4.1 C
Široki Brijeg
More

  Može li Ginger Ale stvarno pomoći kod mučnine?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Đumbir se smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova kada je riječ o smirivanju mučnine. Neke osobe čak popiju ginger ale tijekom leta ili prije duge vožnje automobilom kako bi spriječili pojavu ili smanjili mučninu.

  Đumbir sadrži prirodne tvari poznate kao gingeroli i shogaoli — za koje se smatra da imaju protuupalna svojstva i svojstva protiv mučnine.

  Đumbir može biti koristan u liječenju mučnine izazvane nizom bolesti, kao što su mučnina kretanja, jutarnja mučnina tijekom trudnoće i mučnina izazvana kemoterapijom“, ističe A. Setya, gastroenterolog. Također može smanjiti postoperativne mučnine i povraćanje.

  Međutim, ispijanje ginger ale-a nije nužno isto što i konzumiranje đumbira, pogotovo kada neki brandovi ne sadrže pravi đumbir.

  Ispijanje ginger ale-a može biti jedan od načina da unesete određenu dozu đumbira u organizam kada pokušavate liječiti mučninu, rekla je Setya, međutim, nisu svi ginger ale napici jednaki.

  Neke komercijalne marke ginger ale-a mogu sadržavati minimalne količine đumbira ili koristiti umjetnu aromu đumbira, ističe dr. D. Trinh. Ovakvo nešto može biti rezultat različitih proizvodnih procesa, a sadržaj đumbira u ginger ale-u može uvelike varirati među različitim markama i proizvodima.

  Dakle, ako kupujete ginger ale s ciljem smanjenja mučnine, Trinh kaže kako je bitno čitati etikete i odabrati onaj koji sadrži pravi đumbir. Iako neke osobe tvrde da im je ginger ale, koji nije sadržavalo pravi đumbir, pomogao da se nose s mučninom, Trinh ističe kako je to vjerojatno zbog placebo efekta.

  Ginger ale koji se pravi od pravog đumbira može pomoći kod mučnine iz više od jednog razloga. Prema Setya-i, postoje neki dokazi da karbonizacija može pomoći u ublažavanju mučnine, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se razumjeli mehanizmi djelovanja.

  Jedna je teorija da karbonizacija ginger ale-a može pomoći u stimulaciji živaca u jednjaku i želucu, što može smanjiti mučninu, rekla je Setya. Opuštajući učinak koji karbonizacija može imati na želudac također može pomoći u smanjenju mučnine – neke osobe osjete olakšanje jer mogu podrignuti nakon što popiju gazirano piće – ali to ne znači da je bilo koji gazirani napitak dobra opcija za ublažavanje mučnine.

  Budite oprezni s bilo kojim drugim oblikom gaziranih pića kao što su kole ili slična gazirana pića jer sadrže šećere i kofein koji potencijalno mogu pogoršati mučninu, rekla je Setya.

  Pivo od đumbira i ginger ale slični su po tome što su gazirani i aromatizirani đumbirom, ali pivo od đumbira obično je jačeg i pikantnijeg okusa. To je zato što se tradicionalno kuha i fermentira, što mu može dati snažniji okus đumbira. Pivo od đumbira ponekad sadrži čak i više količine đumbira od ginger ale bezalkoholnog pića, što znači da bi moglo biti čak i korisnije u ublažavanju mučnine nego ginger ale, rekao je Trinh.

  Ali baš kao i ginger ale, i pivo od đumbira može varirati ovisno o marki i specifičnom proizvodu.

  Idealno je odabrati piva od đumbira s niskim udjelom šećera, kofeina i alkohola ako ih uzimate za liječenje mučnine, rekla je Setya.

  U konačnici, postoje još bolji načini konzumiranja đumbira kada pokušavate liječiti mučninu, ističe Setya, svježi korijen đumbira, čaj od đumbira ili kapsula đumbira jer je lakše procijeniti količinu koju unosite, a veće doze su obično učinkovitije.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »