikacije zbog IBD, može biti potrebna operacija za kao terapijsko sredstvo.

  Ako se borite s bolovima u leđima zbog IBD, razgovarajte sa svojim liječnikom – postoje učinkoviti tretmani koji mogu pomoći.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »