Monday, April 22, 2024

Može li Ginger Ale stvarno pomoći kod mučnine?

Podijelite

Đumbir se smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova kada je riječ o smirivanju mučnine. Neke osobe čak popiju ginger ale tijekom leta ili prije duge vožnje automobilom kako bi spriječili pojavu ili smanjili mučninu.

Đumbir sadrži prirodne tvari poznate kao gingeroli i shogaoli — za koje se smatra da imaju protuupalna svojstva i svojstva protiv mučnine.

Đumbir može biti koristan u liječenju mučnine izazvane nizom bolesti, kao što su mučnina kretanja, jutarnja mučnina tijekom trudnoće i mučnina izazvana kemoterapijom“, ističe A. Setya, gastroenterolog. Također može smanjiti postoperativne mučnine i povraćanje.

Međutim, ispijanje ginger ale-a nije nužno isto što i konzumiranje đumbira, pogotovo kada neki brandovi ne sadrže pravi đumbir.

Ispijanje ginger ale-a može biti jedan od načina da unesete određenu dozu đumbira u organizam kada pokušavate liječiti mučninu, rekla je Setya, međutim, nisu svi ginger ale napici jednaki.

Neke komercijalne marke ginger ale-a mogu sadržavati minimalne količine đumbira ili koristiti umjetnu aromu đumbira, ističe dr. D. Trinh. Ovakvo nešto može biti rezultat različitih proizvodnih procesa, a sadržaj đumbira u ginger ale-u može uvelike varirati među različitim markama i proizvodima.

Dakle, ako kupujete ginger ale s ciljem smanjenja mučnine, Trinh kaže kako je bitno čitati etikete i odabrati onaj koji sadrži pravi đumbir. Iako neke osobe tvrde da im je ginger ale, koji nije sadržavalo pravi đumbir, pomogao da se nose s mučninom, Trinh ističe kako je to vjerojatno zbog placebo efekta.

Ginger ale koji se pravi od pravog đumbira može pomoći kod mučnine iz više od jednog razloga. Prema Setya-i, postoje neki dokazi da karbonizacija može pomoći u ublažavanju mučnine, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se razumjeli mehanizmi djelovanja.

Jedna je teorija da karbonizacija ginger ale-a može pomoći u stimulaciji živaca u jednjaku i želucu, što može smanjiti mučninu, rekla je Setya. Opuštajući učinak koji karbonizacija može imati na želudac također može pomoći u smanjenju mučnine – neke osobe osjete olakšanje jer mogu podrignuti nakon što popiju gazirano piće – ali to ne znači da je bilo koji gazirani napitak dobra opcija za ublažavanje mučnine.

Budite oprezni s bilo kojim drugim oblikom gaziranih pića kao što su kole ili slična gazirana pića jer sadrže šećere i kofein koji potencijalno mogu pogoršati mučninu, rekla je Setya.

Pivo od đumbira i ginger ale slični su po tome što su gazirani i aromatizirani đumbirom, ali pivo od đumbira obično je jačeg i pikantnijeg okusa. To je zato što se tradicionalno kuha i fermentira, što mu može dati snažniji okus đumbira. Pivo od đumbira ponekad sadrži čak i više količine đumbira od ginger ale bezalkoholnog pića, što znači da bi moglo biti čak i korisnije u ublažavanju mučnine nego ginger ale, rekao je Trinh.

Ali baš kao i ginger ale, i pivo od đumbira može varirati ovisno o marki i specifičnom proizvodu.

Idealno je odabrati piva od đumbira s niskim udjelom šećera, kofeina i alkohola ako ih uzimate za liječenje mučnine, rekla je Setya.

U konačnici, postoje još bolji načini konzumiranja đumbira kada pokušavate liječiti mučninu, ističe Setya, svježi korijen đumbira, čaj od đumbira ili kapsula đumbira jer je lakše procijeniti količinu koju unosite, a veće doze su obično učinkovitije.

Pročitajte više

Više

Translate »