5.2 C
Široki Brijeg
More

  Može li fekalna transplantacija pomoći u liječenju ulceroznog kolitisa

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Trasplantacija fekalne mikrobiote ili fekalna transplantacija podrazumijeva presađivanje uzoraka stolice zdravog donora osobi koja boluje od nekih intestinalnih poremećaja, kao što je to ulcerozni kolitis. Sama svrha ovakvog presađivanja je prenijeti korisne crijevne bakterije od zdravog donora kako bi se oboljeloj osobi mogla vratiti ravnoteža u crijevnom mikrobiomu.

  Gotovo tri godine, Edward Bondurant izvodio je vlastite (DIY) fekalne transplantacije za liječenje ulceroznog kolitisa. Za svoj prvi pokušaj, zamolio je prijatelja da donira uzorak koji je zatim liječnik pregledao, nakon čega je isti implementiran u debelo crijevo pomoću balona za klistir.

  Bondurant se dobro nosio s transplantacijama do listopada 2014. godine, kada je na svoju nesreću, dobio bakterijsku infekciju tijekom jednog putovanja. Zbog infekcije je njegov ulcerozni kolitis izmakao kontroli i na kraju je bio prisiljen ukloniti debelo crijevo. Unatoč onome što se dogodilo, 56-godišnji financijski savjetnik nimalo ne žali.

  Vjerujem da su mi fekalne transplantacije pomogle da zadržim svoje debelo crijevo dvije do tri godine dulje nego što sam mislio da ću uspjeti. U prošlosti smo mislili da nas feces čini bolesnima, a da nas antibiotici liječe. Sada znamo da se zbog antibiotika možemo razboljeti, a uz pomoć fecesa izliječiti, kaže Bondurant

  Poput Bonduranta, sve veći broj osoba oboljelih od upalne bolesti crijeva (IBD) – oni s ulceroznim kolitisom ili Crohnovom bolesti – preuzeli su stvari u svoje ruke eksperimentirajući s vlastitim fekalnim transplantacijama.

  Ali, postoje neka važna pitanja o ovoj praksi na koja nisu dati potpuni odgovori. Prvo i najvažnije, je li ovakva praksa sigurna? I jednako važno, može li presađivanje tuđeg fecesa u vlastiti probavni trakt doista biti učinkovit tretman za ulcerozni kolitis?

  Kako transplantacija fekalne mikrobiote može pomoći u postizanju remisije kod osoba s ulceroznim kolitisom

  Iako je Bondurant smatrao da su njegovi DIY (“uradi sam”) tretmani bili korisni, fekalne transplantacije za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest još su u fazi ispitivanja, mada rezultati određenih studija imaju ohrabrujuće rezultate.

  Studija objavljena u Inflammatory Bowel Diseases iz siječnja 2017. godine otkrila je da su osobe s ulceroznim kolitisom koje su primile kombinaciju antibiotika i fekalne  transplantacije (FMT) uspjele ponovno uspostaviti zdravu populaciju crijevnih bakterija.

  Kao što je navedeno u pregledu istraživanja objavljenom u siječnju 2018. godine u World Journal of Gastroenterology, FMT može umanjiti stupanj ozbiljnosti ulceroznog kolitisa smanjenjem propusnosti debelog crijeva. Transplantirane bakterije mogu proizvesti veću količinu kratkolančanih masnih kiselina, koje pomažu u održavanju onoga što je poznato kao crijevna epitelna barijera – sloj koji odvaja sadržaj probavnog trakta od stanica koje su aktivne u imunološkom sustavu.

  U pregledu istraživanja objavljenom u Acta Gastro-Enterologica Belgica iz listopada 2019. godine, istraživači su pronašli četiri klinička ispitivanja koja su se bavila procjenom učinkovitosti FMT-a kod ulceroznog kolitisa. Ove studije su otkrile da je između 22 i 44 posto osoba s ulceroznim kolitisom koje su bile podvrgnute FMT-u doživjelo remisiju, u usporedbi s 5 do 20 posto osoba s ulceroznim kolitisom u kontrolnim skupinama.

  Ipak, liječnici upozoravaju da osobe s ulceroznim kolitisom ne bi trebale pokušavati same izvesti zahvat.

  Ne bih preporučila nikome da izvodi FMT kod kuće jer postoje mnogi stvarni i teoretski rizici o kojima bi trebalo razgovarati s iskusnim praktičarom prije nego pacijent uopće uzme u obzir ovu terapiju, ističe dr. Allegretti, gastroenterolog.

  Iako kod nas još uvijek nisu odobreni “uradi sam” tretmani fekalne transplantacije, bitno je napomenuti da rizici fekalne transplantacije za ulcerozni kolitis kod osoba s IBD mogu biti sljedeći:

  • Moguće je umjesto poboljšanja doživjeti pogoršanje bolesti.
  • Moguće je razviti infekciju. U kliničkom okruženju uzorci stolice idu u laboratorij na probir prije nego što se koriste u fekalnoj transplantaciji. Krv davatelja također se testira na infekciju. Čak je i pregledani fekalni materijal u nekim slučajevima prenio ozbiljnu infekciju — a taj je rizik puno veći ako se uzorak ne pregleda.
  • Standardne doze nisu utvrđene. Kod recidiva C. difficile, jedna ili dvije transplantacije mogu biti dovoljne da se infekcija izliječi. Što se tiče IBD, još uvijek je nejasno koliko često bi se trebali izvoditi tretmani za održavanje simptoma pod kontrolom.
  • Kod svake osobe IBD ima neke karakteristike svojstvene samo toj osobi. Određene osobe možda već imaju neku infekciju ili teški oblik IBD. U takvim slučajevima fekalna transplantacija mogla bi te osobe izložiti većem riziku od razvoja ozbiljnije infekcije.
   Osim toga, bilo koji lijek koji uzimate, a koji djeluje supresivno na vaš imunološki sustav, mogao bi vas izložiti povećanom riziku od infekcije uzrokovane neprovjerenim fekalnim transplantatom.

  Iako istraživanja počinju pomalo izbacivati na površinu sve potencijalne prednosti transplantacije fecesa za osobe s IBD, sve to je još uvijek u fazi ispitivanja.

  Ukoliko ste zainteresirani za ovaj tretman, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome i zajedno s njim utvrdite da li ste zbog svog stanja, trenutnog statusa lijekova i cjelokupnog zdravlja kandidat za ovaj postupak u sigurnom, kontroliranom okruženju.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »